Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Giulia Salzano va fi proclamată sfântă duminică

O femeie profet al evanghelizării

De Nunzio D'Elia

Postulator al cauzei de canonizare

Giulia Salzano - între cei șase fericiți care vor fi canonizați de Benedict al XVI-lea duminică, 17 octombrie 2010 - face parte din marele patrimoniu de sfințenie în orașul dificil și complex Napoli în care, la scurtă distanță, se va completa o trilogie: sfântul Gaetano Errico, sfânta Caterina Volpicelli, sfânta Giulia Salzano.

Giulia, născută la Santa Maria Capua Vetere la 13 octombrie 1846, a început studiile sale la orfelinatul din San Nicola la Strada. Întoarsă acasă la vârsta de 16 ani, a continuat studiile sale, obținând diploma de învățătoare. În octombrie 1865 se transferă împreună cu familia la Casoria, unde primăria îi încredințează funcția în învățământ.

La proiectul educativ adăuga în mod deosebit experiența creștină cu atenție față de cateheză. Conducea rugăciunea în biserica apropriată "Sfânta Fecioară Maria de pe muntele Carmel", revelându-se și o învățătoare de spiritualitate. În acest context a familiarizat cu Caterina Volpicelli în unica iubire față de Preasfânta Inimă.

Fericitul Ludovic de Casoria, care o cunoștea bine, i-a profețit deplina realizare a carismei sale originale: să trăiască și să moară în mijlocul copiilor cărora se dedica pentru cateheză, dezvoltată în conținuturi și metodologie pentru fiecare categorie de vârstă în fiecare zi a săptămânii. Tenacitatea în activitatea didactică și de cateheză i-a provocat probleme cardiace, motiv pentru care a trebuit să ceară primăriei să se retragă din învățământ. Pentru că a fost considerată învățătoare perfectă și vrednică de stimă, i-a fost acordat să perceapă întreaga pensie pentru care mai lipseau încă mai multe luni.

Toată atenția se îndrepta tot mai mult spre întemeierea unei comunități care să trăiască numai pentru scopul catehezei, față de alte întemeietoare ale timpului. De fapt, la 21 noiembrie 1905 a îmbrăcat haina călugărească. A făcut voturile împreună cu câteva prietene, dând astfel început unei adevărate congregații care avea ca scop și carismă originală cateheza adresată copiilor și adulților. "Voi face cateheză cât timp voi avea un fir de viață" era sloganul vieții sale. Și a murit în dimineața zilei de 17 mai 1929, după ce a pregătit și a examinat o sută de copii care trebuiau admiși la prima împărtășanie.

Faima sa de sfințenie s-a răspândit imediat. Ioan Paul al II-lea, la 23 aprilie 2002, a recunoscut trăirea eroică a virtuților declarând-o "venerabilă". La 20 decembrie în același an a recunoscut vindecarea unei copile bolnavă de meningită coccis. Ioan Paul al II-lea, în Piața "Sfântul Petru", a definit-o "profet al noii evanghelizări".

Din acel moment mulți alți credincioși au continuat să invoce mijlocirea ei. Între aceștia Maria Grazia Pelliccia, o femeie din Afragola, victimă a unui grav accident automobilistic. Pe baza evidențelor diagnostice s-a decis operarea ei imediat. În timpul intervenției a avut loc un stop cardiac de circa 20 de minute. Rudele și prietenii au început să se roage și au pus o relicvă a fericitei sub perna bolnavei. Când totul părea terminat de acum, Maria Grazia s-a trezit. A fost externată după aceea, la 15 ianuarie 2006, cu lipsa totală a eventualelor sechele neurologice datorate lungului stop cardio-circulator.

Astfel, recunoscând mijlocirea fericitei, s-a început investigația diecezană cu privire la presupusa minune atribuită ei. Arhiepiscopul de Napoli, cardinalul Crescenzio Sepe, a fost de acord. Investigația s-a încheiat la 21 decembrie 2007. La 19 decembrie anul trecut, Benedict al XVI-lea indica ziua de 17 octombrie anul acesta ca zi a canonizării.

"Femeie profet al noii evanghelizări", "mamă a cateheților, învățătoare de cateheză", Giulia Salzano a avut o grijă deosebită față de copii pentru a ajunge la familie, și ea obiect al atențiilor sale apostolice constante.

(După L'Osservatore romano, 16 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat