Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La 17 octombrie canonizarea lui André Bessette

A răspândit în Canada devoțiunea către sfântul Iosif

De Mario Lachapelle

Călugăr din Congregația "Sfânta Cruce" și vicepostulator

André (Alfred) Bessette - care este canonizat de Benedict al XVI-lea duminică, 17 octombrie 2010, - are douăzeci și cinci de ani când ajunge la Côte-des-Neiges pentru a se pregăti la noviciat în Congregația "Sfânta Cruce". Găsește o comunitate dinamică dar încă fragilă, ca și sănătatea sa. Totuși, tânărul demonstrează imediat că este o figură importantă pentru comunitate. Portar al colegiului, acceptă să desfășoare și alte funcții.

O trăsătură a caracterului său îl deosebește de mult timp. Deja în timpul noviciatului formatorul său spunea: "Acest om știe să se roage". Rugăciunea sa intensă și devoțiunea sa față de sfântul Iosif atrag atenția și persoanele vin tot mai numeroase ca să-i ceară să se roage pentru ele. Îi destăinuiesc suferințele lor și dificultățile lor. Viața sa este tulburată, și chiar viața colegiului, cu toate acele persoane care așteaptă în fața porții.

Fratele André nu se gândește să renunțe la funcția care i-a fost încredințată. Simte că Domnul îl cheamă la o altă misiune, dar e vorba de a găsi timpul pentru a răspunde la această chemare, continuând între timp munca zilnică. Atunci când superiorii îi spun că nu mai poate primi vizitatorii în colegiu, găsește împreună cu ei o soluție. Îi va aștepta în mica stație de tramvai, în fața colegiului, după muncă.

Însă nu este ușor pentru fratele André să desfășoare activitatea de portar și în același timp să răspundă la chemarea de a se face disponibil la primirea celuilalt și la rugăciune. Pentru a răspunde în mod mai adecvat, ar avea nevoie de un loc de primire și de un mic sanctuar dedicat sfântului Iosif. Acest loc îl vede în fiecare zi de la fereastra camerei sale de portar pe colina muntelui Royal.

În anul 1896, colegiul "Notre Dame" cumpără un teren pe colină. Fratele André vede în asta un semn. În anul 1904, proiectul începe să ia formă. Micul oratoriu poate primi puține persoane și este deschis numai câteva luni pe an, în timpul verii. Timp de cinci ani fratele André continuă să mai lucreze în colegiu și neobosit, face naveta la oratoriul său.

În anul 1909 capela este mărită și este construit un mic birou pentru primire. Fratele André primește o nouă funcție: aceea de custode al oratoriului. Astfel se poate dedica în întregime noii sale slujiri formată din primire, din ascultare și din rugăciune.

Spre sfârșitul vieții, André îi destăinuiește unui confrate că "sfințenia nu vine ca o biciuire". Cu puține zile înainte de moarte avea să ceară superiorului său să se roage pentru convertirea sa. Cel pe care toți îl considerau un sfânt, nu se considera așa.

Putem distinge câteva etape în dezvoltarea vieții de credință a fratelui André. Prima este cea a tinereții (1845-1870) în care a experimentat mari încercări. Această perioadă i-a permis să întărească raportul cu Dumnezeu. Observăm că în loc de a-l îndepărta de Domnul, evenimentele nefericite ale vieții l-au apropiat de el.

Apoi este perioada cuprinsă între 1870 - anul intrării sale în Congregația "Sfânta Cruce" ca și călugăr - și 1904, anul construirii capelei mici dedicată sfântului Iosif pe muntele Royal. Multe sunt funcțiile încredințate lui, în pofida sănătății sale șubrede. Primește vizitatori și rude. Aproapele devine o realitate importantă pentru el, care se deschide spre alții așa cum a știut să se deschidă Domnului. Evită astfel să se închidă în acel raport exclusiv cu Dumnezeu la care l-ar fi putut conduce încercările vieții. Învață că Dumnezeu nu poate fi iubit cu adevărat fără a-l iubi pe aproapele și nu pot fi iubiți ceilalți fără a recunoaște în ei prezența lui Dumnezeu. Primirea, compasiunea și deschiderea devin trăsăturile caracteristice ale persoanei sale. La vârsta de șaizeci de ani dispune construirea celui mai mare sanctuar din lume dedicat sfântului Iosif.

Prin conversațiile cu oamenii a lăsat un mesaj simplu care vorbește despre un Dumnezeu bun, apropiat de noi: nimeni nu este prea mic în ochii săi pentru a fi exclus de la iubirea sa; pentru aceasta El ne invită să ne apropiem de el și să-l iubim iubindu-ne unii pe alții ca frați și surori.

În sfârșit, este ultima fază, când mulțimi tot mai numeroase încep să meargă la sanctuarul de pe muntele Royal: trebuie să li se ofere servicii. Din anul 1912 un grup permanent s-a stabilit în regiune. Cu marea bucurie a fratelui André, sanctuarul poate acum să propună pelerinilor celebrări euharistice zilnice și preoți pentru sacramentul iertării. În anul 1918 o nouă biserică se adaugă la oratoriul inițial. Aceasta poate primi circa o mie de persoane. Însă locurile nu sunt suficiente. Fratele André se dedică să primească miile de persoane care vin la el pentru a-i destăinui suferințele lor. Multe pleacă vindecate, altele părăsesc oratoriul cu credință și curaj reînnoite.

În pofida vârstei înaintate, fratele André vrea încă să-i viziteze pe bolnavi și mai ales vrea să petreacă multe ore în rugăciune. Planul pentru construirea unei biserici mari pe partea laterală a muntelui Royal înaintează și se concretizează. Prima piatră este pusă în anul 1924, însă criza economică din anii treizeci încetinește lucrările. Cu câteva luni înainte de moartea fratelui André, inginerii sunt preocupați. Trebuie dus la capăt acoperișul, altminteri zidurile imense riscă să sufere daune. Fratele André invită comunitatea să pună o statuie a sfântului Iosif în biserică. Îi lasă sfântului său prieten preocuparea de a-și găsi un acoperiș. Inspirată de un asemenea gest de credință, comunitatea intensifică eforturile și găsește mijloacele.

Fratele André moarte la 6 ianuarie 1937 și nu vede terminat proiectul. Amintim această destăinuire făcută prietenilor săi: "Când voi fi mort, voi avea mult mai multă putere pentru a vă ajuta"

(După L'Osservatore romano, 16 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat