Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Adunare generală a CSMR

În zilele de 21-22 octombrie 2010, la Mănăstirea Carmelită din Luncani, a avut loc Cea de-a XXXII-a Adunare Generală - cu alegeri - a Federației Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor de Viață Consacrată și Societăților de Viață Apostolică din România (CSMR).

Lucrările au fost prezidate de pr. Emilian Cătălin, OFMConv., președintele CSMR. Au luat parte PS Mons. dr. Florentin Crihălmeanu - episcop eparhial greco-catolic al Diecezei de Cluj-Gherla, responsabil din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România pentru Institutele de Viață Consacrată, PS Mons. Petru Gherghel - episcop eparhial romano-catolic al Diecezei de Iași, precum și PS Mons. Franz Peter Treberts van Elts - episcop eparhial romano-catolic al Diecezei de Limburg din Germania.

Excelența sa ÎPS Mons. dr. Francisco-Javier Lozano - nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România și Republica Moldova, a trimis participanților un mesaj, drept cuvânt de încurajare, accentuând, printre altele, următoarele: "Lumea modernă, societatea contemporană reprezintă mari provocări pentru viața consacrată, la care trebuie să dea un răspuns conform Evangheliei și credinței ... Înfruntările actuale ale materialismului dornic de a poseda, viața consacrată răspunde cu profesiune perfectă a sărăciei evanghelice, trăită în diferite moduri și însoțită de un angajament activ în promovarea solidarității și carității. Sărăcia evanghelică este în sine o valoare, deoarece reamintește prima dintre fericiri în imitarea lui Cristos cel sărac. Dumnezeu este adevărata bogăție a inimii umane ... Maria să vă învețe să transmiteți bărbaților și femeilor de astăzi acea fascinație divină care trebuie să se simtă în cuvintele și faptele voastre. Exprimându-mi recunoștința și aprecierea mea pentru munca depusă în slujirea Bisericii din România, vă asigur că vă amintesc în rugăciune în mod constant și vă binecuvântez din suflet".

Episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, în cuvântul de salut a arătat: "În lume, peste tot, ca și la noi în țară, prin eforturi și dovezi vrednice de laudă, persoanele consacrate au fost pentru societate motorul unei vieți creștine, demne și adevărate, arătând tuturor ca tot ceea ce există - natură, materie, bogății etc. - trebuie sa-l ajute pe om la creșterea desăvârșită și la obținerea vieții adevărate în ceruri. ... Prezența vieții consacrate în lumea educației, a evanghelizării, a mărturiei dragostei creștine și a cultului adus zilnic lui Dumnezeu, mai ales în zilele de sărbătoare, reprezintă un adevărat motiv de bucurie, speranță și împlinire pentru viitorul Bisericii noastre locale din România.

PS Mons. Franz Peter Treberts van Elts și-a exprimat bucuria că are posibilitatea să cunoască viața consacrată din România. Un alt motiv de bucurie este să-l revadă pe PS Mons. dr. Florentin Crihălmeanu, cu care s-a întâlnit la Frankfurt în Main la un evenimetn al Organizației Renovabis. În continuare a arătat că în Germania oamenii își dau seama că nu pot trăi numai din dorința de a câștiga, de a avea bani, ci există căutări pentru interiorizare, de a-l găsi pe Dumnezeu, valoarea supremă. Viața secularizată din Germania demonstrează că noi, cu cât suntem mai secularizați, cu atât mai mult avem nevoie de viață interioară.

Episcopul responsabil pentru Institutele de Viață Consacrată din România - PS Mons. dr. Florentin Crihălmeanu, subliniază: "Viața consacrată în sine este un dar al Spiritului Sfânt, de aceea este foarte importantă dăruirea și relația noastră cu Dumnezeu în criza morală în care ne aflăm". În același timp face cunoscut preocupările actuale ale Conferinței Episcopilor Catolici din România. Consideră imperios necesar colaborarea între structurile CSMR și Conferința Superioarelor Majore. În continuare, Preasfinția sa a ținut să sublinieze:

"Episcopii catolici adunați în sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopale la Lugoj, având în vedere situația generală, socio-politică actuală, au dorit să transmită credincioșilor catolici din țara noastră un mesaj pastoral.

Prezint o selecție de idei din acest mesaj:

«Caritas enim Christi urgent nos» - Caritatea Domnului nostru Isus Cristos ne îndeamnă ca Biserica (instituție divino-umană ce trebuie să se îngrijească de binele sufletesc a credincioșilor catolici și nu numai) să împărtășim problemele dificile ale timpurilor actuale și să reflectăm asupra modalităților în care am putea veni în sprijinul pastoral al celor care au de suferit de pe urma actualei perioade de criză economică și politică pe care o traversează România.

După cum sublinia în repetate rânduri pontiful roman Benedict al XVI-lea, această perioadă mondială de criză economică, politică și socială, se datorează în primul rând crizei morale prin care trece lumea de astăzi.

De aceea, dorim să reafirmăm cu putere demnitatea persoanei umane și necesitatea răsplătirii muncii depuse cu un salariu corespunzător, ce permite un nivel de trai decent și oferă condițiile necesare creșterii, educării și formării tinerei generații în familii și instituții corespunzătoare de învățământ la diferite nivele. Reamintim și subliniem faptul că persoanele cu dizabilități, cele în vârstă, bolnavii, săracii, orfanii, migranții și alte categorii de persoane ce necesită o competentă asistență medico-farmaceutică și social-caritativă sunt cetățenii cu dreptul la o viață decentă. Iar măsura grijii față de aceasta reflectă, de fapt, nivelul de îndreptare spre binele general al societății care asigură echilibru, liniște și solidaritate la diferite nivele sociale. Astfel se poate combate eficient flagelul abandonului școlar, al furtului, violenței și al disperării, al migrației, al refugiului în consumul de substanțe toxico-dependente, al delicvenței, criminalității și traficului de persoane umane. ...

Citim printre rânduri câteva dintre problemele societății contemporane: respectarea vieții, pastorația familiei, educarea tinerei generații, încurajarea voluntariatului laici și grija față de cei marginalizați. Probabil, unele dintre aceste probleme sau aspecte pot fi preluate de către comunități de viață consacrată, altele sunt deja în grija lor. Permiteți-mi câteva sugestii actualmente, având în vedere și experiența persoanelor consacrate din CRSM: mult accentul pe pastorația vocațională intercongregațională și, de asemenea, pe colaborare între diferite comunități (feminine sau masculine), în cadrul aceluiași proiect de apostolat, sau chiar o colaborare cu laici competenți și cu structuri ale autorităților de stat (poliție, armată etc.)".

Cu această ocazie au fost acceptați între membrii CSMR: pr. Sarkozi Sandor - O. Sch. P., noul delegat al Provinciei Ordinului Piariștilor, pr. Nikolaus Laus - SDS, noul superior al Salvatorienilor din Timișoara, și pr. Tribot Laspiere - noul superior al Comunității Congregației "Sfântul Ioan" din București.

Adunarea generală, conform prevederilor statutelor CSMR, a ales noul Consiliu Prezidențial, pentru un mandat de trei ani:

- președinte: Pr. Emilian Cătălin, OFMConv., superiorul Provinciei "Sf. Iosif" a Franciscanilor Minori Conventuali din Moldova;

- vicepreședinte: Pr. Leon Budău, superiorul Custodiei "Fericitul Ieremia Valahul", a Franciscanilor Minori Capucini;

- consilieri:

1. Pr. Tiberio Scorrano - prior al Mănăstirii Carmelite

2. Pr. Valeriano Giacomelli - superiorul Comunității "Don Orione".

Atât președintele, cât și ceilalți prezenți la Adunarea Generală au ținut sa-și exprime recunoștința față de activitatea conștiincioasă depusă de secretarul general, pr. Fejes Rudolf Anselm - abate-preposit praemonstrates, și față de confratele piarist Gheorghe Fodor - secretar adjunct, care și-au terminat mandatul. La propunerea președintelui, Adunarea Generală i-a atribuit confratelui Gheorghe Fodor - O. Sch. P., titlul de secretar onorific pentru aportul său adus la înființarea și organizarea CSMR precum și pentru slujirea afectuoasă, timp de 15 ani, în calitate de secretar general, iar mai apoi ca secretar adjunct.

Cu această ocazie, pentru îndeplinirea atribuțiilor de secretar general a fost desemnat pr. Tiberio Scorrano - OCarm., fiind ajutat de frații din aceeași comunitate.

Adunarea Generală a dezbătut, totodată, și o serie de probleme și sarcini actuale, precum comuniunea, colaborarea cu structurile ecleziale, perfecționarea statutelor CSMR, proiecte comune: reviste, simpozion în organizarea CSMR etc., statutul de persoană juridică și înființarea unei comisii juridice, situația asigurărilor de sănătate pentru persoanele consacrate, funcționalitatea consiliului prezidențial.

La sfârșitul lucrărilor s-a hotărât ca următoarea Adunare Generală obișnuită să aibă loc în zilele de 11-12 mai 2011, la Centrul de Exerciții Spirituale "Manresa" al Societății lui Isus - Iezuiții - din Cluj-Napoca.

Pr. Emilian, OFCMConv., președinte CSMR
Confr. Gheorghe Fodor, O.Sch. P., secretar onorific


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat