Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Hramul catolicilor români

Comunitatea catolică românească din Ladispoli (Italia), a fost în mare sărbătoare duminică, 3 octombrie 2010, deoarece i-a sărbătorit pe sfinții săi patroni: sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael.

A fost într-adevăr o mare sărbătoare deoarece sfinții arhangheli ne-au adunat pentru a doua oară împreună pe noi, românii catolici mici și mari, din localitate, dar și din împrejurimi, pentru a ne ruga, a cânta și a-l preamări împreună pe Cel Atotputernic.

Și cum putem să-i cinstim cel mai bine pe patronii noștri sufletești decât aducându-i Domnului mulțumire prin celebrarea sfintei Liturghii? Celebrarea solemnă a hramului a avut loc în biserica "San Giovanni Battista" începând cu ora 9.15 și a fost celebrată de pr. Anton Damian și au concelebrat pr. Romeo Neculai, pr. Toni-Mihăiță Cântaciu (preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii), pr. diacon Enzo Crialesi (responsabilul diecezan pentru emigranți) și pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități.

Pentru a aduna mai multe "merinde pentru suflet", comunitatea din Ladispoli, prin corul "Sfânta Cecilia" a pregătit din timp cântări speciale, animate de diferite instrumente muzicale, care ne-au ajutat să ne alăturăm și noi corului îngerilor din cer care îi aduc veșnic preamărire lui Dumnezeu. La aceste cântece minunate s-a adăugat ascultarea cuvântul divin de la sfânta Liturghie și predica părintelui Cântaciu, care a încercat să ne apropie de misterul sfinților arhangheli și care este rolul lor în viața noastră. Știind cât de importantă este sărbătoarea hramului nostru, pr. Paul Butnaru a oferit, tuturor celor care au dorit, marea bucurie a iertării, prin sacramentul spovezii.

Am dorit să subliniem unitatea comunității noastre în jurul sfinților patroni prin faptul că lecturile sfinte au fost proclamate de o familie din comunitate, iar o altă familie a prezentat darurile sfinte la altar (singura familie cu trei copii din comunitatea noastră). Intențiile de la rugăciunea credincioșilor ne-au făcut să retrăim bucuria de acasă prin faptul că ne-am rugat pentru diferite intenții bune, dar mai ales pentru oaspeții (pelerinii) veniți special pentru a dobândi indulgența plenară cu ocazia hramului nostru.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian, păstorul comunității, a mulțumit Domnului pentru bucuria și ajutorul neîncetat pe care ni-l acordă prin mijlocirea sfinților arhangheli, în special că ne-au adunat în această biserică. Părintele a mulțumit apoi și celor veniți de departe, preoților și italienilor, dar și tuturor celor care au fost prezenți la sărbătoare.

Deoarece bucuria interioară cere să fie manifestată și în exterior, părintele paroh i-a invitat pe toți cei prezenți la un mic rinfresco, imediat după celebrare, iar cei care au dorit să stea mai mult împreună au fost invitați la un prânz românesc. Cum românului îi place să stea împreună și să facă sărbătoare, prânzul a fost tradițional românesc, de la care nu au lipsit sarmalele și grătarul. Și pentru ca toate acestea să meargă mai bine, nu au lipsit frumoasele cântece populare românești care s-au manifestat intens prin dansurile specifice.

Mulțumim Domnului pentru această zi binecuvântată, plină de haruri, în care am reușit să ne debarasăm de greutățile zilnice și chiar dacă ne aflăm în țară străină, am reușit să ne simțim ca acasă, ca o familie.

Bianca Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Ladispoli: Hramul catolicilor români


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat