Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Pregătiri pentru beatificarea episcopului Bogdánffy Szilárd

Episcopia Romano-Catolică de Oradea (Str. Șirul Canonicilor, 2; tel./fax 0259/411180, tel. 0359/411118; e-mail: epiromca@rds.ro) se pregătește pentru beatificare episcopului dr. Bogdánffy Szilárd, la 30 octombrie 2010. Actualul episcop romano-catolic de Oradea, PS Böcskei László, a redactat o invitație adresată mass-media pentru conferința de presă de vineri, 15 octombrie 2010, ora 12.00 la sediul Episcopiei de Oradea. Textul este reprodus integral în continuare.

*

Doresc pe această cale să vă informez cu respect, despre un eveniment deosebit, care se va derula în data de 30 octombrie 2010 în catedrala romano-catolică din Oradea, eveniment care după aprecierile noastre este de o importanță deosebită nu numai pentru comunitatea catolică din zonă, cu și pentru întreaga populație a municipiului Oradea, dar și a Bihorului și a întregii țări.

Este vorba despre beatificare antecesorului meu în episcopat în perioada 1949-1953, episcopul dr. Bogdánffy Szilárd, care după o perioadă de detenție de patru ani a murit în închisoarea de la Aiud, la 1 octombrie 1953. Născut în anul 1911 pe teritoriul Serbiei de astăzi, a trăit și studiat o perioadă de timp la Timișoara, apoi la Budapesta, fiind hirotonit preot în Oradea, în anul 1934. A desfășurat o activitate deosebit de fructuoasă ca și profesor în diferite școli ale orașului, fiind implicat și în activitatea duhovnicească a comunităților catolice. Datorită calităților deosebite, încă de timpuriu a fost cooptat în activități de coordonare la nivel diecezan atât la Oradea, cât și la Satu Mare.

În anul 1948 regimul comunist a demarat acțiunea de persecutare a Bisericii. În situația dificilă de atunci, când episcopatul catolic stătea sub amenințarea arestării, ceea ce s-a și întâmplat, în februarie 1949 Bogdánfy Szilárd este consacrat în secret episcop. Deja în aprilie a aceluiași an este arestat și purtat prin cele mai grele închisori - Jilava, Sighet, Capul Midia, Aiud - condamnarea de 12 ani de muncă silnică urmând doar în anul 1953. În decursul detenției, se urmărea constrângerea deținutului pentru a renunța la fidelitatea față de credință, față de Sfântul Părinte, față de disciplina Bisericii Catolice. Rămânând statornic în chemare, după lungi și grele chinuri și schingiuiri moare la 1 octombrie 1953 la Aiud, la vârsta de 42 de ani.

Episcopul martir Bogdánffy se numără printre multele victime ale unui regim ateu și fără Dumnezeu, despre care se poate deja vorbi în termeni reali, evidențiind ororile comise atunci, tocmai pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple și pentru ca demnitatea omului să fie respectată indiferent de apartenența etnică sau religioasă. Caracterul special al acestei beatificări pentru care ne pregătim constă tocmai în faptul, că este prima acțiune de acest fel din România, și care reprezintă o recunoaștere a sacrificiului și eroismului atâtor înaintași ai noștri, care au suferit ani grei de temniță, oferindu-și viața pentru credința și convingerile lor. Martiriul episcopului Bogdánffy a fost recunoscut și confirmat în urma procedurilor atât de amănunțite și exigente, pe care Biserica Catolică le impune. Rezultatul acestor demersuri este unul pozitiv, fiind încununat de binecuvântarea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, care în martie curent a aprobat decretul de beatificare al episcopului Bogdánffy. În acest context, doresc să mai menționez, că un eveniment similar a mai avut loc la Oradea în urmă cu 818 ani, când în anul 1192, cardinalul Gregorius de Chrescencio, din încredințarea și cu mandatul papei Inocențiu al III-lea a canonizat, adică a ridicat la rangul sfinților la Oradea, pe regele întemeietor al diecezei, pe sfântul László-Ladislau. În șirul victimelor comunismului, care așteaptă beatificare în episcopiile catolice din țară, dar și în rândul celorlalte confesiuni, episcopul Bogdánffy este primul, care în timpurile noastre se bucură de o astfel de recunoaștere.

În sensul celor de mai sus, considerăm evenimentul ca unul deosebit de special și care aparține tuturor, ridicând în aprecieri Oradea și Bihorul nu numai pe plan local, dar în mod deosebit pe plan extern, beatificările fiind deja o recunoaștere a eroismului și a credinței unui popor prin martirii săi. Comunitatea catolică este mândră de această recunoaștere, mai ales, că aceasta ne apreciază și mai mult în rândul Bisericii Universale. Suntem mândri că putem fi cei care deschid calea proclamării martirilor noștri. Și în același timp, dorim să împărtășim bucuria și mândria noastră cu toți concetățenii, indiferent de apartenența lor etnică sau confesională, considerând că jertfa adusă de înaintașii noștri ne obligă pe toți.

Pentru pregătirea acestui mare eveniment, Episcopia noastră a demarat deja o serie de acțiuni de promovare și de cunoaștere a personalității episcopului Bogdánffy. Totodată, fiind în toi și acțiunile de pregătire a marelui eveniment de beatificare, care va avea loc în data de 30 octombrie 2010, ora 11.00, la catedrala episcopală romano-catolică din Oradea și la care vom avea deosebita cinste și onoare de a-l primi pe trimisul Sanctității sale papa Benedict al XVI-lea, în persoana prefectului Congregației pentru Cauzele Sfinților, arhiepiscopul Angelo Amato, care va celebra momentul beatificării. Prima sfântă Liturghie solemnă în cinstea fericitului episcop Szilárd va fi pontificată de Eminența sa cardinalul Erdő Péter, arhiepiscop și mitropolit de Budapesta, primatul Ungariei. Deasemenea, ne pregătim pentru primirea unui public foarte numeros de arhierei, credincioși și invitați, care atât din țară, cât și de peste hotare doresc să participe la acest moment istoric.

Am considerat de cuviință să vă informez despre acest eveniment și să vă invit deja de acum, cu dragoste frățească, să participați la bucuria noastră, care dorim să o împărtășim cu toți frații noștri indiferent de apartenența etnică sau confesională. Îmi exprim și pe această cale speranța, că evenimentul beatificării va fi prilej de manifestare a credinței noastre, din care să izvorască armonia și buna înțelegere între locuitorii acestui oraș și a întregii regiuni.

În sensul celor de mai sus, adresez reprezentanților media o invitație călduroasă la o întâlnire de lucru - conferință de presă - ce o vom organiza vineri, 15 octombrie 2010, ora 12.00 la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, str. Șirul Canonicilor nr. 2, ocazie cu care vom putea prezenta și alte detalii referitoare la evenimentul așteptat. Vă așteptăm cu drag!

Cu urări de bine și binecuvântări,

Oradea, la 10 octombrie 2010.

PS Böcskei László,
episcop romano-catolic de Oradea


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat