Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Sfințirea și inaugurare

La Chișinău, în ziua de hram a orașului, dar și a Episcopiei Romano-Catolice din oraș, joi, 14 octombrie 2010, la ora 10.00, a avut loc sfințirea și inaugurarea solemnă a Centrul European pentru Copii și Tineret "Ioan Paul al II-lea", iar la ora 13.30, a fost sfințită orga clasică a catedralei "Providența Divină". Imediat după ceremonia de sfințire a orgii, în catedrală, a fost susținut un concert inaugural. Din partea Diecezei de Iași au participat PS Aurel Percă și pr. Vasile Petrișor, vicar la catedrala din Iași.

Complexul social al Bisericii Romano-Catolice "Casa Providenței", situat pe str. Mușatinilor nr. 1, unde funcționează de mai mulți ani un centru de zi pentru bătrâni și o cantină pentru pensionarii nevoiași, a fost extins prin construirea unei noi clădiri dedicată în mod deosebit educării și formării copiilor și tinerilor. Realizarea acestui important proiect a fost posibilă datorită solidarității creștine și generozității diferitor organizații și comunități din țări cu o populație preponderent catolică: Germania, Italia, Franța și Statele Unite ale Americii. Lucrările de construcție au fost executate într-o primă perioadă de compania italo-moldavă "Costroni". Ulterior lucrările au fost executate în regie proprie fiind coordonate de domnul Serghei Corovin. Ideea acestui proiect a fost concepută în anul 2005ž iar lucrările propriu-zise au fost incepute în anul 2006.

Administrarea Centrului pentru Copii și Tineret va fi asigurată de o echipă de specialiști, sub coordonarea curiei Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău. În cadrul centrului funcționează, din primăvară, o grădiniță de copii cu două grupe de câte 25 de copii. În cadrul acestui complex sunt implementate următoarele proiecte: Centrul European de educație preșcolară; Centrul educațional; Academia de Studii Teologice; Cămin pentru studenți; organizarea și petrecerea seminarelor și conferințelor; servicii hoteliere.

După inaugurarea centrului, a avut loc sfințirea orgii clasice a catedralei "Providența Divină". Procesul de reconstruire și de renovare a catedralei "Providența Divină", început în urmă cu mai mulți ani, a înregistrat în aceste zile o nouă etapă: instalarea unei orgi clasice performante și de dimensiune medie. Orga a fost dăruită catedralei de către un grup generos de binefăcători, dintre care cei mai activi și generoși au fost părintele Markus Dördelman, părintele Karl Balkenhol și domnul Friederich Fleiter. Orga a fost construită inițial în anul 1977, de către cunoscutul meșter de orgi Friedrich Fleiter, pentru Parohia Catolică "Sfântul Bonifaciu" din Münster. La 3 iulie, a aceluiași an, orga a fost sfințită pentru prima dată. După ce a fost scoasă din uzul sacru, comunitatea din Münster a dăruit orga catedralei din Chișinău. Orga renovată este asamblată într-o carcasă șlefuită din lemn de stejar și este dotată cu registre manuale și electrice cu câte 64 de clape. Ea este destinată, în primul rând, cultului divin, interpretării muzicii sacre în timpul celebrărilor și ceremoniilor liturgice, dar și interpretării concertelor de muzică sacră. Acum se află în grija doamnei Reghina Nadkrenicinaia, organistă, absolventă a Școlii Superioare de Muzică, Teatru și Dans "Volkwang", din Essen (Germania), care a condus și corul catedralei în cadrul concertului inaugural.

Ritul de sfințire a noii orgi a fost celebrat de către PS Aurel Percă împreună cu episcopul de Chișinău, cu această ocazie fiind postată o plachetă care amintește în limba germană acest eveniment. A urmat un scurt recital de orgă, susținut de Ludwig Wegesin, cunoscut organist din Billerbeck, Germania, impregnat cu piese corale pregătite de corul catedralei.

După www.catolicmold.md


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat