Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral

Membrii Consiliului Prezbiteral (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi, vicari și călugări) s-au întrunit, luni, 18 octombrie 2010, în sala de consiliu a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. A fost prima întâlnire a Consiliului Prezbiteral la care au participat decanii și vicedecanii din Dieceza de Iași numiți la 1 octombrie 2010.

Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și de meditare a cuvântului lui Dumnezeu prin citirea unui fragment din Prima Scrisoare a sfântului apostol Paul către Corinteni 12,12-31: Trupul mistic al lui Cristos.

Cuvântul de salut al Preasfințitului Petru Gherghel s-a îndreptat în primul rând spre noii membri ai consiliului (în mod deosebit decani și vicedecani), cuprinzându-i totodată și pe cei care și-au reînnoit mandatul. Înainte de a se prezenta ordinea de zi și de a începe dezbaterile, toți cei prezenți au făcut profesiunea de credință și au păstrat un moment de reculegere pentru preoții răposați, în mod deosebit pentru cei care au făcut parte din Consiliu Prezbiteral.

Primul aspect asupra căruia s-au oprit cei adunați în ședință a fost prezentarea punctelor principale din Statutul Consiliului Prezbiteral și al Colegiului Consultanților, decretat și aprobat la 28 ianuarie 2005, după desfășurarea Sinodului Diecezan. Preasfințitul Aurel Percă a evidențiat că acest consiliu este format din reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca un "senat" al episcopului, cu datoria de a-l ajuta pe acesta în conducerea diecezei; este alcătuit din 32 de membri (dintre care 12 sunt și membri ai Colegiului Consultanților): 16 sunt de drept, apoi câte un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză, plus patru membri numiți de episcop.

După ce s-au prezentat datoriile membrilor, modul de desfășurare a ședințelor și legătura pe care Consiliul Prezbiteral trebuie să o aibă cu celelalte oficii diecezane, atenția s-a îndreptat spre rolul și importanța Colegiului Consultanților: un organism consultativ care, printre altele, are misiunea, în cazul în care scaunul episcopal devine vacant, să aleagă administratorul diecezan care să conducă dieceza în timpul vacanței scaunului episcopal.

Această primă parte s-a încheiat cu nominalizarea tuturor membrilor care fac parte din acest consiliu, noi și vechi, fiecare dându-și consimțământul pentru noua sarcină încredințată.

Punctul al doilea pe ordinea de zi a fost programul noului an pastoral 2010-2011 dedicat familiei și căsătoriei religioase. Menționând doar pe scurt scrisoarea pastorală care urmează să ajungă la toți credincioșii Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel i-a dat cuvântul părintelui Iosif Enășoae, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor. În cadrul expunerii, Sfinția sa a prezentat situația actuală a celor căsătoriți, accentuând problemele cu care se confruntă familiile creștine. Pentru buna și rodnica desfășurare a anului pastoral dedicat familiei și căsătoriei religioase, părintele a venit cu o serie de propuneri practice din partea oficiului pe care-l coordonează.

Astfel, s-a vorbit despre formarea unei comisii diecezane care să pregătească și să anime activitățile desfășurate pe parcursul acestui an pastoral; să fie înființate: Ziua Familiei la nivel diecezan (o duminică din luna august), Ziua Vieții (25 martie), Ziua Bunicilor, care, deși au un rol important în cadrul familiilor, adesea sunt neglijați (26 iulie, comemorarea sfinților Ioachim și Ana); comemorarea jubileelor familiilor (25 sau 50 de ani de la căsătorie), cum deja se obișnuiește în unele comunități (prima duminică după sărbătoarea Nașterii Domnului); să aibă loc un Congres Diecezan al Familiilor; o mai mare atenție acordată pregătirii logodnicilor; o accentuare în formarea seminariștilor în cadrul Institutelor Teologice și în informarea preoților în cadrul ședințelor decanale; o serie de inițiative mediatice (un spațiu mai mare în cadrul revistei Lumina Creștinului) și spirituale: rugăciuni pentru familii, rugăciuni pentru viață și misiuni populare în toate parohiile diecezei, având ca temă principală familia. Un loc important la ocupat propunerea unor întâlniri și discuții cu membrii familiilor. Nu în ultimul rând s-a propus prezența în parohii a Icoanei de la Cacica, sfânta Fecioară fiind model de mamă și soție în cadrul familiei.

Dezbaterea acestei propuneri a cuprins și punctul trei de pe ordinea de zi și anume: pregătirea pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica prin parohii, în cadrul Anului Familiei. După ce s-a discutat asupra acestui punct și după ce părintele Romuald Bulai a prezentat o serie de propuneri pentru acest proiect, s-a concluzionat că e bine să fie alese câteva centre parohiale din fiecare decanat în care să fie purtată în pelerinaj Icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Încheindu-se acest punct referitor la planificarea și organizarea anului pastoral dedicat familiei și căsătoriei religioase, ședința a continuat cu alegerea și numirea noilor membri ai Consiliului Pastoral Diecezan, în vederea întrunirii acestuia în ziua de 25 octombrie 2010, în casa de reculegere a Misionarilor Verbiți de la Traian, județul Neamț.

Salarizarea și problema pensiilor și a pensionarilor în cadrul Diecezei de Iași, precum și stabilirea de noi centre parohiale au fost puncte ce s-au atins spre sfârșitul dezbaterilor și care au închis lucrările acestei sesiuni de toamnă a Consiliului Prezbiteral.

Mulțumind tuturor pentru participare, PS Petru Gherghel i-a invitat pe cei prezenți să înalțe un gând de recunoștință și de laudă către Dumnezeu, rugându-se cu toții Ora Medie.

Pr. Laurențiu Dăncuță


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat