Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Formarea liturgică pentru poporul lui Dumnezeu

de pr. Mauro Gagliardi*

A fost publicată în urmă cu două zile, luni 18 octombrie 2010, Scrisoarea către seminariști a lui Benedict al XVI-lea, pentru încheierea Anului Sfintei Preoții. La nr. 1, papa începe amintind că "acela care vrea să devină preot, trebuie să fie mai ales un «om al lui Dumnezeu»" și asta în concret înseamnă că: "Preotul nu este administratorul unei asociații oarecare, al cărui număr de membri încearcă să-l mențină și să-l mărească. Este mesagerul lui Dumnezeu printre oameni. Vrea să conducă la Dumnezeu și astfel să mărească și adevărata comuniune a oamenilor între ei. Pentru aceasta, dragi prieteni, este atât de important ca să învățați să trăiți în contact constant cu Dumnezeu" (nr. 1).

În învățătura papei Benedict, rugăciunea este "loc" privilegiat de învățare a stilului de viață creștin. De exemplu, în enciclica Spe salvi, Sfântul Părinte a prezentat rugăciunea ca unul dintre principalele "locuri" de învățare și de exercitare a speranței creștine (cf. nr. 32-34). Și în Scrisoarea către seminariști, ea este considerată modul concret în care candidatul la preoție învață să stea în comuniune intimă și continuă cu Domnul:

"Atunci când Domnul spune: «Rugați-vă în orice moment», desigur că nu ne cere să spunem încontinuu cuvinte de rugăciune, ci să nu pierdem niciodată contactul interior cu Dumnezeu. Antrenamentul în acest contact este sensul rugăciunii noastre. De aceea este important ca ziua să înceapă și să se încheie cu rugăciunea. Ca să-l ascultăm pe Dumnezeu în citirea Scripturii. Ca să-i spunem dorințele noastre și speranțele noastre, bucuriile și suferințele noastre, greșelile noastre și mulțumirea noastră pentru orice lucru frumos și bun, și ca în felul acesta să-L avem mereu în fața ochilor noștri ca punct de referință al vieții" (nr. 1).

Cu un pasaj ulterior, Benedict al XVI-lea amintește că rugăciunea în starea perfectă este cultul public al Bisericii, adică liturgia sacră, și în mod privilegiat Sfânta Liturghie, în privința căreia papa precizează:

"Prin corecta celebrare euharistică este necesar să învățăm și să cunoaștem, să înțelegem și să iubim liturgia Bisericii în forma sa concretă. În liturgie ne rugăm cu credincioșii din toate secolele - trecutul, prezentul și viitorul se unesc într-un unic mare cor de rugăciune. Cum pot să afirm pentru drumul meu personal, este un lucru entuziasmant a învăța să înțelegi treptat cum au crescut toate acestea, câtă experiență de credință există în structura liturgiei de la Liturghie, câte generații au format-o rugându-se" (nr. 2).

Liturgia se înțelege cu adevărat numai altoindu-ne în Tradiția vie a Bisericii, de la care o primim ca dar care trebuie ocrotit și trăit la rândul nostru în spirit de credință și de rugăciune. De fapt, acesta este unicul spirit corect pentru a celebra și a participa la liturgie. Nu e vorba de a produce emoții superficiale și trecătoare, prin invenții deosebite care să fie altoite în rit, pentru că adevăratul "spirit al liturgiei" este spiritul de rugăciune adoratoare, a celui care se află "în fața lui Dumnezeu ca să-i slujească" (cf. Liturghierul Roman [Paul al VI-lea], "Rugăciunea Euharistică II").

Este entuziasmant - spune Sfântul Părinte pe baza experienței sale personale - a învăța să înțelegem liturgia cu acest simț eclezial și dinamic al adevăratei Tradiții. Pentru aceasta este necesară formarea liturgică, ce luminează întunericul neștiinței și dărâmă bastioanele ideologiei, ajutând să înțelegem sensul sacru al cultului divin și legătura sa cu întreaga istorie a credinței, pe care Biserica o păstrează și o mărturisește în proprii fii: capi și mădulare, păstori și turmă. Însă formarea liturgică nu este - nici nu poate să fie - o reînnoită formă de inițiere "gnostică", o știință rezervată numai câtorva cu titluri. Formarea liturgică, deși este întemeiată pe seriozitatea unui studiu științific care nu este pentru toți, trebuie să se traducă în forme accesibile credincioșilor cărora le este adresată.

Printre multele, lăudabilele inițiative, la nivel universal și local, menite să îngrijească formarea liturgică a poporului lui Dumnezeu, se înscrie și rubrica noastră "Spiritul Liturgiei", care începe astăzi cu al treilea an de publicare. Primind diferite cereri, am decis să experimentăm din acest an o formă și mai divulgativă, așa cum se va observa din scurtimea mai mare a articolelor și din numărul ulterior de trimiteri și de note. Această alegere sacrifică, pe de o parte, justa dorință a autorilor de articole de a furniza mai multe detalii și referințe cu privire la temele tratate; însă sperăm că poate favoriza, pe de altă parte, o răspândire mai largă a reflecțiilor noastre, așa încât să poată ajunge la un număr cât mai mare de cititori. Către ei se îndreaptă încă de acum recunoștința autorilor rubricii "Spiritul Liturgiei", pentru fidelitatea și atenția cu care ne-au urmărit în cei doi ani precedenți și cu care avem încredere că vor să continue să ne citească.

* Pr. Mauro Gagliardi, doctor în teologie și în filozofie, este profesor de teologie dogmatică la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma și consultant al Oficiului Celebrărilor Liturgice ale Sfântului Părinte.

(După Zenit, 20 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat