Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Impresii după întâlnirea copiilor cu Sfântul Părinte

"C'è di più! Diventiamo grandi insieme" - "Este ceva mai mult! Devenim mari împreună"

În zilele de 30 și 31 octombrie 2010, patru membri ai Acțiunii Catolice din România, Bernadeta Farțade-Gabor (vicepreședinte ACRO, sectorul copii), Raluca Fernea (consilier ACRO, sectorul copii), Ana Maria Cobzaru (consilier ACRO, sectorul copii), Veronica Ilie (vicepreședinte ASTRU Târgu Mureș), însoțiți de asistentul spiritual național al ACRO sectorul Copiii, pr. Florin-Petru Sescu, au participat la Roma, în piața din Vatican și bazilica "Sf. Paul în afara zidurilor", la lansarea noului an asociativ al Acțiunii Catolice din Italia pentru sectorul copii și adolescenți. Frumusețea acestui moment important din parcursul vieții asociative a fost desăvârșit de întâlnirea celor 120.000 de membrii AC cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI. Întâlnirea a avut ca temă: "C'è di più! Diventiamo grandi insieme" -"Este ceva mai mult! Devenim mari împreună".

Piața "Sf. Petru", martoră a atâtor evenimente, era în ziua de 30 octombrie plină de bucuria, zâmbetele și entuziasmul celor peste 120.000 de copii, adolescenți, educatori, părinți, asistenții spirituali, care împreună formau o mare familie, dornică de a crește împreună și de a se angaja în slujba lui Cristos, în colaborare cu Biserica.

Programul s-a deschis cu un moment de rugăciune urmat de mărturii, momente de animare, intonarea imnului "C'è di più!". Tot în cadrul acestor momente a fost și o scurtă prezentare a membrilor delegației ACRo, numele lor a răsunat în întreaga piață, ca și traducerea în limba română a temei "C'è di più" - "E mai mult".

Momentul central a fost întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea, așteptat și primit cu drag de toți cei prezenți. După salutul lui Franco Miano, președintele AC, papa a răspuns la întrebările care i-au fost adresate de către un copil, un adolescent și un educator, întrebări care făceau referire la "a crește, a iubi, a educa." A urmat sărutul inelului papei. Cea mai tânără din delegația noastră, Ana - Maria Cobzaru, consilier național al sectorului copii, a înaintat, a sărutat mâna și i-a oferit Sfântului Părinte primul dar din partea copiilor Acțiunii Catolice din România, încredințând binecuvântării sale toate rugăciunile noastre. A fost un moment emoționant pentru ea, ca și pentru noi, cei prezenți și toți cei care fac parte din Acțiunea Catolică. Din Piața "Sf. Petru" ne-am îndreptat spre Piața Poporului unde s-a desfășurat un program pentru adolescenți și spre Vila Burgheză unde era pregătit un program special pentru copii.

În Piața Poporului, delegația ACRO a fost din nou invitată să se prezinte și să salute adolescenții prezenți. Bernadeta Farțade-Gabor a transmis salutul ACRO, mulțumind în numele tuturor pentru invitația de a participa la acest eveniment, precizând că în inimile lor au fost aduși toți copiii și adolescenții ACRO care își doresc, și ei, să crească și să îl cunoască mai mult pe Cristos. Pr. Florin Petru Sescu a precizat că sfințenia este posibilă, că Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi să îl urmăm cu fidelitate și iubire, să creștem împreună pentru a fi sfinți, asemeni multor membri ai AC pe care Biserica îi cinstește de sfinți și fericiți.

Întâlnirea s-a încheiat cu sfânta Liturghie, celebrată duminică, 31 octombrie, în Bazilica "Sf. Paul din afara zidurilor", Liturghie prezidată de PS Domenico Sigalini, asistent spiritual național al Acțiunii Catolice din Italia.

Din impresiile participanților:

- "Sunt foarte fericită pentru că am avut ocazia să merg în Italia la acest eveniment atât de special și de important pentru întreaga Acțiune Catolică. Am simțit că într-adevăr, copiii și adolescenții sunt alături de Dumnezeu și că, în ciuda tuturor lucrurilor ce se petrec în lume, se adună foarte bucuroși în jurul Sfântului Părinte și-i aduc laudă Domnului. Bucuria mea este imensă pentru că pe lângă faptul că e pentru prima dată când părăsesc teritoriul României și vizitez un oraș superb, precum e Roma, am avut deosebita onoare de a-i săruta inelul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea și de a-i strânge mâna. Totul a fost extraordinar! Oricât aș încerca, nu pot explica ce am simțit în acele momente! Faptul că mi-a cuprins mâinile în ale Sanctității sale și că m-a privit plin de blândețe dăruindu-mi un zâmbet sincer mi-a pricinuit o bucurie nespusă. A fost foarte frumos! Sincer, nu cred că voi putea uita vreodată! Îi mulțumesc din tot sufletul lui Dumnezeu pentru aceste clipe și doresc din inimă ca fiecare, mai devreme sau mai târziu, să trăiască aceeași fericire și să împărtășească tuturor sentimentele ce se pot naște doar acolo!" (Ana Maria Cobzaru)

- "După întâlnirea Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași cu păstorul ei, PS Petru, am avut bucuria de a participa ca reprezentant ACRo la întâlnirea copiilor și adolescenților din AC Italiană cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea. Impresionant a fost numărul mare de participanți, care, deși o parte din ei s-au pornit de acasă în toiul nopții pentru a ajunge la timp, erau plini de entuziasm și bucurie în Piața «Sf. Petru», dornici de a mărturisi tuturor că doresc să crească împreună pentru a-l dărui pe Cristos lumii întregi. Emoționant a fost pentru mine să rostesc salutul Acțiunii Catolice din România în fața unui auditoriu atât de numeros, să fiu atât de aproape de Sfântul Părinte, să mă las pătrunsă de cuvintele sale care ne îndeamnă să ne angajăm pentru a iubi cu adevărat, pentru a face lumea mai bună după planul lui Dumnezeu. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru acest dar minunat, mulțumesc Federației ACRo și Acțiunii Catolice Italiane că mi-au dat posibilitatea de a participa la acest eveniment important. Dumnezeu să ne ajute să descoperim zi de zi că «e mai mult», că trebuie să creștem împreună în urmarea lui Cristos!" (Bernadeta Farțade-Gabor)

- "Prin bunăvoința lui Dumnezeu am avut ocazia să fac parte din delegația Acro, care a onorat invitația Acțiunii Catolice din Italia pentru participarea la întâlnirea copiilor și adolescenților cu Sfântul Părinte. În cele patru zile am descoperit Roma, acest muzeu în aer liber care te încântă pe plan spiritual dar îți «distruge» picioarele, traversând centrul istoric dintr-un capăt în altul. Însă cel mai important moment a fost întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Benedict, căruia am avut ocazia să-i încredințez prin rugăciune toate gândurile mele, de la doar câțiva metri depărtare, ca prin voia Tatălui ceresc ele să fie ascultate.

Nu știu cum aș fi reacționat în locul Anei la acel «baciamano», salutul personal făcut către Sfântul Părinte. La întoarcere Ana nu mai avea glas, dar nici culoare, iar tremurul mâinilor ei m-au făcut să conștientizez, pentru o clipă, cât de mari sunt harurile pe care le-am primit. Datoria mea și a noastră este să împărtășim aceste haruri lumii și să nu uităm că bucuria pe care o simțim în mângâierea spirituală trece dincolo de simpla voluptate a atingerii.

Am avut marea bucurie să văd peste 100 de mii de tineri uniți pentru un singur scop: să devenim mari împreună («diventiamo grandi insieme») și să ajutăm la îndeplinirea misiunii Bisericii în societate. Am reușit să evadez pentru scurt timp din cotidian și să constat cu încântare, dar și cu uimire că în zilele noastre, în care prioritar este «să placi lumii», există atât de mulți tineri care aleg să fie prieteni ai lui Cristos. Mulțumim din suflet membrilor Acțiunii Catolice din Italia care s-au îngrijit ca totul să fie perfect. Domnul să ne binecuvânteze pe toți!" (Veronica Ilie)

- "Mă bucur mult că am participat la această întâlnire a Acțiunii Catolice din Italia. A fost într-adevăr un moment în care s-a putut vedea, ca și la Întâlnirea Acțiunii Catolice din Iași cu păstorul diecezei, numărul mare de membrii, de data aceasta copii și adolescenți, care lucrează cu discreție în parohii, și care, prin aportul și adeziunea lor, cât și prin prezența în jurul papei și a episcopului, doresc să își manifeste atașamentul față de Cristos, față de Sfântul Părinte și față de Biserică. A vedea un număr atât de mare care se adună chiar în ciuda celor 12 ore de autocar în noapte spre Roma și a celor 12 ore înapoi, este un semn că adolescenții și copiii sunt încă o speranță; iar Biserica, atât timp cât continuă să-și orienteze eforturile pentru a educa, sprijini și însoți noile generații în drumul vieții va avea mereu motive de bucurie. Îi mulțumesc Domnului pentru toate și Marii Familii a Acțiunii Catolice de aici și din întreaga lume pentru că încă speră și își dorește să îl umeze pe Cristos. «Devenim mai mari (în sfințenie) împreună»" (Pr. Florin Petru Sescu)

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-30 octombrie: Roma: Impresii după întâlnirea copiilor cu Sfântul Părinte


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat