Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Barcelona: 1.100 de concelebranți, 150 de milioane de telespectatori

Aproape 7.000 de persoane în interiorul bazilicii "Sagrada Familia" și peste 40.000 în exterior

Aproape 7.000 de persoane vor putea asista la dedicarea bazilicii "Sagrada Familia" din interiorul templului din Barcelona, în jurul căruia vor fi așezate 40.000 de scaune.

Organizarea calculează că peste 150 de milioane de persoane vor vedea la televizor dedicarea acestui templu din partea papei la 7 noiembrie 2010.

Asta a anunțat arhiepiscopul de Barcelona, cardinalul Lluís Martínez Sistach, miercuri, 6 octombrie 2010, în timpul unei conferințe de presă desfășurată în orașul catalan, în timpul căreia a făcut cunoscute itinerarul pe care pontiful îl va parcurge în papamobil de la palatul episcopal la templul lui Gaudi și alte detalii ale vizitei papale.

Ceremonia va fi concelebrată de 1.100 de preoți, între care numeroși cardinali, episcopi și abați.

Dintre cele 6.900 de persoane care vor putea celebra actul în interiorul templului, vor fi 2.100 de credincioși din parohiile din Barcelona, dintre care 180 provenind din episcopiile din Catalonia, 450 de călugări și călugărițe și 800 de cantori.

Vor fi și autorități, tineri, familii, lucrători de la templul "Sagrada Familia", bolnavi, ziariști și reprezentanți ai asociațiilor de bolnavi, precum și reprezentanți ai surzilor și ai asociațiilor religioase.

Până acum pentru a acoperi vizita papală la Santiago de Compostela și la Barcelona s-au acreditat peste 2.000 de jurnaliști din cele cinci continente.

Televiziunea publică autonomă Televisió de Catalunya va transmite în direct evenimentul de la Barcelona și va oferi semnalul pentru toate televiziunile interesate de imaginile de la acest eveniment.

Evenimentele vor putea fi urmărite și via internet prin diferite pagini web, între care cea stabilită dinainte de Arhiepiscopia de Barcelona pentru vizita papală.

800 de persoane din parohii, școli, mișcări și facultăți de comunicație s-au oferit ca voluntare pentru a colabora.

S-au primit deja peste 40.000 de cereri pentru a urmări evenimentul din exteriorul templului "Sagrada Familia" unde vor fi așezate și ecrane mari, în afară de scaune.

Pregătirea zonei alăturate templului pentru ca locuitorii să poată trăi acolo evenimentul va costa circa jumătate de milion de euro, dintre care 30.000 au sosit deja prin donații.

Cardinalul Martínez Sistach a exprimat dorința ca "toți să poată coborî în stradă pentru a-i mulțumi Sfântului Părinte pentru că a părăsit Roma ca să ne viziteze".

Papa Benedict al XVI-lea va parcurge inima lui Ensanche barcelonez în papamobil pentru a ajunge la Sagrada Familia de la Palatul episcopal, situat în Cartierul Gotic.

Papamobilul va ieși la orele 9.00 pe Via Laietana-Pau Claris, va coti pe calle Diputación și va înainta pe calle Marina pentru a ajunge la Sagrada Familia pe la ora 9.30, când va fi o întâlnire cu familia regală din Spania.

Ajungând la templu, papamobilul va face înconjurul bisericii până la fațada Gloria.

Coordonatorul general al vizitei, părintele Enric Puig, a explicat că toți vor primi indicații și sugestii pentru a ajunge la locurile din care vor urmări evenimentul, atât în interiorul bisericii cât și în zona înconjurată în exterior.

Cardinalul a afirmat că odată ce papa va fi recitat rugăciunea Angelus la fațada Nacimiento, va intra din nou în Sagrada Familia pentru a dezveli o placă comemorativă cu declararea templului expiator Basilica, în timp ce corul de voci albe de la Montserrat va interpreta cântul Virolai.

Călugărițele benedictine de la mănăstirea barceloneză "San Pedro de las Puellas" pregătesc fețele pentru altarul care va fi consacrat în ziua aceea.

Benedictinele de la Montserrat pregătesc și peste 300 de pixide din ceramică pentru a fi folosite la distribuirea Împărtășaniei.

Prânzul papei în Palatul episcopal va fi pe bază de alimente tipice ale bucătăriei din Catalonia și nu va lipsi vestita cremă catalană.

Corporația cofetarilor din Barcelona mai pregătește și o "mona" (un fel de brioșă) de ciocolată de la Sagrada Familia pentru ca Sfântul Părinte să poată cunoaște tradiția catalană a acestor figuri de ciocolată tipice de Paști.

(După Zenit, 7 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat