Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sâmbătă, 30 octombrie, va fi beatificat în România Episcopul Szilárd Bogdánffy

"Frate, te-am consacrat pentru martiriu"

de Anca Mărtinaș

Era 2 octombrie 1953 când episcopul de origine maghiară Szilárd Bogdánffy murea ca martir în închisoarea comunistă de la Aiud, oraș românesc al Transilvaniei, la numai 42 de ani. Nici până astăzi nu există un mormânt la care să se facă rugăciuni, deoarece morții din închisoarea de la Aiud, ca și din alte închisori politice ale regimului, erau înmormântați noaptea, în gropi comune sau în morminte fără curci și fără vreo referință la identitatea lor. În oraș există un cimitir cu un nume înspăimântător - "Râpa robilor" - unde se înalță un monument numit "Golgota Aiudului", reprezentând o cruce imensă sprijinită de alte cruci, simbol al suferințelor de nedescris pătimite de cei care au acceptat să poarte crucea martiriului pe umerii lor.

Această istorie de durere și de credință va fi retrăită sâmbătă dimineață, 30 octombrie, în Catedrala din Oradea Mare, în România, unde Episcopul Bogdánffy va fi proclamat fericit. Ritul de beatificare va fi prezidat de Arhiepiscopul Angelo Amato, Prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, care îl va reprezenta pe Papa Benedict al XVI-lea, iar Sfânta Liturghie, la care vor participa prelați români, unguri, sârbi, ucraineni și austrieci, va fi celebrată de Cardinalul Péter Erdö, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și Primat al Ungariei.

Născut la 21 februarie 1911 la Crna Bara, teritoriu care astăzi aparține Serbiei, Szilárd Bogdánffy a trăit mai întâi la Timișoara, în România, unde a făcut o parte din studii, pe care le-a continuat apoi în Ungaria, la Budapesta. Evaluările profesorilor lui scoteau în evidență îndeosebi "zelul și modestia lui, viața sa spirituală puternică și profundul interes față de Biblie". Hirotonit preot la Oradea, în 1934, s-a implicat imediat într-o rodnică activitate didactică în diferite școli din oraș, fără să neglijeze vreodată îngrijirea pastorală a sufletelor, îndeosebi ca îndrumător spiritual și confesor. Profunzimea sfaturilor sale era exemplară în amintirea credincioșilor, a elevilor și a confraților preoți care, în ciuda cortinei groazei care impunea tăcerea asupra martirilor Bisericii în timpul comunismului, aminteau fără încetare sfaturile lui înțelepte și sfințenia lui.

A dat dovadă foarte curând de un real talent pedagogic îmbinat cu un profund simț al răspunderii, calități care s-au dovedit indispensabile în vremurile grele de război, cu bombardamente, foamete, sărăcie, legi rasiste. Chiar dacă nu s-a implicat niciodată în mod activ în viața politică, a știut să ia decizii curajoase împreună cu alți profesori de la Institutul teologic romano-catolic din Oradea, așa cum a fost gestul de a oferi cu generozitate adăpost elevilor evrei care au fost salvați datorită inserării lor printre studenții teologi.

După infernul războiului a urmat coșmarul regimului ateu, cu propaganda împotriva Bisericii și a slujitorilor ei, cu închiderea seminarelor teologice și a școlilor catolice și suprimarea tuturor institutelor de viață consacrată. Era începutul unui regim care avea să stăpânească în România mai bine de patruzeci de ani și care a deschis larg drumul spre martiriu al Bisericii.

În acea perioadă János Scheffler, Episcop de Satu Mare și Administrator Apostolic de Oradea Mare, a simțit nevoia de a avea alături de el o personalitate puternică, fără umbre și ezitări, pentru a face față dificultăților și riscurilor vremii. A decis astfel să-l numească pe Bogdánffy secretar-director al aulei episcopale din Oradea Mare și consilier episcopal de Satu Mare și Oradea. Era la 16 aprilie 1947. Un an mai târziu, conform dispozițiilor papale, Episcopul Scheffler l-a numit pe Bogdánffy ordinariul secret al diecezei pentru a asigura conducerea pastorală în cazul în care ar fi fost împiedicat să-și exercite mandatul episcopal din pricina deportării sau a arestării. În mare taină, la 14 aprilie 1949, Szilárd Bogdánffy a fost consacrat episcop de către nunțiul apostolic de atunci Gerald Patrick O'Hara, în capela Nunțiaturii Apostolice din București.

Din păcate, autoritățile comuniste au aflat de consacrarea episcopală a lui Bogdánffy și i-au propus acestuia să devină un colaborator al lor pentru a înființa o Biserică catolică națională separată de Roma. Dar tânărul episcop, care avea pe atunci numai 38 de ani, nu a cedat și, pe deplin conștient de riscul de a-și pierde viața, a ales "să nu fugă niciodată, temător, din fața lupilor".

A fost arestat la Oradea la 3 septembrie 1949 și închis în închisoarea securității din oraș, unde va rămâne până la sfârșitul anului 1951. Va fi transferat apoi în alte închisori, ale căror nume, legate de localitățile unde se aflau, le dau și acum fiori românilor atunci când le amintesc: Jilava, Sighet, Capul Midia, Aiud. Închisoare după închisoare, torturi după torturi, suferințele atroce i-au slăbit sănătatea. Condamnarea definitivă a sosit la începutul anului 1953, la Oradea, dinaintea unui tribunal militar: 12 ani de muncă forțată. Sănătatea sa precară l-a condus curând la moarte, survenită la 2 octombrie 1953.

Astfel, doctorul în teologie, preotul care i-a însoțit de multe ori pe credincioși cu rugăciunile sale și care i-a îndrumat cu sfaturile sale spirituale, profesorul care împărtășise prin cuvintele sale darul științei, poliglotul care știa să comunice cu ușurință în diferite limbi, s-a stins în singurătatea unei celule de la închisoarea din Aiud, fără un cuvânt de mângâiere.

Episcopul greco-catolic de Lugoj, Ioan Ploscaru, a dat mărturie despre el în memoriile sale din închisoare, descriindu-l drept un om blând și modest, și povestește că pentru disponibilitatea sa în a-i ajuta cu generozitate pe ceilalți, Bogdánffy a fost torturat și izolat într-o celulă fără ferestre, atât de strâmtă încât îi era imposibil deținutului să se întindă ca să se culce. Szilárd Bogdánffy nu a putut să vorbească niciodată despre suferințele sale. Singurele rânduri autobiografice pe care le avem în acest sens sunt: "Oasele de la picioare mi-au fost dislocate, căci am primit 72 de lovituri la tălpi".

Se povestește că după consacrarea lui episcopală, Episcopul Gerald Patrick O'Hara i-ar fi spus: "Frate Szilard, te-am consacrat pentru martiriu". Împreună cu alți confrați întru episcopat și preoție, și-a dat viața pentru Cristos, în deplină fidelitate față de Biserică și față de Papa.

Pentru Biserica Catolică din România este un mare eveniment, deoarece Szilárd Bogdánffy este primul care este beatificat, dintr-o serie de episcopi și preoți martiri, victime ale regimului totalitar. Actualul episcop de Oradea Mare, László Böcskei, și-a manifestat marea bucurie pentru această apropiată beatificare, la care i-a invitat pe toți credincioșii, fără distincție de etnie sau confesiune religioasă. În plus, și-a exprimat speranța că beatificarea lui Bogdánffy va fi "o ocazie pentru a ne manifesta credința și un izvor de armonie și de fraternitate pentru locuitorii din întreaga regiune".

(Articol apărut în L'Osservatore Romano din 29 octombrie 2010; traducere de Cristina Grigore)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat