Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (IV)

La întoarcerea din pelerinajul organizat, în perioada 5-12 octombrie 2010, de Oficiul pentru Pelerinaje în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Diecezei Romano-Catolice de Iași, una dintre participante, dr. Ecaterina Hanganu, a trimis o a patra corespondență electronică.

*

7. Ziua Perlei cerești

Când răsare prima stea, atunci începe ziua - poate fiindcă odată cu înserarea ne strângem cu toții, acasă, pentru rugăciune, în pace și bucurie, și astfel regăsindu-ne, ne-am naște din nou. Așa spune tradiția sfântă, așa am făcut și noi.

Acasă la "mama" am ajuns când seara cobora catifelată, caldă și înmiresmată ca o chemare a Bunei-vestiri. În Nazareth1 e liniște, mireasma lunecă parcă din cerul înstelat care se vede ici și colo printre copacii neobișnuit de mari (de exemplu, cel sub care ne oprisem avea nenumărate rădăcini aeriene, dar frunza mare si lucioasă era inconfundabilă: un ficus, cum creștem noi în apartament, se înălța la peste 10 m, iar alături un arbore delicat, înalt cam cât un cireș bătrân, își ploua parfumul suav de... oleandru!). De jur împrejur, sub colonada exterioară, dar și în bazilică, panouri având cam de doua ori și jumătate înălțimea unui om, poartă chipul Mamei. Acolo, murmurul rugăciunilor se înalță în toate limbile pământului. Și fiindcă noi toți suntem copiii ei, fiecare și-a imaginat-o potrivit obiceiului țării sale: icoana-mozaic a României o înfățișează cu pruncul la sân, sobră și strălucitoare; iată și Fecioara din Guadalupe, alcătuită după imaginea imprimată în mod miraculos pe mantia lui Juan Diego, sau mozaicul dăruit de Grecia alcătuit după chipul cunoscut ca "Maica Domnului din Vladimir", pictată de un grec, adăpostită într-o mănăstire din Rusia, sau Sfânta Fecioară a Canadei - metal argintiu care reflectă în mod straniu lumina, sau... iat-o ca împărăteasă, purtând veșmântul ceremonial chinezesc, sau... Dar poate că nici o reprezentare nu exprimă mai bine blândețea, duioșia, bucuria pentru pruncul pe care-l ține în brațe, dar și resemnarea caldă, sacrificiul tainic acceptat, puterea, curajul și tot ceea ce așteptăm să ne insufle îmbrățișarea Mamei, așa ca imaginea dăruita de Japonia. Se spune că e cea mai scumpă icoană, alcătuită în întregime din mozaic de aur, pietre prețioase și perle (numele autorului și data sunt scrise discret, abia vizibil, în colțul din dreapta, jos: Luca Hanegaura, 1967). Dar nu strălucirea delicată a mozaicului, luciul blând al cămășii ample de perle sau florile delicate și sofisticate de pe veșmântul albastru te încântă, ci chemarea și dorința pe care o simți în ochii întredeschiși și surâzători: aceea de a te cuprinde și pe tine în brațe, alături de Fiul ei, să te mângâie, să te aline, fiindcă oricum, oricând și oriunde, tot copilul ei ești, iar mama știe tot, înțelege tot și iartă tot. Ești aici, la tine acasă, în casa Mamei cerești.

Iar casa Mamei e grota în care locuia fecioara cu mama sa, atunci când Îngerul a venit. Deasupra se înalță acum uluitoarea "simfonie de piatră" a Bazilicii Bunei-vestiri. Ziua, construcția e sobră, betonul cenușiu din jur orientând privirea spre grota albă. Dar la ora când îngerul a venit, cupola e astfel luminată încât acea feerie albă închipuie un crin coborând din cer asupra locului sfânt. Iar dacă vreodată pacea divina cântă și cântul suie spre înalt, tot mai puternic pe măsură ce se înalță, unduind spre infinit, atunci acesta e locul. Și, surpriză: ceea ce părea un reflector așezat sus, în vârful cupolei (și căruia nu-i prea găsești explicația), văzut pe fotografiile nocturne exprimă unul din numele atribuite Fecioarei: Stella Maris2 - fiindcă în realitate acel reflector e farul luminând în întuneric. Chiar așa și e: farul călăuzitor spre tot ceea ce-și dorește omenirea - (și poate că nici nu știe cât de mult își dorește ): adăpost de pace și lumină în brațele Mamei cerești.

Sfânta Liturghie în Bazilica Bunei-vestiri a fost celebrată a doua zi dimineața de pr. Isidor Dâscă.

Apoi ne-am îndreptat spre biserica ortodoxă care adăpostește izvorul de unde lua apă Maica Domnului - și fiindcă vizitasem deja Sinagoga din Nazareth, acum am intrat în Moscheia Albă (numită așa după intenția unirii tuturor credincioșilor sub semnul păcii), apoi am urcat spre mănăstirea "Stella Maris", pe muntele Carmel. Iar drumul este acela spre cer, sfântul Ioan al Crucii îl prefigura într-un singur cuvânt, repetat de trei ori: "Nada, nada, nada"3, fiindcă atunci când sufletul nu posedă nimic, Dumnezeu vine și umple cu ființa sa golul pur al inimii.

În aceeași seară, aveam să plecăm spre casa noastră.

Și dacă orice călătorie te îmbogățește și te bucură, doar pelerinajul e acela care te schimbă cu adevărat.

Cum anume? Vom vedea în continuare.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 În traducere, "Nazareth" înseamnă "floare".
2 Steaua Mării.
3 "Nada" = nimic.

* * *

Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (III)
Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (II)
Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (I)


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat