Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid 2011

Marți, 5 octombrie 2010, la ora 11.30, în Aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid 2011. Au intervenit: card. Stanisław Ryłko, președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici; card. Antonío Maria Ruoco Varela, arhiepiscop de Madrid și președinte al Conferinței Episcopale Spaniole; ES Mons. Josef Clemens; ES Mons. César Franco Martínez, episcop auxiliar de Madrid și coordonator general al ZMT 2011; doamna Maria de Juareguizar, vicedirector al departamentului de comunicare al ZMT 2011.

Publicăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Stanisław Ryłko

În timp ce cu ritm susținut înaintează pregătirile în vederea următoarei întâlniri mondiale a tinerilor cu succesorul lui Petru, la Madrid 2011, merită să ne oprim pe scurt asupra acestui fenomen extraordinar care, de 25 ani, continuă să uimească lumea: Zilele Mondiale ale Tineretului. Instituirea ZMT în Biserică a fost, fără nici o îndoială, una din marile alegeri profetice ale papei Wojtyla. În decembrie 1985, pontiful explica astfel motivele deciziei sale: "Toți tinerii trebuie să se simtă urmați de Biserică: de aceea pentru ca toată Biserica, în unire cu succesorul lui Petru, să se simtă tot mai mult angajată, la nivel mondial, în favoarea tineretului, a neliniștilor și grijilor sale, a deschiderilor și speranțelor sale, pentru a corespunde așteptărilor sale, comunicând certitudinea care este Cristos, adevărul care este Cristos, iubirea care este Cristos, printr-o formare corespunzătoare - care este forma necesară și actualizată a evanghelizării"1. Astfel el a demarat o aventură spirituală care a implicat, în acești 25 de ani, milioane de tineri din toate continentele. Câte schimbări de viață au rezultat! Ce descoperiri importante și decisive pentru viața tinerilor! Descoperirea lui Cristos: cale, adevăr și viață; descoperirea Bisericii ca mamă și învățătoare și ca o "companie de prieteni" (Benedict al XVI-lea) care susține în drumul existenței; descoperirea succesorului lui Petru ca și călăuză sigură și ca prieten în care să aibă încredere. Pentru atâția tineri, ZMT a devenit un fel de "laborator al credinței" (Ioan Paul al II-lea), locul redescoperirii unei credințe și a unei religiozități care nu sunt în contrast cu faptul de a fi tineri. Câte vocații la preoție și la viața consacrată s-au născut! Cineva afirmă că în lumea tinerilor este în desfășurare o "revoluție silențioasă", al cărei motor propulsor puternic sunt tocmai ZMT (F. Garelli). Grație Zilelor Mondiale ale Tineretului, Biserica, în zorile celui de-al treilea mileniu, a regăsit chipul său tânăr, chipul entuziasmului și al unui curaj reînnoit. Istoria ZMT este istoria fascinantă a nașterii unei noi generații de tineri: tineri ai lui "da" spus lui Cristos, ai adeziunii convinse la Biserică și la papa. Ioan Paul al II-lea îi numea "sentinele ale dimineții" (Roma, 2000), "popor al fericirilor" (Toronto, 2002), iar Benedict al XVI-lea, "profeți ei erei noi", "mesageri ai iubirii lui Dumnezeu" (Sydney, 2008). În același timp s-a născut și o nouă generație de lucrători ai pastorației tineretului, mai sensibili la adevăratele necesități ale tinerilor de astăzi. E vorba de bărbați și de femei care au curajul de a-i provoca pe tineri cu radicalitatea propusă de Evanghelie.

Fiecare nouă ediție a ZMT face să revină întrebarea cu privire la care este "secretul" acestui fenomen surprinzător care revelează lumii un chip cu totul neașteptat, nu numai al Bisericii, ci al înșiși tinerilor de astăzi. ZMT sunt un dar care continuă să provoace stupoare în interiorul Bisericii și în afara ei. Și sunt o fotografie a unui tineret foarte diferit de clișeul difuzat de mass-media, ne arată un tineret însetat de valori autentice și în căutarea unui sens mai profund al vieții. Da, e vorba de o minoritate, dar de o "minoritate creativă" (A. Toynbee), adică determinantă pentru viitorul umanității. În decursul ultimilor 25 de ani, ZMT au devenit un puternic instrument de evanghelizare a lumii tinerilor și de dialog cu noile generații pentru că, așa cum a scris Ioan Paul al II-lea, "Biserica are atâtea lucruri de spus tinerilor și tinerii au atâtea lucruri de spus Bisericii"2. Fiecare ZMT este o mare sărbătoare a unei credințe tinere, epifania unei Biserici care regăsește, mereu din nou, extraordinara sa forță atractivă și agregativă chiar și față de generațiile tinere. Însă proiectul pastoral care se află la baza ZMT nu se referă numai la tineri, ci la toată Biserica ce are nevoie în mod constant să fie stimulată de entuziasmul și de elanul tipice ale credinței tinerilor. Este un puternic suflu de speranță de care Biserica - în mod special în zilele noastre - are atâta nevoie.

Papa Benedict al XVI-lea continuă cu mare angajare și cu atâta iubire pastorală opera inițiată de Ioan Paul al II-lea. La Sydney, papa destăinuia: "Pentru mine este o bucurie să fiu cu ei (cu tinerii), să mă rog cu ei și să celebrez Euharistia împreună cu ei. Ziua Mondială a Tineretului mă umple de încredere pentru viitorul Bisericii și pentru viitorul lumii noastre"3. Sfântul Părinte îl evocă adesea pe papa Wojtyla ca "inițiator genial al Zilelor Mondiale ale Tineretului, o intuiție - a afirmat el - pe care eu o consider o inspirație"4. Papa insistă mult asupra faptului că ZMT nu se poate reduce numai la un moment de sărbătoare. Pregătirea acestui mare eveniment și urmarea care trebuie dată în pastorația obișnuită constituie o parte integrantă și decisivă. Sărbătoarea, evenimentul în sine acționează ca un fel de catalizator care facilitează un proces educativ deja în desfășurare. În acest sens, papa Benedict al XVI-lea vede în ZMT un răspuns profetic la urgența educativă din lumea post-modernă.

Și continuă de 25 de ani de acum acest extraordinar pelerinaj al tinerilor prin continente, pe urmele Succesorului lui Petru. Următoarea etapă ne va duce la Madrid, în august anul viitor. Pentru a doua oară ZMT revine în Spania, după întâlnirea de neuitat de la Santiago de Compostela în anul 1989 și din nou Eminența Sa cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, de data aceasta ca arhiepiscop de Madrid, va fi cel care-l va primi pe Sfântul Părinte și pe tinerii din lumea întreagă. Pregătirile înaintează în manieră intensă fie la nivel pastoral fie în domeniul organizator-logistic. Interesul din partea tinerilor este puternic și răspândit. Suntem siguri că, și de această dată, tinerii nu vor lipsi la invitația papei și Madridul va deveni locul unei noi epifanii a unei Biserici tinere, înrădăcinate și întemeiate în Cristos, tare în credință (cf. Col 2,7) - așa cum spune tema aleasă de Sfântul Părinte.

Note
1 Ioan Paul al II-lea, Alocuțiune adresată Colegiului cardinalilor, Curiei și Prelaturii romane pentru urările de Crăciun, în: "Insegnamenti" VIII, 2 (1985, pag. 1559-1560.
2 Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică Christifideles laici, nr. 46.
3 Benedict al XVI-lea, Ceremonia de bun-venit la Government House, în: "Insegnamenti" IV, 2 (2008), pag. 4.
4 Benedict al XVI-lea, Către membrii Conferinței episcopale germane, în: "Insegnamenti" I (2005), pag. 467.

[01324-01.01] [Text original: Italiană]

* * *

Intervenția cardinalului Antonio María Ruoco Varela

Ziua Mondială a Tineretului, un cadou pentru Spania

Zilele Mondiale ale Tineretului au marcat istoria evanghelizării tinerilor din lume în ultimii 25 de ani. Pentru mii de tineri și tinere, au însemnat întâlnirea sau reîntâlnirea cu credința, alții au descoperit vocația lor și toți au întrezărit că "se poate fi modern și profund fidel lui Isus Cristos", așa cum a subliniat Ioan Paul al II-lea la ultima sa vizită în Spania. Diferitele Zile Mondiale ale Tineretului au lăsat o rază de lumină, și-au schimbat viața nenumărate persoane, au făcut loc la nenumărate familii creștine și au reînnoit Biserică dinăuntru. Ideea providențială a venerabilului Ioan Paul al II-lea s-a dovedit o intuiție pastorală de amploare incalculabilă.

Dacă fiecare Zi Mondială a Tineretului este un cadou pentru toată Biserica, ea este un cadou în primul rând pentru Biserica locală care o găzduiește. La ZMT de la Madrid vor participa tineri din toată lumea, însă fără îndoială multe sute de mii vor fi spanioli. Noi vom fi primii beneficiari ai atâtor haruri.

Pentru prima dată Ziua Mondială a Tineretului revine într-o țară în care deja a fost găzduită anterior. Mai precis a fost la Santiago de Compostela, în anul 1989, unde s-a inițiat modelul a ceea ce sunt astăzi Zilele Mondiale ale Tineretului și a dobândit structura pe care o păstrează până în ziua de astăzi: cateheză, veghe de rugăciune și celebrare euharistică. În afară de asta, în orașul unde se odihnesc rămășițele pământești ale apostolului Iacob, țintă multiseculară a pelerinilor, ZMT a dobândit un sens de pelerinaj. Nu numai că a făcut asta în sensul său mai literal, ci în concepția sa mai profundă, ca pelerinaj la credință și la reînnoire interioară.

Este ușor de înțeles că însuși faptul de a o pregăti constituie nu numai o provocare ci o responsabilitate enormă. Alături de bucuria pe care o simțim aflând la Sydney că următoarea ZMT se va celebra la Madrid, percepem în acest moment și urgența de a porni la drum. Pentru aceasta, primul pas a fost să scriem o scrisoare mănăstirilor și caselor de viață contemplativă din Madrid pentru ca să se roage pentru tinerii care vor veni la ZMT.

După aceea am început să lucrăm, pentru că a organiza o Zi Mondială - o știu din experiență - este o sarcină enormă. Însă sunt convins că dacă aceste milioane de ore de muncă sunt bine utilizate, sunt cea mai bună investiție, pentru că sunt dedicate inimii misiunii Bisericii: a-l prezenta pe Isus noilor generații. Și mai mult în circumstanțele de astăzi: este demonstrat că actuala criză nu este o criză economică, ci o criză a cărei rădăcină se află în criza de valori; și că nu există nimic mai social și asistențial ca ZMT, datorită efectului catalizator pe care îl are în generozitatea și vocația de slujire a tineretului. ZMT provoacă o mare mobilizare de tineri, care șterg praful depus pe credința lor și își suflecă mâinile în slujirea celorlalți.

Alegerea Madridului ca sediu al ZMT din anul 2011 este un adevărat cadou pentru Biserica din Spania, precum și o comoară și oportunitate care nu se poate neglija.

Madridul se va transforma în capitala lumii tinere

Între 16-21 august de anul viitor Madridul se va transforma în capitala lumii tinere: o mulțime imensă dintre ei vor umple străzile, piețele noastre, locurile publice și bisericile cu veselia debordantă a tinereții lor, această vârstă care constituie în ea însăși o mare bogăție și care este un timp de descoperire, de găsire a sensului propriei vieți, precum și de a căuta viața în imensitatea și frumusețea ei. Orașul Madrid, chemat să deschidă ușile caselor sale pentru participanții veniți din toată lumea, va fi o sărbătoare autentică.

Ziua Mondială a Tineretului este o clară propunere de apropiere de Cristos și de Biserica sa făcută întregii societăți spaniole. În tema ZMT de la Madrid "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (Col 2,6) descoperim o adevărată provocare de viață creștină, care invită să punem temelii solide pentru a-l urma pe Cristos. Dacă reușim să arătăm frumusețea credinței, mulți tineri și nu chiar atât de tineri vor descoperi sau redescoperi orgoliul și privilegiul nemeritat de a fi catolici, și responsabilitatea pe care o avem de a transforma această lume a noastră într-un loc mai bun pentru toți.

Nu e vorba de a inventa nimic, ci de a propune tezaurul Bisericii (Cuvântul lui Dumnezeu, sacramentele - în mod deosebit Euharistia și Reconcilierea - și slujirea fraților) noilor generații cu entuziasm reînnoit. Într-un cuvânt: a le spune tinerilor că pot și trebuie să fie sfinți, să nu se conformeze cu mediocritatea. Așa cum a spus papa Benedict al XVI-lea tinerilor în recenta sa călătorie în Regatul Unit, "Ceea ce Dumnezeu dorește cel mai mult de la fiecare dintre voi este ca să fiți sfinți. El vă iubește mult mai mult decât v-ați putea imagina vreodată și vrea ceea ce este cel mai bun pentru voi. Și, fără îndoială, ceea ce este cel mai bun pentru voi este ca să creșteți în sfințenie".

Cu ajutorul multora

ZMT va fi posibilă grație ajutorului multora. În primul rând, al foarte numeroaselor persoane, care colaborează cu munca lor generoasă și zeloasă: Comitetul Organizator, în prima linie, zecile de voluntari permanenți, și - când se apropie săptămâna crucială - circa 20.000 de voluntari, spanioli și internaționali, care vor fi coloana vertebrală a ZMT, chipul ei și umerii ei.

În afară de asta, multe familii madrilene îi vor primi pe pelerini și vor da viață unui interschimb de daruri, materiale și spirituale, care va face bine atât celor care primesc cât și celor veniți de departe.

De asemenea, din punct de vedere economic, ZMT se sprijină pe o vastă platformă civică, formată din foarte numeroase donații mici, și din donațiile întreprinderilor și instituțiilor, în bani și în special care au acceptat să patroneze și și-au asumat responsabilitatea de a organiza ZMT în beneficiul tineretului din lume.

Nu vreau să omit să menționez climatul pozitiv de colaborare care, încă de la început, s-a stabilit cu administrațiile publice spaniole. Primirea ZMT din partea guvernului națiunii, a Comunității Autonome și a Primăriei din Madrid a fost favorabilă și operativă încă din primul moment. Guvernul colaborează activ declarând ZMT ca "Întâlnire de interes public excepțional", care facilitează ca firme de toate tipurile să patroneze Ziua pentru a se putea beneficia de scutirile fiscale pentru ajutoarele pe care le aduc. De asemenea, primăria capitalei și guvernul autonom ne-au arătat colaborarea lor maximă oferindu-ne instalațiile publice pentru actele culturale, găzduirea tinerilor și organizarea actelor centrale. Autoritățile publice înțeleg că ZMT este carte de vizită a Madridului dată întregii lumi și doresc ca ZMT să fie un succes.

Aș dori să termin cu invitația lui Benedict al XVI-lea adresată tuturor tinerilor, în frumosul său mesaj pentru această Zi: "Cu bucurie profundă, aștept pe fiecare dintre voi personal la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid. Și aș vrea ca toți tinerii, fie cei care împărtășesc credința noastră în Isus Cristos, fie cei care ezită, care sunt în îndoială sau care nu cred în el, să poată trăi această experiență, care poate să fie decisivă pentru viață: experiența Domnului Isus înviat și viu și a iubirii sale față de fiecare dintre noi".

[01332-04.01] [Textul original: Spaniolă]

* * *

Intervenția ES Mons. Josef Clemens

Stimați domni și doamne,

Intervenția mea de prezentare a Mesajului ZMT 2011 de la Madrid se împarte în două părți: în prima voi aminti de funcția Mesajelor ZMT în general, în partea a doua voi încerca să evidențiez câteva elemente deosebite din Mesajul următoarei ZMT1. Am ales ca și cheie de lectură câteva adnotări autobiografice ale Sfântului Părinte.

Aș vrea să asemăn Mesajele ZMT cu niște bancnote de mărime mare care trebuie să fie schimbate în timpul pregătirii și desfășurării ZMT în multe monede medii și mici. Asta înseamnă că tema și marile linii ale Mesajului dau un "conținut specific de valoare" Zilelor Mondiale ale Tineretului și oferă o amprentă unică și inconfundabilă, incomparabilă cu alte mari evenimente pentru tineri.

Alături de pregătirea ZMT în dieceze, marea "schimbare" a "valorii" în unități mai accesibile are loc în cele trei cateheze și celebrări euharistice conduse și prezidate de episcopi, care provin din toată lumea2, și în discursurile și omiliile Sfântului Părinte, în timpul ceremoniei de primire, a Veghii de rugăciune și a Sfintei Liturghii de încheiere. Și celelalte evenimente ale ZMT sunt impregnate de tema generală a evenimentului.

Tema ZMT de la Madrid 2011 "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7) ne cheamă să ne confruntăm cu "quaestio quaestionum", "întrebarea întrebărilor", adică întrebarea despre Dumnezeu, întrebarea despre credință3. Această temă se inserează în itinerarul spiritual de pregătire de trei ani. Aș vrea să amintesc pe scurt cele trei teme, prezentate după ZMT de la Sydney din anul 2008.

2009: Speranța - "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10)4; 2010: Caritatea - "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17)5; 2011: Credința - "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7).

Să trecem deci să examinăm câteva elemente specifice din Mesaj, folosindu-ne ca și cheie de lectură de referințele autobiografice ale Sfântului Părinte: papa Benedict al XVI-lea amintește de trei ori de experiențele sale personale. În felul acesta papa revelează - așa cum a mai făcut în unele întâlniri cu copii și tineri în trecut - o mare apropiere și sensibilitate față de provocările și dificultățile specifice ale vârstei tinereții6. În cuvintele și gesturile sale se observă dorința unei sincere împărtășiri cu tinerii, se manifestă un mare tact și un limbaj atent și realist.

1. Tinerețea - timpul marii căutări și al căutării a ceea ce este mare

Prima referință autobiografică a Sfântului Părinte pornește de la experiența din propria tinerețe ca timp de mare căutare, dar și de căutare a ceea ce este mare. După ce a vorbit despre aspirația după un loc de muncă și după un viitor personal care-i preocupă pe atâția tineri de astăzi, papa își îndreaptă privirea spre dorința care se află la bază a unei vieți mai mari. Spune textual Benedict al XVI-lea:

"Dacă mă gândesc la anii mei de atunci: pur și simplu nu voiam să ne pierdem în normalitatea vieții burgheze. Voiam ceea ce este mare, nou. Voiam să găsim însăși viața în vastitatea și frumusețea ei. Desigur, asta depindea și de situația noastră. În timpul dictaturii național-socialiste și în război noi am fost, ca să spunem așa, «închiși» de puterea dominantă. Deci, voiam să ieșim la vedere pentru a intra în amplitudinea posibilităților ființei umane"7.

Aceste referințe autobiografice sunt desigur determinate de situația politică de atunci din Germania, dar în același timp vedem că sunt transferabile la situația tinerilor de astăzi, care, deși în modalitate diferită, experimentează faptul de a fi "închiși", într-o lume în care adesea prevalează consumismul și relațiile personale de interes. Astfel papa ajunge la centrul problemei și spune:

"Dar cred că, într-un anumit sens, acest impuls de a merge dincolo de obișnuit există în orice generație. Este parte din faptul de a fi tânăr a dori ceva mai mult decât cotidianitatea obișnuită a unui serviciu sigur și a simți dorința pentru ceea ce este realmente mare. E vorba numai de un vis gol care dispare atunci când devenim adulți? Nu, omul este într-adevăr creat pentru ceea ce este mare, pentru infinit. Orice alt lucru este insuficient. Sfântul Augustin avea dreptate: inima noastră este neliniștită până când nu se odihnește în Tine"8.

Prin urmare, e vorba de un proiect responsabil a voi eliminarea oricărei referințe "vizibile" la Dumnezeu, a voi excluderea lui din viața publică și a-l închide în sfera privatului.

2. Tinerețea - timpul marilor decizii

A doua referință autobiografică se găsește în contextul experienței tinereții ca timp al marilor decizii, cum sunt alegerea profesiei și a stării de viață, alegerea persoanei "juste" pentru căsătorie.

În această căutare "existențială" tânărul Joseph Ratzinger nu pornea de la propriile capacități sau talente, sau de la necesitățile pieței de muncă, ci pornea de la căutarea voinței lui Dumnezeu: "Ce vrea Dumnezeu de la mine?" Spune el în această privință:

"Într-un fel am avut foarte repede conștiința că Domnul mă voia preot. Însă apoi, după război, când în seminar și la universitate eram în drum spre această țintă, a trebuit să recuceresc această certitudine. A trebuit să mă întreb: acesta este cu adevărat drumul meu? Aceasta este cu adevărat voința Domnului pentru mine? Voi fi capabil să rămân fidel Lui și să fiu total disponibil pentru el, în slujba sa? O astfel de decizie trebuie să fie și dureroasă. Nu poate să fie altfel. Însă apoi a apărut certitudinea: este bine așa! Da, Domnul mă vrea, prin urmare îmi va da și forța. În ascultarea lui, în faptul de a merge împreună cu el devin cu adevărat eu însumi. Nu contează realizarea propriilor mele dorințe, ci voința lui. Astfel viața devine autentică".

În cuvintele papei se reflectă experiența atâtor tineri care știu bine că marile decizii, adesea dificile, trebuie să fie după aceea recucerite și apărate. Cunoaștem cu toții dificultatea răspândită în timpul nostru de a lua marile decizii și de a rămâne fideli lor, de a ne lega pentru durata unei vieți întregi. Și în acest context papa indică virtuțile și atitudinile fidelității și coerenței, disponibilității și slujirii, ca fundamente indispensabile pentru o viață "autentică", demnă de acest atribut. În același timp papa ne amintește că orice efort uman este purtat și însoțit de un ajutor mai mare, adică forța lui Dumnezeu.

3. Persoana lui Isus - răspunsul și călăuza pentru toată viața

Sfântul Părinte nu se oprește la expunerea dificultăților și problemelor, ci oferă marilor întrebări din vârsta tinereții un mare răspuns. Un răspuns care provine din adâncul inimii sale și din experiența unei lungi vieți. Marele său răspuns este Dumnezeu, este credința în el, este întâlnirea cu Isus Cristos!

Aici se situează a treia referință autobiografică a Sfântului Părinte, când găsește în persoana lui Isus marele răspuns și călăuza sigură, dar nu omite dificultățile în această privință, proprii timpului nostru. Citez cuvintele papei:

"Astăzi pentru mulți accesul la Isus a devenit dificil. Circulă așa de multe imagini ale lui Isus care se dau drept științifice și Îi iau măreția lui, singularitatea persoanei sale. De aceea, în timpul anilor lungi de studiu și meditație, s-a format în mine gândul de a transmite un pic din întâlnirea mea personală cu Isus într-o carte: ca pentru a ajuta la vederea, auzirea, atingerea Domnului, în care Dumnezeu ne-a venit în întâmpinare pentru a se face cunoscut"9.

În fața acestor dificultăți de astăzi cu persoana lui Isus, papa cu cartea sa "Isus din Nazaret" vrea "să facă tentativa de a-l prezenta pe Isus din Evanghelii ca Isus real"10, nu Isus al unei ipoteze sau al unei teorii științifice. Ca bază "existențială" oferă experiența "căutării sale personale a «feței Domnului»"11, care s-a realizat și s-a maturizat în lungi ani de studiu, de rugăciune și de meditație.

Astfel în Mesaj îi invită pe tineri din adâncul inimii sale la o întâlnire personală cu Isus: "Isus însuși se prezintă ca viața noastră (cf. In 14,6). De aceea credința creștină nu este numai a crede în adevăruri, ci este înainte de toate o relație personală cu Isus Cristos, este întâlnirea cu Fiul lui Dumnezeu, care dă întregii existențe un dinamism nou. Atunci când intrăm în raport personal cu el, Cristos ne revelează identitatea noastră, și, în prietenia lui, viața crește și se realizează în plinătate"12.

Ar mai fi încă de prezentat multe alte elemente din Mesaj de mare actualitate - ca de exemplu eclezialitatea credinței, importanța sacramentelor, rolul tinerilor în transmiterea credinței, redescoperirea rădăcinilor creștine ale Europei, excluderea lui Dumnezeu din viața publică, echivalarea tuturor "valorilor" și posibile "modele de viață" -, dar trebuie să mă opresc aici, din cauza timpului limitat pe care-l am la dispoziție.

Stimați domni și doamne,

Aș vrea să rezum scurtele mele adnotări cu motoul recentei călătorii a papei în Regatul Unit în a doua jumătate a lunii septembrie. Mesajul ZMT 2011 din Madrid mărturisește încă o dată intenția papei: "Cor ad cor loquitur" - "Inima papei vorbește inimii tinerilor!".

Mulțumesc pentru atenția dumneavoastră.

Note
1 Consiliul Pontifical pentru Laici, Ziua Mondială a Tineretului, Memorandum pentru Organizatori, Vatican, iulie 2005, 6: "Papa alege tema Zilei Mondiale a Tineretului și-o explică în mod autoritar într-un Mesaj corespunzător, orientând astfel atât drumul de pregătire cât și celebrarea însăși, în care scopuri prioritare sunt cateheza, evanghelizarea și pelerinajul în credință".
2 Cf. PCPL, Memorandum, 10.
3 Benedict al XVI-lea, Mesaj cu ocazia Zilei Tineretului de la Madrid 2011, în: OR, nr. 203, 4 septembrie 2010, 8; cf. și Benedict al XVI-lea, Discurs adresat tinerilor din Arhidieceza de Madrid (Spania) veniți la Roma pentru încredințarea Crucii pentru Ziua Mondială a Tineretului, Aula "Paul al VI-lea", 6 aprilie 2009, în: OR, nr. 80, 6-7 aprilie 2009, 7.
4 Cf. OR, nr. 53, 5 martie 2009, 8.
5 Cf. OR, nr. 62, 15-16 martie 2010, 8.
6 Cf. Benedict al XVI-lea, Întâlnire de cateheză cu copiii de Prima Împărtășanie, Piața "Sfântul Petru", 15 octombrie 2005, în: Benedetto XVI, Insegnamenti I (2005), Libreria Editrice Vaticana, Città del Vaticano, 661-665; Benedict al XVI-lea, Întâlnire cu tinerii din Dieceza de Roma pentru cei 25 de ani ai Zilei Mondiale a Tineretului, Piața "Sfântul Petru", 26 martie 2010, în: OR, nr. 71, 27 martie, 7.

7 Benedict al XVI-lea, Mesaj 8; cf. J. Ratzinger, La mia vita. Autobiografia, Edizioni San Paolo 1997, 11-39; P. Pfister (ed.) Joseph Ratzinger und das Erzbistum München und Freising. Dokumente und Bilder aus kirchlichen Archiven, Beiträgen und Erinnerungen, Coloana: Schriften des Archives des Erzbistum München und Freising, vol. 10, Editura Schnell & Steiner, Regensburg 2006, 34-46.
8 Ibidem.
9 Ibidem; cf. J. Ratzinger/Benedetto XVI, Gesù di Nazareth, Libreria Editrice Vaticana/RCS Libri, Città del Vaticano/Milano 2007.
10 J. Ratzinger/Benedetto XVI, Gesù, 18.
11 Ibidem, 20.
12 Benedict al XVI-lea, Mesaj, 8.

[01335-01.01] [Text original: Italiană]

* * *

Intervenția ES Mons. César Franco Martínez

ZMT Madrid 2011: programul și aspecte organizatoare

1. Dimensiunile evenimentului

Conform datelor care ne vin de la diferitele conferințe episcopale, ZMT 2011 promite să fie una din ZMT cele mai numeroase dintre cele care s-au ținut în Europa (Köln, 1.700.000; Roma, 2.100.000), deoarece multe țări ne-au informat că delegațiile lor de tineri vor fi în medie cu 15% mai numeroase decât precedentele. Succesul nu este în număr nici în logistică, ci amândoi sunt factori importanți pentru a face în așa fel încât tinerii să scoată profit spiritual din ZMT.

2. Contextul de la Madrid 2011

Contextul social constată o diminuare a practicii religioase printre tineri. Ultimele date elaborate de Institutul de Statistică oficial semnalează că printre cei mai mici de 25 de ani indicatorii de practică religioasă catolică sunt sub 10% și că 48,1% dintre tineri se recunosc catolici nepracticanți. Vrem să ajungem tocmai la aceștia.

Contextul economic este într-adevăr problematic: criza a lovit țara în manieră dură. Deci, va fi o ZMT caracterizată de sobrietate. De fapt, contribuțiile tinerilor (așa-numitele "pachețele") sunt cu 20% mai economice decât au constat la Sydney în anul 2008.

3. Obiectivele ZMT

Obiectivul nostru principal este relansarea activității pastorale cu tinerii. ZMT au devenit o oportunitate într-adevăr prețioasă pentru a face să ajungă la tineri mesajul creștin, nu numai în timpul desfășurării lor ci și în faza propedeutică. Roadele se înmulțesc cu cât este mai mare pregătirea. În acest sens, considerăm ZMT un cadou făcut Bisericii din Spania din partea papei Benedict, pentru că suntem conștienți de faptul că principalii beneficiari ai acestor roade spirituale suntem noi. Deci milioanele de ore de muncă sunt o investiție bună.

Planul pastoral este fundamentat pe sacramente (îndeosebi pe Euharistie și pe Reconciliere) și pe Cuvântul lui Dumnezeu, și în mărturia carității față de cei săraci, bolnavi și cei mai nevoiași, așa cum ne-a semnalat papa Benedict în Mesajul său de pregătire pentru ZMT de la Madrid.

4. Programul
11-15 august: zilele diecezelor. Participă practic totalitatea diecezelor spaniole.
16 august: Liturghia de inaugurare la Plaza de Cibeles, centrul nevralgic din capitala spaniolă.
17-19 august: cateheză dimineața (350), program cultural după amiază și seara.
18 august: sosirea Sfântului Părinte, bun-venit la Plaza de Cibeles.
19 august: Via Crucis, cu 15 "pasos" din Săptămâna sfântă spaniolă, adunați din 11 orașe, între Plaza de Cibeles și Plaza de Colón.
20 august: veghe la aerodromul Cuatro Vientos, un aeroport la 8 kilometri și jumătate de centrul Madridului, scenariu al unei întâlniri de neuitat a lui Ioan Paul al II-lea cu tineretul spaniol, în anul 2003.
21 august: Liturghia de trimitere și anunțarea următoarei ZMT.

5. Va fi o ZMT foarte "spaniolă"

Consiliul Pontifical pentru Laici ne-a amintit că Zilele nu au un model unic independent de locul unde se realizează (ca și cum ar fi un "franchising" internațional), ci trebuie să se înrădăcineze în țara organizatoare. Deci, ne-a cerut ca să existe o prezență specială a culturii și istoriei spaniole. Asta se va întâmpla în multe din manifestările culturale cum ar fi teatrul sacru (autos sacramentales), muzica (al patrulea centenar al lui Tomas Luis de Vitoria) etc... Și chiar cu orare nocturne și sărbătoare... Dar cu siguranță, acceptăm cu plăcere multe propuneri venite și din afară, pentru a asigura ca Ziua să fie într-adevăr Mondială.

6. Pregătirea pastorală

Așa cum ne-a spus Sfântul Părinte, "calitatea întâlnirii noastre va depinde mai ales de pregătirea spirituală". De fapt, planul pastoral cu tinerii a început imediat, cu punerea la dispoziție a materialelor catehetice pentru lucrătorii pastorali din provincia ecleziastică de Madrid și pentru toți cei care vor să le folosească. Aceste cateheze adună texte pentru a ajuta la rugăciune, la cunoașterea mai bună a Bibliei și la dezvoltarea adevărurilor conținute în Crez.

Apoi, planul pastoral al întregii arhidieceze în timpul anului 2010-2011, prezentat la 14 septembrie, este fundamentat pe ZMT.

7. Aspecte organizatoare

Înscrierile, începute la 1 iulie, sunt deja 170.000. Așteptăm în jur de 600.000 de înscriși (cum se știe, de obicei, se înscriu 25-30% din participanți). Întregul proces se face online.

Cazările vor fi școli publice, catolice și private, centre polisportive, săli de sport etc., motiv pentru care tinerii sunt încurajați să vină cu sac de dormit și rogojini. Se vor instala și două tabere de corturi.

Am numit o agenție oficială de călătorii pentru a gestiona cazările la hoteluri, pentru cei care vor să aibă un pat adevărat. Oricum, urmează să lansăm campania de familii de primire, pentru a reuși să avem 100.000 de persoane cu familiile (garantând să ofere un ambient sigur).

În sfârșit, aș vrea să subliniez marea importanță a rețelelor sociale, pentru sensibilizarea, mobilizarea, comunicarea și finanțarea ZMT, chiar dacă las un comentariu mai concret doamne Maria Dolores Jaureguizar.

8. Aspecte economice

Devizul estimativ este încă provizoriu, deoarece gestionăm marile contracte prin concursuri publice, și acest lucru - în afară de întoarcerea de imagine și de siguranța viitoare - reduce în mod considerabil cifrele fiecărui element principal: catering, instalații, etc. Dar va fi asemănător cu cel de la Roma și de la Sydney.

Programul de sponzorizare merge bine: Banco de Santander (înscrieri și comisioane), Bankinter (pagină web), El Corte Ingles (electronică), Telefonica (telefon și internet), Endesa (electricitate), Iberia, etc.; și mari grupuri mediatice care ne dăruiesc spațiu publicitar pentru a face cunoscută ZMT în Spania.

Dar nu vrem ca ajutoarele să vină numai de la firme. Avem alte două canale: sms-uri și portalul www.muchasgracias.info, lansat ieri, care permite celui care vrea să ajute să decidă cantitate și chiar destinația contribuției sale.

În sfârșit, tuturor celor care se înscriu le este cerută o contribuție de 10 euro pentru Fondul de Solidaritate. Sumele care provin din afara Spaniei vor fi distribuite de PCL în favoarea Europei, Asiei, Africii și Oceaniei în timp ce COL va distribui contribuțiile spaniolilor spre grupurile din America Latină. În afară de aceste contribuții, există diferite inițiative pentru a mări aceste fonduri.

[01333-01.01] [Text original: Italiană]

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat