Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea noului an universitar 2010-2011

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost celebrată, în ziua de duminică, 10 octombrie 2010, la ora 16.00, o sfântă Liturghie prin care s-a marcat deschiderea anului universitar 2010-2011. Sfânta jertfă a Liturghiei a fost prezidată de pr. prof. dr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași și au concelebrat pr. lect. dr. Lucian Farcaș, capelan universitar, pr. conf. dr. Iosif Enășoae și pr. Vasile Petrișor, responsabil cu pastorația tinerilor în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Iași.

În fiecare toamnă, anotimpul roadelor și al recoltei, cetatea Iașului reînvie din amorțeala verii prin reîntoarcerea "fiilor săi adoptivi"- studenții. De peste hotare, din țară și din toate comunitățile Moldovei, se îndreaptă spre Iași tineri dornici de nou și de frumos, se angajează în căutarea adevărului și a binelui care va clădi și va cimenta formarea lor spirituală și profesională.

Indiferent de facultatea pe care o vor urma, tinerii prin studiu intens și responsabil, asistați de lumina Duhului Sfânt și de ajutorul sfintei Fecioarei Maria, vor reuși să pătrundă în tainele marelui univers, opera Tatălui ceresc.

Anii de studenție oferă fiecăruia șansa de a fructifica și a dărui cea mai frumoasă și entuziastă etapă a vieții tinerețea. Această tinerețe, nu trebuie să fie lăsată pradă tentațiilor lumești ci trebuie să fie alimentată de dorința de a rămâne mereu tânăr în suflet, în modul de relaționare, în idealuri mărețe și mai ales în capacitatea de a pune în slujirea celorlalți întreaga ființă.

Astfel, părăsind locurile natale, familia, prietenii tinerii, ajunși în Iași se legitimează prin cuvântul student și își asumă schimbarea care nu-i va ocoli. Biserica, le va deveni mamă, împreună cu ceilalți vor forma o familie când vor participa la sfintele Liturghii iar participarea la diverse activități și în grupuri diferite le va oferi posibilitatea de a lega noi prietenii.

Cuvântul de învățătură, adresat de pr. Lucian Farcaș, studenților de la facultățile ieșene și credincioșilor prezenți la Liturghia de deschidere a anului universitar, a avut la temelie textul evanghelic din duminica a XXVIII-a de peste an, care ia îndemnat pe studenți să se apropie cu încredere de Tabernacol și să spună: "Isuse, Învățătorule, ai milă de noi!" (Lc 17,13)

Lepra, această boală atât de prezentă în trupul omenesc în trecut, a spus părintele capelan universitar, azi nu e o chestiune de medicină, ci face referire la lepra provocată de păcatele săvârșite, de pierderea simțului păcatului, de ruperea voită a legăturii cu semenii și cu Dumnezeu. Această lepră a zilelor noastre nu produce durere trupească, ci conduce spre egoism, singurătate, tristețe, neînțelegere a propriei ființe și a celorlalți.

Ei bine, în acest sens părintele Lucian a adresat un îndemn către cei prezenți: "Stimați tineri, luați melancolia în serios!"

Tinerii, și nu numai, zilnic sunt supuși tentațiilor, pericolelor și capcanelor de multe feluri, care încearcă să seducă și să inducă în eroare, în delăsare, în nemulțumire, în pierderea scopului și a țelului pentru care luptă și pe care vor să-l atingă.

În ciuda tuturor ispitelor lumești care strecoară în inimi tristețe, melancolie și neîncredere, tinerii trebuie să aibă tăria de a se apropia de Biserică și de a cere harul divin de la cel care este "calea, adevărul și viața" pentru a putea răzbate și a merge chiar contra curentului, de a-și vindeca sufletul rănit de păcat prin primirea sfintelor sacramente, prin citirea și meditarea Sfintei Scripturi.

Lecturile au fost proclamate de tineri iar prin intențiile de la rugăciunea credincioșilor ei i-au încredințat Tatălui ceresc pe toți studenții care își vor continua creșterea spirituală și pregătirea profesională și au cerut ca lumina Duhului Sfânt să le călăuzească pașii spre toate locurile de activitate: biserică, universitate, cămin sau locuri de destindere.

La ofertoriu ei au prezentat în fața altarului daruri specifice (ostii, covrigi, vin și struguri, un rozariu, o lumânare, o mapă și echipament sportiv), iar cântecele, care au încântat, au hrănit și au învăluit inimile celor prezenți, cu bucurie, încredere, speranță și mulțumire, au fost susținute de corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei, condus de Maximilian Husaru.

La sfârșitul celebrării liturgice, pr. Vasile Petrișor a urat un "Bun venit!" tuturor studenților și ia îndemnat să-și păstreze și să-și mențină tinerețea. I-a invitat să participe cu dragă inimă și deschidere la momentele de rugăciune și de cateheză, să se implice activ ieșind din anonimat, în diversele grupuri prezente în parohiile din Iași.

Impresii

"Am venit la facultate cu gândul de a studia și de a aprofunda materiile și cunoștințele mele. Realizez că se cere perseverență și seriozitate și mă aștept să fac față programului. Sper ca profesorii să fie înțelegători și să țină cont de faptul că suntem boboci, începători, zăpăciți. Îmi place că sunt și multe activități extracurriculare și se oferă multe posibilități de experiență în alte domenii. Sper să reușesc!" (Olesia Jmurciuc din Chișinău, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, anul I).

"Evanghelia zilei ne-a învățat că trebuie să credem totuși în oameni, chiar dacă numai unul din cei 10 leproși s-a întors și a mulțumit. Anii de studiu pe care i-am început trebuie să fie trăiți cu emoție, să avem pretenția de la noi să ne construim idealuri mari, să căutăm și să aprofundăm orice lucru bun. Am întâlnit oameni buni și m-am împrietenit cu ei. Trebuie să ne alegem un grup de persoane care să fie pe aceeași undă cu noi" (Anetta Straista din Sighetul Marmației, Facultatea de Biologie anul I).

"E greu, e un început greu și pentru această impresie și pentru acest prim an de facultate. Pentru mine e destul de greu să trec de la liceu la facultate dar împreună și ajutați de noii colegi sper să trec cu bine de acest început. Sper ca noii colegi să mă accepte așa cum sunt și eu voi încerca să îmi ofer calitățile spre folosul colegilor. Urez tuturor colegilor un an cât mai lin în cele bune și frumoase!" (Iulian din Poiana-Bacău, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, anul I).

"Îmi amintesc cu câte emoții am așteptat rezultatele de la admitere, drumul de acasă și până la facultate mi s-a părut o veșnicie, dar odată ajunsă am găsit foarte mulți viitori colegi în fața avizierului, toți căutând același lucru rezultatele. Din cauza emoțiilor nici nu mă găseam pe liste, dar sora mea a găsit prima rezultatul: «Ai intrat și chiar la buget!» Atunci mi-a venit în minte vorbele mamei că Dumnezeu are grijă de cei care se încred în el și chiar așa a și fost. A fost o zi minunată! Apoi prima zi de facultate: deschiderea s-a făcut într-un amfiteatru unde am cunoscut o parte dintre profesori. A venit chiar și prima zi de curs... Nu mă așteptam să fie atât de greu! A fost totul foarte diferit de ce era la liceu, dar după câteva zile am început să mă obișnuiesc, să înțeleg care este «politica» aici. Aștept cu emoții prima sesiune dar sunt încrezătoare ca totul va fi bine cu ajutorul lui Dumnezeu" (Monica Patraș din Iași, Științe Economice, anul I).

"Eu am venit la această facultate pentru a aprofunda ceea ce am învățat în liceu, să cunosc oameni noi, să-mi fac un grup mai mare de prieteni. Ceea ce îmi doresc e ca tot ceea ce voi descoperii în acest timp al studenției să mă ajute să trec cu bine peste toate încercările și la urmă să pot spune că a fost o experiență plăcută din viața mea" (Gabriel din Cotnari, Facultatea de Teologie Romano Catolică anul I).

"E al treilea an pe care îl petrec în Iași ca studentă. Mi-a fost greu la început, a fost grea trecerea de la liceu la facultate dar în câteva luni m-am obișnuit și cu această schimbare. Ceea ce îmi place aici e că pe lângă cursurile și stresul examenelor din sesiune, am descoperit un grup de tineri în care odată integrat îți vine greu să te desparți de el" (Maria Robu din Săbăoani, Tehnică Dentară, anul III).

"Am venit cu entuziasm, cu dorința de a studia și de a acumula cât mai multe informații. Începutul este greu dar sper să nu dezamăgesc" (Monica din Bacău, Facultatea de Teologie Romano Catolică anul I).

"Mă aștept să învăț mii de lucruri noi, care să-mi fie utile pentru viața de zi cu zi, dar și pentru viitorul meu. Îmi doresc să-mi fac prieteni buni cu care să împărtășesc clipe frumoase dar și clipele grele" (Violeta din Bălțați, Facultatea de Teologie Romano-Catolică anul I).

"«Toamna se numără bobocii» spune o zicală românească. Pentru cei care au rămas. De asemenea, toamna este anotimpul în care fiecare dintre noi, studenți fiind, ne propunem să fim mai buni, să rectificăm greșelile anterioare și cu speranța «cât un grăunte de muștar», îndrăznim a ne conforma cerințelor noului an universitar. Acum doi ani în urmă, pășeam cu pași timizi pentru prima dată în Aula Magna. Mari cuvinte, mari oameni îi vedeam pentru prima dată, vorbindu-mi live. Păream a fi ieșit din lumea reală, plin de euforie - dar de fapt intrasem într-o lume reală - lume care acum îmi pare normală chiar monotonă uneori, dar la fel de frumoasă ca la început. Dacă în primul an încercam să «vânez» câte o persoană cu care să dialoghez iată că în acest an, pe lângă bucuria și speranța unui nou început, se mai adaugă și întâlnirea cu cei dragi pe care i-am câștigat cu soarta, cu timpul, și cu inima. Așadar începutul anului universitar nu este doar un început al speranței ci și al cunoașterii, al progresului și de ce nu a începerii unei vieți noi.

Privind din prisma unuia din an terminal, chiar dacă sunt încă la început, nostalgia, regretul timpului pierdut ori a «pierderii» unor profesori de seamă sau a unor colegi și prieteni dragi se imprimă în memorie și în același timp se completează cu noile «achiziții» din același domeniu. O vorbă spune că «nu trebuie să greșești de fiecare dată pentru a învăța din greșeală». Toți, sau cei mai mulți consideră ca studiile superioare, la vârsta noastră, este timpul cel mai frumos. Deci, ce mai rămâne de făcut? Grecii spuneau: «Carpe diem!»- Trăiește clipa! Deci este un timp unic și irepetabil de care cred că fiecare va profita la maxim, trăindu-și clipa.

Așadar, cu emoția unui nou început, cu speranța ca anul care vine va fi mai bun și mai prosper decât cel care tocmai a trecut încep un nou itinerariu pe această ramură a cunoașterii, a studiului mulțumindu-i și totodată cerându-i Divinității puterea necesară și capacitatea de a acapara cât mai mult pentru a face față pieței muncii" (Alexandru Roca din Șcheia-Iași, Informatică - Economică, anul III).

Imagini de la acest eveniment au fost publicate pe situl www.amdis.ro

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat