Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: O nouă întâlnire a Grupului Samuel

Prima întâlnire a Grupului Samuel, în noua serie, va avea loc duminică, 24 octombrie 2010, la mănăstirea Surorilor Clarise, din Roman. Această întâlnire va fi organizată de Echipa de Pastorală Vocațională Zonală.

Grupul Samuel este un drum spiritual articulat în șapte întâlniri, o dată pe lună. Programul primei întâlniri, va începe la ora 9.00 și se va încheia la ora 15.00.

Pentru cine este Grupul Samuel?

Pentru băieții și fetele care nu sunt orientați către o opțiune de viață. Este pentru persoanele care sunt încă indecise, dar doritoare de a face un drum de căutare, sau care încep să dorească să descopere visul pe care Dumnezeu îl are pentru ei, pentru acei tineri care doresc să maturizeze în mod serios un proiect de viață creștină.

Pentru băieții și fetele deschiși la voința lui Dumnezeu. Această deschidere este o altă caracteristică importantă a Proiectului Samuel. Acesta presupune opțiunea unei angajări definitive totale pentru Dumnezeu sau o alegere pentru căsătorie, dar ca o angajare pentru împărăția lui Dumnezeu.

Propuneri

Acestor tineri le propunem un lucru serios, pe o perioadă de șapte luni, într-o căutare a proiectului lui Dumnezeu cu privire la propria viață.

Vom încerca să continuăm să citim semnele pe care Dumnezeu le pune pe drumul nostru, pentru a răspunde la misiunea pe care el ne-a pregătit-o.

Finalitatea acestei experiențe

Este necesar să ne întrebăm: Ce căutăm prin această experiență spirituală?

Trebuie să căutăm voința lui Dumnezeu cu privire la viața noastră. Această căutare trebuie să fie făcută în fața lui Isus, în rugăciune, pentru a face lumină asupra propriei vocații. Această propunere reprezintă o invitație de a ieși din confuzii sau nesiguranțe. Este o experiență de libertate și har.

Ne putem întreba: La ce lucru nu trebuie să ne așteptăm de la această experiență?

Nu ajunge doar dorința de a învăța să mă rog și nici aceea de a găsi o soluție ușoară și autoritară pentru toate dubiile mele.

Noi ne așteptăm ca harul lui Dumnezeu să ne învețe o metodă pentru a orienta libertatea noastră spre realizarea proiectului lui Dumnezeu pentru lume, în acea parte care ne corespunde.

La sfârșitul întâlnirilor pot ieși cu o angajare concretă, temporară (de a duce o viață spirituală mai serioasă, de voluntariat, o angajare misionară, experiență într-o congregație) sau definitivă (într-o stare de viață consacrată sau de familie).

Mijloace necesare

Discernământul spiritual:

- este instrumentul pentru a cunoaște voința lui Dumnezeu cu privire la propria viață

- este un exercițiu atent de ascultare a Duhului lui Dumnezeu care vorbește în istoria mea

- este ascultarea cuvântului lui Dumnezeu nescris: acest cuvânt fiecare trebuie să-l caute pentru sine, cu umilință in inimă; el este un ansamblu de intuiții care exige răbdare și purificare progresivă.

Este necesar de a decide să se intre în dinamismul discernământului spiritual.

Reflexia asupra propriei persoane și confruntarea cu propriul însoțitor spiritual. Însoțirea spirituală constituie un aspect fundamental al drumului: fiecare tânăr, care are de gând să facă acest drum, va avea un însoțitor spiritual (preot, laic sau soră). Însoțirea personală la care tânărul se încredințează, așadar, personalizează în mod eficient propunerea făcută în întâlnirile lunare.

Momentul de lucru în grup este gândit ca un timp propice, pentru un schimb de daruri spirituale primite și o împărtășire a drumului. A asculta drumul altuia, de multe ori, ne încurajează și ne permite să adăugăm o lumină prețioasă pe drumul propriu.

Împărtășim o mărturie a unei tinere care a făcut această experiență:

"Care este visul lui Dumnezeu pentru tine!"

"Grupul Samuel....un grup de neînțeles pentru început,însă titlul a spus esențialul și anume :"Care este visul lui Dumnezeu pentru tine!" .Atunci am înțeles care este scopul acestui grup. Tu, tânărule, oare te-ai întrebat ce își dorește și Dumnezeu pentru viața ta? Care este scopul tău? Cu siguranță tu te-ai gândit, însă probabil nu ai făcut liniște în sufletul tău pentru a asculta ce vrea și Dumnezeu să-ți spună.

Scopul acestui grup este de "a schimba tinerii", de ai face să gândească, în credință, cu sufletul, de a lucra cu interiorul.

La început credeam că totul se va desfășura într-o singură zi, însă, mai apoi, am aflat că aceste întâlniri constituie un drum care cuprinde șapte întâlniri, care se desfășoară pe parcursul a șapte luni, în fiecare lună câte o întâlnire.

Pe parcursul acestui drum noi, tinerii, am avut ocazia de a avea un lider spiritual, care ne-a însoțit pe parcursul acestui drum. Am avut la dispoziție un anumit timp, la fiecare întâlnire, pentru a vorbi cu însoțitorul spiritual, pentru a aprofunda problemele pe care noi, tinerii, le întâmpinăm deseori. Pe parcursul acestor întâlniri am primit și o cărticică, pentru a aprofunda acasă, în interiorul nostru, discuțiile întâlnirilor ce vor urma, fiecare întâlnire având o temă pe care o cunoșteam dinainte.

Acest grup este format din persoane consacrate, laici și familii care, în cadrul întâlnirilor, vor prezenta povestea lor de viață. Aceste împărtășiri par de necuprins, deoarece poți observa câte lucruri se fac din iubire pentru Dumnezeu care te cheamă și îți încredințează o misiune în lumea de azi. Să nu crezi o clipa că acest grup te va influența sau că este doar pentru acei tineri care vor să fie persoane consacrate. Nu! Orice tânăr se îmbogățește pe parcurs și el învață să facă o alegere corectă "pe viață" cu ajutorul cuvântului lui Dumnezeu. De aceea, fiecare are nevoie și de ajutorul celorlalți.

Mărturie

"Eu vă pot mărturisi că viața mea s-a schimbat după acest drum, am căpătat mai multă încredere, acum trăiesc într-adevăr ascultând cuvântul lui Dumnezeu, am mai multă iubire... Am simțit și descoperit cum Dumnezeu mi-a dat daruri de necuprins și simt în continuare sprijinul și iubirea Lui nemărginită. Nici nu vă puteți da seama cât de bine este să te simți ocrotit și liniștit sufletește. Cât de bine este să trăiești cu Domnul și cât de fericit te face el prin liniștea sufletească. Am învățat multe lucruri legate de viață, care mă vor ajuta mereu. Mă simt un om adevărat cu harurile Domnului. Însă pot remarca faptul că a fost destul de greu să ajung la sfârșitul drumului, deoarece acest drum a fost plin de provocări. Am avut niște reguli pe care le-am respectat și, probabil, ele m-au dus și la rezultatul final. În concluzie ceea ce căutam, și nu credeam că am să dobândesc vreodată, am găsit!

Tu, tânărule, ești stăpân pe viața ta, ești liber de a alege, însă trebuie sa fii conștient că nu poți face o alegere foarte bună fără Dumnezeu. El te călăuzește și îți vorbește mereu, însă secretul e ascultarea. Vă propun să faceți parte din acest grup, nu veți regreta nici o clipă! Este o oportunitate unică de schimbare. Aici vei învăța ce este întrutotul important în viață și vei vedea că viața nu înseamnă numai aspect fizic și bani, ci sufletul pe care îl ai" (Ana-Maria, 18 ani).

Sr. Cristina Ghența

*

Adresa mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise: Str. Aleea Plopilor, 8, 611047-Roman (NT), tel. 0233/722702.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat