Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Expoziție de fotografii organizată de Caritas la Parlament

Confederația Caritas România, în parteneriat cu Camera Deputaților, a organizat, în perioada 4-6 octombrie 2010, în holul Palatului Parlamentului României, expoziția de fotografii cu tema "Viitorul unei națiuni începe cu respectul față de bătrânii ei".

În perioada 7-17 octombrie 2010, expoziția va fi mutată la catedrala romano-catolică "Sf. Iosif" din București.

Vernisajul acestei expoziții a avut loc luni, 4 octombrie, în holul Palatului Parlamentului României, în prezența a numeroși invitați, reprezentanți ai altor ONG- uri, un reprezentant al Patriarhiei Române, pr. Dorel Moțoc, precum și în prezența președintelui Confederației Caritas România, pr. Egidiu Condac.

Acest eveniment a fost organizat în contextul Anului european de luptă împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, precum și cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, zi stabilită pentru 1 octombrie de către Organizația Națiunilor Unite. Fotografiile ce au fost expuse au evidențiat nevoile persoanelor vârstnice și modalitatea de răspuns a organizațiilor Caritas în asistența persoanelor de vârsta a treia.

Evenimentul a fost deschis de către dr. Marton Andras, directorul Caritas Alba Iulia, care a prezentat scopul acestei activități. "Prin această aducere a chipurilor asistaților noștri, a precizat dr. Marton Andras, s-a dorit aducerea realităților zilnice a acestora pe masa legiuitorilor noștri, pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluții pentru a asigura vârstnicilor o bătrânețe cu adevărat fericită". De asemenea, s-a amintit faptul că o expoziție de fotografii care evidențiază alternative de îngrijire a persoanelor vârstnice este organizată de Caritas Europa tot în această perioadă la Bruxelles, la Parlamentul Europei.

În cuvântul său, pr. Egidiu Condac a evidențiat valoarea bătrâneții, respectul care trebuie adus acestei categorii de vârstă, amintind tuturor de un om care socotindu-se el însuși bătrân (Ioan Paul al II-lea), adresa în anul 1999 o scrisoare tuturor bătrânilor din întreaga lume. Spicuind din această scrisoare a lui Ioan Paul al II-lea, s-a subliniat faptul că "valoarea bătrâneții nu constă doar în suma experiențelor trăite în timpul vieții, dar și în transmiterea unui mesaj de laudă adus Creatorului și care trebuie transmis din generație în generație."

Părintele Dorel Moțoc, reprezentantul Patriarhiei Române, a prezentat mesajul patriarhului României, Preafericitului Părinte Daniel, adresat tuturor cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. În cuvântul său am fost îndemnați la cultivarea și apărarea demnității persoanelor vârstnice, precizându-se îngrijorarea Bisericii față de situația actuală a acestora: "întrucât grija pentru bătrâni și pentru cei nevoiași arată gradul de civilizație al unui popor, ne îngrijorează, în mod deosebit, starea de abandon social și de dezinteres față de bătrâni pe care o constatăm adesea în societatea de astăzi".

Așadar, "Viitorul unei națiuni începe cu respectul față de bătrânii ei". Sau, se poate spune și altfel: "Cinstește-i pe tatăl tău și pe mama ta ca să-ți fie ție bine și să trăiești mult pe pământ". Este cea de-a patra poruncă prin care Dumnezeu a voit să atragă atenția copiilor la obligația ce o au față de părinți.

În societatea de astăzi, care este chemată să-și păstreze dimensiunea umană, marginalizarea bătrânului nu este un fenomen biologic, ci este un fenomen cultural. Se observă o necesitate din ce în ce mai puternică de reeducare la valorile care dau sens vieții. Bătrânul trebuie perceput mai mult ca persoană particulară cu o mare potențialitate afectivă realizată în beneficiul unei conviețuiri umane, și mai puțin văzut prin prisma eficienței fizice sau economice.

Bătrânețea este realitatea unei vieți umane cu relative drepturi-nevoi ce trebuie respectate și apărate. Și Carta europeană a drepturilor fundamentale ale vârstnicilor din 1982 prezintă aceste lucruri:

  • Bătrânul are dreptul la o existență fizică.

  • Bătrânul are dreptul la o existență economică.

  • Bătrânul are dreptul la o existență socială.

  • Bătrânul are dreptul la o existență culturală.

  • Bătrânul are dreptul la libertatea acțiunilor fizice și spirituale, de opinie și de expresie, de raționament și de viață spirituală.

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi la acest eveniment și care au înțeles că avem o misiune comună de a apăra viața de la începutul ei și până la sfărșitul voit de Dumnezeu, respectând demnitatea fiecărei persoane umane.

Dr. Gema Bacoanu,
responsabil național al programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu"
Confederația Caritas România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 octombrie: București: Expoziție de fotografii organizată de Caritas la Parlament


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat