Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria

În Zaragoza (Spania), marți, 12 octombrie 2010, a avut loc cea de-a 52-a ediție a "Ofrandei de flori", adusă Maicii Domnului, zi în care spaniolii și popoarele de limbă spaniolă o sărbătoresc pe Sfântă Fecioară Maria cu numele de "Virgen del Pilar". Fiind al doilea an consecutiv în care comunitatea românească participă la această sărbătoare, am vrea să împărtășim bucuria și bogăția acestui eveniment deosebit.

În câteva rânduri vom aminti istoricul acestei sărbători, așa cum a fost prezentat și anul trecut. Tradiția spune că, pe la anul 40, sfântă Fecioară i-a apărut, "în carne și oase" pe un stâlp, apostolului Iacob, care se află în teritoriul Peninsulei Iberice, împlinind poruncă Mântuitorului, aceea de a vesti evanghelia până la marginile pământului. Pentru că se află într-un moment de încercare, era pe punctul de a a-și abandona misiunea, văzând puținele roade ale muncii sale, îi apare Maica Domnului, care îl încurajează și îl asigură de un viitor de mare credință, pentru întreaga peninsulă. Această apariție îi da apostolului mult curaj și tărie, pentru a-și continuă misiunea de evanghelizare.

Fiind zi liberă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, am avut posibilitatea de a participa mai întâi la o sfântă Liturghie, la ora 10, oficiată și celebrată de pr. Ioan Jicmon, actualul păstor al comunității, împreună cu pr. Paul Budău, invitat special, căruia îi mulțumim pentru prezența sa. Mai târziu, pe la ora 14.30, am pornit în procesiune de la locul stabilit. Ploaia, care în cursul dimineții părea că nu se mai oprește, ne-a lăsat "liberă trecerea" și am pășit alături de celelalte grupuri și asociații, îndreptându-ne spre Piața Pilarului, având cu noi stindardul - icoana ce o reprezintă pe Maica Unității, de asemenea tricolorul românesc și bineînțeles buchete de flori în mână, ce urmau a fi depuse la picioarele statuii Maicii Domnului, așezată în piața bazilicii.

O mulțime formată din 250.000 de persoane au participat la această ofrandă de flori, sosind din regiunea Aragon (din care face parte și Zaragoza) și din alte regiuni ale țării, purtând frumoasele și deosebitele costume populare tradiționale .Numărul impresionant de flori a ajuns să fie înregistrat la 5.000.000, fiind oferite de cele 437 de grupuri și asociații înscrise la sărbătoare. Am dori să menționam și prezența unui mic grup de credincioși de la Madrid și Lerida, însoțiți de pr. Sergiu Antal.

O altă tradiție, mai veche decât cea a "Ofrandei de flori", se celebrează în ziua imediat următoare, 13 octombrie, cu numele de "Ofranda de fructe". Această constă în oferirea de fructe, legume și alte produse alimentare, care vor fi destinate centrelor de zi, cantine, spitale etc.

Suntem datori să ne îndreptăm cu mai multă încredere și bucurie, spre aceea ce ne-a fost dată drept mamă și ocrotitoare, sfântă Fecioară Maria!

Simona Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 octombrie: Zaragoza: Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat