Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Doi noi doctori în teologie

Marți, 12 octombrie, respectiv miercuri, 13 octombrie 2010, în cadrul Universității Pontificale din Lateran, Facultatea de Teologie, pr. Robert-Silvestru Balan și pr. Benone Lucaci, după o muncă de cercetare destul de minuțioasă și în același timp responsabilă, și-au apărat cu succes tezele de doctorat.

Pr. Robert Silvestru Balan s-a prezentat în fața comisiei de evaluare cu o teză ce a avut ca titlu "L'adventus nei Sermones per annum di Bernardo di Chiaravalle", iar pr. Benone Lucaci, cu o teză având ca titlu "Il contributo di Bernard Sesboüé al dibattito cristologico contemporaneo".

Ce înseamnă o teză de doctorat și cum se ajunge la susținerea ei?

Teza de doctorat este partea finală a unei îndelungate munci de cercetare într-un oarecare domeniu. În cazul preoților, în general domeniul de cercetare este teologia, cu toate ramurile ei. Această muncă se poate întinde pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, depinde de dificultatea subiectului ales. Fiecare teză de doctorat este coordonată de către un profesor, de obicei, la rândul său specialist în tema aleasă.

Înainte de apărarea finală, teza, concretizată deja într-un anumit număr de pagini, este prezentată și apărată pentru prima dată în fața moderatorului principal și a altor doi coordonatori secundari. După această pre-discutare, ținând cont de indicațiile primite, se trece la elaborarea definitivă a tezei, care, în urma apărării finale, devine material de specialitate în domeniul respectiv, iar persoana în cauză devine specialist pe subiectul ales, primind în același timp titlul de "doctor".

Cine sunt cei doi nou doctori?

Pr. Robert-Silvestru Balan este preot al Arhidiecezei de București, actualmente inspector școlar pentru învățământul religios din București și totodată colaborator la Parohia "Sacre Coeur", din București.

Pr. Benone Lucaci este preot al Diecezei de Iași, director coordonator la Liceul "Sf. Tereza a Pruncului Isus" - Iași, lector la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" - Iași și coordonator al Centrului "Xaverianum", devenit între timp cămin rezidențial pentru elevii Liceului Catolic.

Felicitări noilor doctori și fie ca titlul obținut să fie spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre creșterea în credință a poporului lui Dumnezeu.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat