Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Duminică, 3 octombrie 2010, comunitatea credincioșilor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a trăit un moment de sărbătoare: a fost sărbătorit hramul bisericii. Au participat un număr de 21 de preoți și mulți credincioși.

Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" era duminică dimineața în haine de sărbătoare. A fost frumos împodobită, ornată și pregătită pentru acest moment festiv, acest fapt petrecându-se cu aportul susținut al unui grup de tineri și oameni binevoitori din cadrul comunității. Sfânta Tereza a adunat la acest moment de sărbătoare numeroși credincioși ai parohiei, dar și din celelalte comunități din Iași și din împrejurimi.

Celebrarea a început prin procesiunea preoților din casa parohială spre biserică, însoțiți fiind de cântarea înălțătoare a corului parohiei.

Înainte de a începe sfânta Liturghie, a avut loc un moment aparte, o fetiță, Ana-Maria, a dorit să fie asemenea sfintei Tereza și s-a îmbrăcat la fel ca ea. Astfel îmbrăcată a recitat frumos o poezie, pe care o redăm în continuare:

Bine-ați venit, surori și frați,
În casa mea curată.
Îndrăzniți! Înaintați!
Mirele Isus v-așteaptă!
De-un secol și ceva
Am pașaport ceresc.
Fiindc-ați ales iubirea mea,
De 14 vă ocrotesc.
Petale de trandafiri eu vă trimit
Din paradisul cel senin,
De la Isus, Mirele meu iubit
Ce le transform-n har divin.
Vă las cu el, este aici,
Coboară pe altar acum.
Iubiți-vă toți, și mari, și mici,
Eu sunt cu voi pe-al vieții drum.

La începutul sfintei Liturghii, celebrantul principal, părintele Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a adresat un salut, dar și invitația pentru toți cei prezenți de a privi la sfânta Tereza, la curăția și puritatea ei, și să participe cu suflete curate și binevoitoare la această sărbătoare.

La predică, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, a arătat cum a putut tânără fată, pe nume Tereza, să impresioneze fără să se remarce prin lucruri extraordinare. Simplitatea ei a făcut totuși să fie numită "Sfânta zilelor moderne". Părintele a spus că această sfântă este un model posibil de imitat pentru toți creștinii. În al doilea rând, ea poate fi un model de acceptare a suferinței. În al treilea rând, poate constitui un model pentru cei care nu au calități deosebite, sau cel puțin așa cred ei. Și nu în ultimul rând, reprezintă un model și un îndemn de a iubi mai mult Sfânta Scriptură.

La oferirea darurilor s-au prezentat pâinea, vinul, dar și o lumânare, semn al luminii care a călăuzit-o pe Tereza pe drumul ei și care să-i călăuzească toți oamenii. Apoi o minge, căci ea a spus că vrea să fie ca o minge în mâna lui Dumnezeu. La sfârșit s-au prezentat și trandafirii, prezenți în mai toate imaginile cu sfânta Tereza, drept semn al iubirii și purității.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele Petru Sescu, păstorul comunității, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor care au binevoit să participe la această sărbătoare, atât preoți, cât și credincioși. A mulțumit și corului, celor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii și tuturor celor care au venit și au înălțat o rugăciune pentru a o cinsti pe sfânta Tereza și pentru a-l preamări pe Dumnezeu că ne-a oferit o așa de "mică" sfântă pentru ca să fie "mare" pentru comunitatea noastră.

Pr. Iosif Dorcu a dorit să împărtășească tuturor câteva gânduri în scris cu privire la sfânta Tereza și, în acest sens, a tradus un document cu privire la ea. Documentul se numește "Divini amoris scientia", a fost dat la Roma la 19 octombrie 1997 și este vorba despre Scrisoarea apostolică a papei Ioan Paul al II-lea pentru proclamarea sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe ca doctor al Bisericii Universale. Această document a fost oferit de câțiva tineri tuturor celor care ieșeau din biserică.

Pentru mai multe detalii accesați situl parohiei: www.sfterezaiasi.cnet.ro.

Sfântă Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe,
roagă-te pentru noi!

Pr. Daniel Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Iași: Hramul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat