Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Odobești: Sfințire de biserică

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regina rozariului" din Odobești, Parohia Focșani, precum și hramul bisericii au avut loc sâmbătă, 9 octombrie 2010. Liturghia, care a început la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași; au concelebrat 17 preoți. Au participat numeroși credincioși, atât catolici cât și ortodocși, din Odobești, dar și din localitățile învecinate.

La ora 10.45 parohul locului, pr. Mihai Budău i-a urat bun venit Preasfințitului în mijlocul comunității din Odobești și l-a întâmpinat cu pâine și sare în fața porților bisericii.

După ritul de început, când Preasfințitul a tăiat panglica inaugurală și i-a oferit părintelui paroh cheia bisericii, preoții și credincioșii au intrat în biserică pentru celebrarea Liturghiei. Episcopul a sfințit apa și a stropit poporul în amintirea Botezului. A urmat Liturgia Cuvântului.

În predica sa, PS Petru Gherghel a evidențiat importanța bisericii în viața unei comunități și i-a lăudat și felicitat pe toți cei care au dorit și au muncit ca și în această parte a diecezei (unde, în trecut, a existat Episcopia Cumanilor) să existe o biserică catolică. Totodată, a subliniat faptul că fiecare credincios trebuie să fie o piatră vie din care este clădită Biserica lui Cristos, adunarea celor sfinți, evidențiind aici importanța mijlocirii Maicii Domnului, sub patronajul căreia a fost pusă biserica.

A urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă. Pr. Mihai Enășel, decan de Piatra Neamț, și Mihai Budău, decan de Focșani, au uns pereții bisericii și au incensat; apoi, pe altar, s-a așezat un vas cu cărbuni încinși și s-a pus tămâie. Pe altar s-au pus fața de masă, lumânările aprinse de episcop și florile, după care a urmat Liturgia Euharistică.

După rugăciunea finală, în cuvântul pe care l-a adresat episcopului și credincioșilor, părintele paroh, Mihai Budău, a ținut să sublinieze marele merit al părintelui Mihai Enășel, fost paroh și decan de Focșani, care a inițiat lucrările pentru construirea acestui locaș de cult la 1 mai 2006. Totodată, a dorit să le mulțumească celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: domnilor ingineri Lupu, Trifaș și Constantiovici, maistrului Damian Vasile, tuturor binefăcătorilor, amintindu-l în special pe pr. dr. Vladimir Petercă. Apoi a anunțat credincioșii din comunitatea din Odobești, ca și pe cei din localitățile vecine, că începând de duminică, 10 octombrie, sfânta Liturghie se va celebra în biserica nou-sfințită la ora 12.30 în fiecare duminică. La sfârșit, PS Petru Gherghel le-a înmânat celor doi parohi și decani, pr. Mihai Enășel și pr. Mihai Budău, crucea sinodală a recunoaștere a meritelor lor în construirea acestei bisericii, și a înzestrat biserica cu un potir nou, dăruit special pentru această ocazie.

Pr. Cătălin Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 octombrie: Odobești: Sfințire de biserică


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat