Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Concluziile adunării plenare a CCEE despre scăderea demografică

Familia creștină este viitorul Europei

Zagreb, 5. În fața scăderii demografice actuale, generalizate, în Europa, preocupantă atât în termeni sociali cât și culturali și asupra căreia are incidență tipul de politici familiare desfășurat de diferitele țări și mai ales climatul cultural răspândit care influențează mult asupra comportamentelor personale și sociale, modelul de familie creștină apare ca o propunere fericită, care trebuie promovată, deoarece arată că este posibil a trăi așa cum invită Isus Cristos, mărturisind valorile fundamentale ale omului. În sinteză maximă, acesta este mesajul care rezultă din Declarația despre demografie și despre familie conținută în comunicatul final al adunării plenare anuale a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), desfășurată între 3 septembrie - 3 octombrie la Zagreb, în Croația.

Tema adunării, "Demografia și familia în Europa", a fost aprofundată printr-o cercetare promovată de toate Conferințele episcopale și a cărei sinteză a fost încredințată monseniorului Carlos Simón Váscquez, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Familie, lui Lola Velarde, membru al Consiliului Pontifical pentru Laici precum și președinte al Rețelei europene a institutului pentru politici familiare, și medicului lituanian Virgilijus Rudzinskas. În fața așa-numitei ierni demografice, din partea catolică este necesar, conform episcopilor, "să se crească într-o credință mai conștientă și documentată pentru a putea evalua cu simț critic cultura dominantă care a pus în discuție valori cum ar fi viața umană de la începutul ei până la sfârșitul natural, persoana în structura sa obiectivă, libertatea ca responsabilitate morală, fidelitatea, iubirea, familia".

În acest sens - se citește în Declarație - este în mod serios îngrijorătoare dezbaterea din aceste zile, la Consiliul Europei, care vrea să limiteze dreptul la obiecția de conștiință a personalului medical pentru a face mai ușor accesul la avort. Adunarea parlamentară ar trebui să voteze textul poimâine, joi. Aspectul cel mai problematic, subliniază CCEE în comunicatul final, se află în faptul că se recomandă celor patruzeci și șapte de state membre ale Consiliului Europei să limiteze dreptul la obiecția de conștiință a medicilor deoarece el ar împiedica accesul la avortul direct, care este considerat ca un "drept". Textul, afirmă episcopii, "este gata să contrazică ceea ce apare o mare cucerire a culturii și a jurisprudenței europene: libertatea de conștiință. Există o răsturnare a judecății morale: avortul devine un drept și obiecția de conștiință este văzută cu suspiciune, într-un fel non-morală.

Toate acestea arată că, "în afară de necesitatea de a ține bine înrădăcinată și vie credința, este nevoie să se creadă în capacitatea rațiunii de a descoperi adevărul lucrurilor în ele însele și al eticii". Dacă așa-numita postmodernitate pare să fie caracterizată de o neîncredere substanțială față de rațiunea umană, prezența Bisericii catolice, în acest context, trebuie să fie inspirată din speranță: "Speranța noastră este Isus Cristos - scriu președinții Conferințelor episcopale din Europa - și trebuie să știe să perceapă semnele de atenție și încredere, chiar dacă sunt exprimate în formă rezervată". Prelații afirmă că sunt convinși de capacitatea conștiinței umane de a se deschide la valorile prezente în natura creată și răscumpărată de Dumnezeu prin intermediul lui Isus: "Biserica, conștientă de misiunea sa de a-l sluji pe om și societatea cu vestirea lui Cristos Mântuitorul, amintește de implicațiile antropologice și sociale care derivă din el". Pentru acest motiv nu încetează să afirme valorile fundamentale ale vieții, a căsătoriei între un bărbat și o femeie, a libertății religioase și educative, valori pe care "se implantează și este garantată orice altă valoare declinată pe planul social și politic".

Iată pentru ce familiile care primesc prezența lui Isus și trăiesc conform adevărului, "nu încetează să dea mărturie despre frumusețea și despre corespunderea cu inima omului a ceea ce Biserica proclamă arătând că este posibil a trăi în familie așa cum invită Cristos". În lumina temei - conclud prelații - "a reieșit în toată urgența sa misiunea educativă conform patrimoniului milenar al Bisericii: misiune care are în Cristos, Dumnezeu adevăra și om desăvârșit, Învățătorul, modelul și izvorul de har".

Printre temele tratate la Zagreb, problema țiganilor și ecumenismul. Cât privește prima, președinții sunt de acord asupra faptului ca guvernele să definească o proprie politică de imigrare, dar se întreabă și cu privire la ce poate și trebuie să facă Biserica pentru a îmbunătăți convergența între exigențele pastorale, drepturile unei comunități și necesitățile politicii. Referitor la al doilea punct, s-a prezentat starea dialogului cu Conferința Bisericilor Europene și lucrările comitetului unit. În afară de asta, a fost prezentat programul celui de-al doilea forum catolic-ortodox care se va desfășura la Rodi, în Grecia, între 18-22 octombrie la invitația Patriarhului ecumenic Bartolomeu: se va vorbi despre relațiile dintre Biserică și stat din punct de vedere teologic.

Următoarea adunare plenară a CCEE se va desfășura la Tirana, în Albania, între 29 septembrie - 2 octombrie 2011, la invitația arhiepiscopului de Tiranë-Durrës, Rrok K. Mirdita, președinte al Conferinței Episcopale Albaneze.

(După L'Osservatore romano, 6 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat