Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Acțiunea Catolică - o mare familie în sărbătoare

La catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sâmbătă, 16 octombrie 2010, a avut loc întâlnirea Acțiunii Catolice cu păstorul diecezei.

S-a vrut a fi un moment de comuniune și sărbătoare a tuturor membrilor Acțiunii Catolice (copii, tineri și adulți), a simpatizanților și a asistenților spirituali în jurul Preasfințitului Petru Gherghel, păstorul diecezei, pentru a reafirma dorința de angajare în slujba Bisericii și pentru binele lumii în care trăim.

În al doilea rând, întâlnirea s-a dorit a fi un semn de comuniune cu marea familie a Acțiunii Catolice, ținând cont că, la 30 octombrie 2010, în Piața "Sf. Petru" din Vatican va avea loc întâlnirea a sute de mii de copii, adolescenți și tineri din Acțiunea Catolică cu papa Benedict al XVI-lea.

În al treilea rând, am dorit să marcăm cei 18 ani de când Acțiunea Catolică este prezentă în Dieceza de Iași și să exprimăm recunoștința noastră lui Dumnezeu și tuturor celor care s-au implicat în viața asociației.

După ce s-au adunat numeroși membri (copii, tineri și adulți) din întreaga dieceză, întâlnirea a fost deschisă cu un moment de rugăciune. Erau prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și numeroși preoți. A urmat apoi un moment festiv, intitulat Acțiunea Catolică - un stil de viață, în care au fost evocate diferite aspecte din viața asociației. Adriana Ianuș, președinta Acțiunii Catolice "Sf. Iosif", a vorbit despre misiunea pe care laicii o au în Biserica și despre disponibilitatea ce trebui să o manifeste o asociație precum Acțiunea Catolică. A urmat prezentarea scrisorii de salut din partea Consiliului Director al Acțiunii Catolice din România.

În cuvântul său, pr. Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acțiunii Catolice "Sf. Iosif", a amintit momentele de început în dieceză ale acestei asociații. Pr. Felix Roca, asistentul spiritual general, a scos în evidență valoarea implicării laicilor în misiunea Bisericii. PS Petru Gherghel a evidențiat importanța Acțiunii Catolice în Biserică și în Dieceza de Iași.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice și numeroși preoți. PS Anton Coșa, episcopul de Chișinău, în cadrul predicii a explicat lecturile sfinte și a îndemnat pe cei prezenți să fie adevărați mărturisitori ai credinței. Cântările au fost animate de un grup de tineri de la cele trei parohii din Iași.

În timpul pauzei de prânz a avut loc adunarea generală diecezană în cadrul căreia reprezentanții parohiilor și Consiliul Diecezan au discutat despre programul anului asociativ 2010-2011. Tot în timpul pauzei ceilalți membrii, în special copiii, au participat la diferite activități.

Programul a continuat cu momentul Acțiunea Catolică - o familie în sărbătoare care a constat în diferite mărturii și momente artistice care au dorit să marcheze momentul de sărbătoare. La începutul acestui program, PS Aurel Percă a felicitat întreaga asociație și a încurajat-o în misiunea ei. Întreaga întâlnire s-a încheiat cu un moment de rugăciune de mulțumire și recunoștință.

Această zi de întâlnire a avut o importanță deosebită pentru membrii Acțiunii Catolice deoarece au înțeles că au o misiune semnificativă în Biserică pe care trebuie să și-o asume cu responsabilitate în fiecare zi.

Adriana Ianuș

* * *

Sâmbătă, 16 octombrie 2010, a avut loc la Iași, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", întâlnirea Acțiunii Catolice cu păstorul diecezei. A fost un moment de comuniune și sărbătoare pentru toți membrii și simpatizanții AC, care, reuniți în jurul Preasfințitului Petru Gherghel, au sărbătorit 18 ani de activitate și și-au reînnoit dorința de a sluji Biserica după carisma Acțiunii Catolice.

Au fost prezenți 1200 de membri și simpatizanți ai asociației, copii, tineri, adulți, din 44 de parohii însoțiți de asistenții spirituali parohiali și de persoane consacrate, colaboratori ai AC. Mare a fost bucuria noastră pentru că am avut în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pe PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Cornel Cadar - primul asistent spiritual al AC, pr. Felix Roca, asistent spiritual general al AC, domnul Antonius Cuba - unul din membrii de onoare ai AC, președinții care au fost de-a lungul timpului la cârma AC și alți invitați de onoare care au dedicat și continuă să dedice o parte din viața lor Acțiunii Catolice.

Rugăciunea a deschis programul acestei sărbători, urmată de momentul "Acțiunea Catolică - un stil de viață". Adriana Ianuș, președinte diecezan AC, în salutul ei, a subliniat misiunea Acțiunii Catolice, importanța tot mai mare a laicului în Biserică și în societate, mulțumirea și recunoștința noastră pentru grija și încrederea pe care ne-o oferă PS Petru Gherghel. A urmat prezentarea scrisorii Oanei Tuduce, președinta Federației Acțiunea Catolică din România, trimisă pentru acest eveniment, în care s-a evidențiat importanța majoratului ca "moment de bucurie, de răscruce în același timp, un moment al bilanțului dar și un moment al lansării spre noi orizonturi". Părintele Cornel Cadar, după prezentarea unui scurt istoric al AC, a încheiat cu urarea de a duce mai departe focul aprins în anul 1992, de a continua să ne adunăm în jurul preoților, să participăm la cateheze, să citim Evanghelia, să facem mai frumoasă Biserica prin stilul nostru de viață creștină. Pr. Felix Roca a specificat că Acțiunea Catolică trebuie să răspundă prețuirii care i se oferă prin creșterea în responsabilitate a membrilor, să răspundă chemării sale prin asumarea tot mai fidelă a misiunii și să transforme legătura strânsă dintre membri într-un climat de familie! Preasfințitul Petru Gherghel, în salutul său, precizează că noi, membrii și simpatizanții Acțiunii Catolice, suntem "mâinile și brațele episcopilor și ale preoților" cu care îmbrățișează întreaga dieceză.

În centrul zilei a fost sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă și PS Anton Coșa, care a ținut și predica, împreună cu peste 40 de preoți, asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice. În încheierea sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel ne-a îndemnat să fim asemeni oglinzilor care, primind lumina de la Cristos, sfânta Fecioară Maria și de la sfinți, să o transmitem părinților, fraților, colegilor noștri și întregii societăți. "Transmiteți lumina credinței și a bucuriei! Asta vă dorim noi, episcopii și preoții." Cântările de la sfânta Liturghie au fost animate de tinerii parohiilor "Adormirea Maicii Domnului", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton" din Iași, conduși de Ciprian Hușanu.

Un moment important în această zi a fost Adunarea Generală a Acțiunii Catolice. Au participat președinții parohiali care au votat planul de activități pentru anul următor asociativ, tema și motoul noului an: "Călători pe pământ, cu privirea spre cer!", respectiv "Cereți și vi se va da" (Mt 7,7), luând la cunoștință și actualizările aduse în Statutul Acțiunii Catolice.

Programul a continuat cu momentul "Acțiunea Catolică - o familie în sărbătoare" care a cuprins secvențe artistice și mărturii de credință. Tinerii Parohiei "Sfânta Tereza" din Iași au deschis programul prin intonarea cântecului "Acțiunea Catolică - calea noastră către cer", compus de Dana Păuleț pe versurile lui Codruț Morariu. Au fost implicate toate cele trei sectoare: copiii ne-au animat prin bansuri (Parohia Adjudeni și Parohia "Sfânta Tereza" Roman), tinerii prin intonarea a două frumoase cântece interpretate de Dana Păuleț și Ciprian Hușanu și adulții printr-un colaj de cântece și poezii închinate sfintei Fecioare Maria (Parohia Piatra Neamț). Aceste momente artistice s-au alternat cu mărturii ale unor persoane care au scris o parte din istoria AC și un moment de vizionare a unor imagini din istoria asociației noastre. Roxana Arcană, din Parohia "Isus Bunul Păstor" Roman, în vârstă de 12 ani, ne-a mărturisit ce înseamnă Acțiunea Catolică pentru ea. Domnul Antonius Cuba a vorbit despre existența mișcărilor de laici încă din anul 1946, despre greutățile întâmpinate în timpul comunismului, și despre bucuria pe care o simte văzând libertatea pe care o avem noi, acum, pentru a desfășura astfel de activități cu specific religios. Lidia Biciușcă, fostă secretar diecezan, a subliniat creșterea ei spirituală și umană datorată multiplelor posibilități de formare, de cunoaștere de sine, de interacțiune și relaționare cu alți tineri, de apropiere de Biserică și de Cristos, oferite de AC. O altă mărturie am primit-o de la pr. Florin-Petru Sescu, asistent spiritual național și diecezan al sectorului copii, fost președinte AC în Săbăoani, care se consideră acum "o floare" - rod al activității responsabililor din timpul său, amintind de Mihaela Ciobanu, Dragoș Florian și părintele Cornel Cadar, dar și al creșterii sale spirituale și umane în cadrul Acțiunii Catolice.

Sărbătoarea s-a încheiat cu Ansamblul "Ecoul din Vale" - 20 de tineri din Valea Mare ne-au înveselit prin dansuri populare moldovenești.

Primind binecuvântarea PS Petru Gherghel, a PS Aurel Percă și a celorlalți preoți prezenți, ne-am reîntors bucuroși și entuziasmați de frumoasa experiență trăită împreună cu păstorii noștri la aniversarea majoratului AC, cu dorința de a ne angaja cu mai multă responsabilitate în slujba Bisericii pentru binele lumii.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 octombrie: Iași: Acțiunea Catolică la întâlnirea cu păstorul diecezei


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat