Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Liturghie cu requiem pentru pr. Francisc Lenghen

În biserica din Tămășeni, PS Petru Gherghel a celebrat joi, 7 octombrie 2010, începând cu ora 18.00, o Liturghie cu requiem pentru părintele Francisc Lenghen, trecut la cele veșnice miercuri, 6 octombrie. La celebrare au participat aproape 50 de preoți.

Procesiunea a pornit din casa parohială. Biserica era plină cu credincioșii pe care pr. Lenghen i-a păstorit din septembrie 2000. De altfel, credincioșii ieșiseră ca să-l întâmpine, cu mic cu mare, după prânz, în aceeași zi, când sicriul a ajuns în sat.

În biserică, în jurul catafalcului cu trupul neînsuflețit, erau flori și coroane de flori. Câteva rude sosite de la Tuta au stat în prima bancă. După ce au intrat preoții, pe două rânduri au venit copiii și adolescenții de la școală cu flori în mână: au îngenuncheat și au depus florile la catafalc. Mulți dintre ei fuseseră botezați sau au făcut întâia sfântă Împărtășanie cu părintele.

La predică, pr. Mihai Enășel, decan de Piatra Neamț, a subliniat că părintele Francisc a slujit Domnului 31 de ani ca preot. Pornind de la un text din Scrisoarea către Romani (14,7): "Dacă trăim pentru Domnul trăim, dacă murim pentru Domnul murim", predicatorul a vorbit despre misterul preoției, despre faptul că preotul este unit cu Cristos: îi predică cuvântul, administrează sacramentele, îi conduce pe oameni la el. Amintind de minunea înmulțirii pâinilor când ucenicii au strâns 12 coșuri cu firimituri, pr. Enășel a subliniat că acum este momentul să strângem firimiturile din urma slujirii preotului răposat: firimituri de credință, de har, de iertare, de apropiere de Dumnezeu în inimile oamenilor care au intrat în contact cu el.

La final, Preasfințitul a spus că părintele Lenghen a fost ca o lumânare care a luminat crucea lui Cristos. S-a consumat pentru a face oamenilor mai luminoasă crucea. Episcopul a mulțumit lui Dumnezeu pentru slujirea pe care a adus-o părintele în Parohia Tămășeni, dar și în celelalte parohii: Gioseni, Chetriș, Ploscuțeni, Adjud. A dat citire apoi unei părți din testament prin care preotul răposat își exprimă dorința de a fi înmormântat în satul natal. De asemenea, părintele mulțumește în testament lui Dumnezeu că l-a chemat la misiunea de a-i fi preot și că i-a dat posibilitatea ca, în afara de munca pastorală, să se îngrijească de frumusețea casei Domnului. A construit în timpuri grele biserica din Tamași (Parohia Chetriș) și o pare din casa parohială din Chetriș; a renovat apoi casa parohială din Ploscuțeni, a construit biserica, sediul parohiei și casa tineretului din Adjud. La Tămășeni a renovat biserica exterior și interior și a amenajat sala de cateheze. A fost reținută rugăciunea cu care se încheia testamentul: "Ajută-mă, Doamne, să fiu un preot bun și sfânt!".

Corectitudinea, ospitalitatea și disponibilitatea părintelui Francisc au rămas în memoria celor mai mulți. A fost unul care a căutat în viața lui să-și trăiască preoția și să-l urmeze pe acela căruia i s-a dăruit.

Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi dus vineri, 8 octombrie, după-amiază, în biserica din Tuta. Sâmbătă, 9 octombrie, începând cu ora 10.00, PS Aurel Percă va prezida Liturghia de înmormântare.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Tămășeni: Liturghie cu requiem pentru pr. Francisc Lenghen


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat