Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tuta: Funeraliile părintelui Francisc Lenghen

"Recunoștință, durere și speranță" sunt sentimentele din inima celor aproximativ 100 de preoți și câteva mii de credincioși care au participat la înmormântarea pr. Francisc Lenghen, paroh de Tămășeni. Liturghia de înmormântare a avut loc în biserica din Tuta, sâmbătă, 9 octombrie, și a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Un șir parcă nesfârșit de oameni și mașini a transformat sâmbătă, 9 octombrie, drumul de la intrarea în Tuta dinspre Târgul Trotuș, într-o adevărată procesiune. Zeci de mașini și sute de credincioși, veniți din comunitățile învecinate și din parohiile unde părintele decedat Francisc Lenghen a lucrat cu zel, au venit să-l însoțească acum cu rugăciunea lor. Credincioșii din Tuta au așternut pe garduri covoare și obiecte de artizanat. Acest gest al lor a fost un act de mulțumire pentru roadele spirituale pe care părintele le-a mijlocit pentru credincioși de la altarul Domnului, dar și ca o pregustare a bucuriei cu care sperăm să fie întâmpinat pr. Francisc în Împărăția veșnică. Vremea rece și un pic ploioasă părea a-și arăta și ea durerea pentru plecarea așa timpurie a părintelui spre casa Tatălui.

"Cerul e dorul meu" a intonat întreaga biserică atunci când procesiunea, formată din preoții care au venit să se roage pentru confratele lor adormit în Domnul, a intrat în biserică dinspre casa parohială. Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui se afla deja de ieri în biserica din Tuta, fiind adus de la Tămășeni, ultima parohie în care a slujit părintele Francisc. Tuta este localitatea natală a acestuia, el însuși exprimându-și în testament dorința de a fi înmormântat aici. Multe flori și coroane înconjurau sicriul, în care părintele era așezat cu fața spre poporul pe care l-a călăuzit ca preot timp de 31 de ani.

Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și coleg al răposatului. În prezbiter au urcat colegii părintelui și alți câțiva fii ai satului, ceilalți preoți ocupând locurile rezervate lor în apropierea altarului. Au participat la Liturghie aproximativ 100 de preoți și câteva mii de credincioși, care au umplut până la refuz biserica și partea din fața a curții acesteia.

În cuvântul de început al sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a exprimat în cuvinte sentimentele cu care cei prezenți participă la un asemenea moment: recunoștință pentru binele pe care părintele Francisc l-a făcut Bisericii, durere pentru o plecare așa timpurie, speranță creștină că Păstorul cel bun îl va face părtaș de bucuriile veșnice.

PS Aurel Percă a început omilia relatând ultima sa întâlnire cu cel decedat, la Roman, în urmă cu o săptămână. Părintele Francisc era optimist și dornic să se întoarcă la munca sa. Domnul însă i-a făcut o altă chemare. La întrebarea enigmatică "de ce unii mor așa devreme", răspunsul îl găsim în acel plan pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru preoți. Pe un creștin moartea nu trebuie să-l tulbure, deși tristețea e firească, pentru că el știe că viața sa are un sens și are motive suficiente să trăiască în speranță. În prima lectură proclamată la Liturghie, Iob, părăsit de toți, a izbucnit într-un strigăt de credință: "Știu că răscumpărătorul meu trăiește ... și cu ochii mei de carne îl voi vedea pe Dumnezeu". Comentând fragmentul sfintei evanghelii, PS Aurel Percă a subliniat convingerea că nu moartea are ultimul cuvânt, iar dacă credem că Cristos a înviat, să credem că și noi vom învia. Părintele Franscisc a predicat de multe ori învierea, interpretând sensul vieții noastre în lumina lui Cristos înviat

Episcopul a citat apoi câteva paragrafe din testmentul părintelui, scris pe când părintele avea 55 de ani, în care își exprimă mulțumirea pentru chemarea la o misiunea așa nobilă și mărturisește că a încercat să fie la înălțimea chemării sale, în ciuda slăbiciunilor inerente vieții umane.

"Viața omului este o călătorie căreia nu trebuie să-i perdem scopul, în ciuda obstacolelor care apar". În viața sa, preotul are un singur gând: să se dăruiască oamenilor pentru ca să ajungă la acest scop, dar sunt multe obstacole care se ivesc. În cei 31 de ani de muncă preoțească, părintele Francisc s-a preocut ca toți oamenii să primească cuvântul lui Dumnezeu. S-a îngrijit de asemenea și de casa lui Dumnezeu, construind biserici, oratorii și case parohiale. Voia să fie aproape de oameni și să-i ajute. Pot da mărturie despre aceasta credincioșii din Gioseni, Chetriș, Ploscuțeni, Adjud și Tămășeni, comunități în care părintele a slujit ca preot. "Nu s-a plâns și nu a făcut o tragedie din boala sa" a mai adăugat episcopul, care a încheiat invitându-ne pe toți să însuflețim credința punând în centrul vieții noastre învierea.

La finalul sfintei Liturghii un credincios a rostit un cuvânt de partea comunității din Chetriș. Părintele Francisc a fost primul paroh al acestei comunități (1986), construind aici și o biserică (la Tamași). Imaginea zâmbitoare a părintelui care îi ajuta pe copii să crească aproape de biserică a rămas întipărită în mintea credincioșilor.

În cuvântul din finalul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a mărturisit faptul că deja 8 dintre preoții promoției 1979, din care făcea parte și pr. Francisc, au trecut la cele veșnice. A transmis, de asemenea, salutul nepotului părintelui Francisc, pr. Anton Lenghen, preot în Germania, care din motive pastorale nu a putut veni la înmormântare. Episcopul a încheiat exprimându-și speranța că exemplul de credință al celui răposat va aduce roade bogate.

A urmat procesiunea spre cimitir, aflat în apropierea bisericii. Mormântul părintelui a fost săpat chiar lângă gardul bisericii. Durere și speranță se putea citi pe chipul credincioșilor veniți de departe dar și de aproape și care timp de câteva minute bune s-au perindat prin fața sicriului lăsat descoperit lângă mormânt.

Lumina cea fără de sfârșit dă-o lui, Doamne!

Pr. Petru Tamaș

* * *

Discurs ținut la sfârșitul Liturghiei de înmormântare, din partea credincioșilor din Parohia Chetriș

În arhiva Parohiei noastre, Chetriș, comuna Tamași, este notat anul 1986, anul declarării comunității noastre ca parohie. Primul paroh al comunității a fost chiar răposatul de față, preotul Francisc Lenghen. Sfinția sa a condus parohia noastră timp de 9 ani.

În acest timp a transformat simpla căsuță cumpărată într-o casă cu adevărat parohială. A construit biserica nouă din filiala Tamași.

A fost foarte atașat de copiii parohiei noastre. Seara, după sfânta Liturghie, petrecea mai multe ore cu acești copii în jurul bisericii. Părinții, care pe timpul acela, în acei ani, erau foarte grijulii față de copiii lor, când se întorceau uneori cam târziu acasă, părinții îi întrebau: "Unde ai întârziat?" Ei fără frică răspundeau: "Am stat în jurul bisericii cu părintele Francisc!" Părinții se linișteau, știind că preotul Francisc îi învăța numai la bine și mergeau pe calea dreaptă, a fericirii.

Creștinii din Chetriș au rămas cu imaginea zâmbitoare a părintelui Francisc. Dacă unul sau una din parohie avea o tristețe, o durere, un necaz, când se întâlnea cu părintele zâmbăreț, vrând-nevrând, tristețea și durerea dispăreau pe moment.

Acum, în acest ceas al durerii despărțirii, noi, creștinii din Chetriș, vă mulțumim din inimă pentru toate ce ați făcut pentru noi și pe plan material, cât mai ales spiritual. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să vă dea odihna veșnică și lumina fără de sfârșit să vă strălucească pentru toată veșnicia. Amin.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 octombrie: Tuta: Funeraliile părintelui Francisc Lenghen


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat