Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Duminică, 10 octombrie 2010, la Sanctuarul Marian de la Cacica a avut loc pelerinajul persoanelor consacrate, urmat de o solemnă sfântă Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași.

La eveniment au participat persoanele consacrate din aproape toate institutele de viață consacrată din dieceză, precum și numeroși credincioși.

Întâlnirea a început cu o procesiune condusă de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași, și a dorit să fie o cunună de rugăciuni și cântări pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria, mama cerească și modelul vieții consacrate.

La chemarea ei, am răspuns cu mare entuziasm, în pofida timpului mai puțin prielnic, și, asemeni unui "batalion al credinței", ne-am angajat de a o face tot mai cunoscută și slăvită în apostolatul nostru, în mod special în această lună dedicată sfântului Rozariu.

Când Maria dorește să-și exprime identitatea spirituală înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor o face cu cuvintele: "Iată, sunt slujitoarea Domnului!" (Lc 1,38). Ea a fost prima persoană consacrată și nu încetează de a fi o excelentă pedagogă învățându-ne să trăim cu maximă intensitate spiritualitatea ei prin credință, smerenie, sărăcie și disponibilitate desăvârșită în slujirea lui Dumnezeu și al aproapelui.

După-amiază, întâlnirea a continuat cu o conferință susținută de pr. dr. Ștefan Lupu, vicerectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, având ca temă: "Actualitatea mesajului fericitului John Henry Newman", cardinal beatificat de puțin timp de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea cu ocazia vizitei sale în Anglia.

Trei sunt elementele care au caracterizat viața și gândirea acestui mare om: modernitatea existenței sale, cultura și spiritualitatea sa.

"Mai degrabă sfințenia decât pacea" a fost principiul călăuzitor care a făcut din card. John Henry Newman o personalitate remarcată în căutarea adevărului fie în teologia protestantă, cât și cea catolică.

Sfințenia - afirma el - este rezultatul multor acte de credință și se realizează prin împlinirea fidelă a datoriilor de fiecare zi.

La Cacica, Preasfânta Fecioară Maria ne-a invitat să-i urmăm drumul, să parcurgem aceeași cale de credință și umilință, să privim deseori spre ea pentru a face parte din poporul celor fericiți. Da, o Maria! Fericiți cei care în mijlocul întunericului nopții au crezut in strălucirea luminii! Iar lumina ești tu.

Așteptăm icoana ta pelerină în parohiile comunitățile și casele noastre, pentru ca, venerându-te cu evlavie, să te avem mereu cu noi!

Sr. Gabriela Cibotariu,
Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege

* * *

Textul conferinței părintelui Ștefan Lupu a fost publicat pe situl www.infosapientia.ro

Cacica: Meditând sfințenia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 octombrie: Cacica: Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași (II)
10 octombrie: Cacica: Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași (I)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat