Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cardinalul Zenon Grocholewski va primi titlul de doctor honoris causa

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, vineri, 5 noiembrie 2010, ora 12.00, în aula "Mihai Eminescu", cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică din Vatican, va fi onorat cu titlul de doctor honoris causa. PS Petru Gherghel va face o prezentare a activității cardinalului (laudatio). Seara, la ora 18.00, cardinalul va prezida sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care va concelebra PS Petru Gherghel, fiind invitați preoți, profesori, seminariști și credincioși din parohiile ieșene.

*

Date biografice

S-a născut în Polonia în 1939. Aici a fost hirotonit preot în 1963. În 1972 a obținut doctoratul în drept canonic la Universitatea Gregoriana din Roma. În 1974 a obținut diploma de avocat la Sacra Romana Rota. În 1972 a început să lucreze pentru Sfântul Scaun, la Tribunalul Suprem Segnatura Apostolica, unde din 1982 și până în 1998 a îndeplinit misiunea de secretar, iar din 1998 și până în 1999 cea de prefect. Între timp, în 6 ianuarie 1983 a primit consacrarea episcopală din mâinile papei Ioan Paul al II-lea și în 16 decembrie a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop.

Din 15 noiembrie 1999 este prefect al Congregației pentru Educația Catolică, iar în Consistoriul din 21 februarie 2001 a fost creat cardinal de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.

În Curia Romană a desfășurat mai multe activități legate de pregătirea noului Cod de drept canonic, de reforma Curiei Romane și de pregătirea Legii fundamentale a Statului Cetății Vaticanului. A fost membru al Comisiei de Disciplină a Curiei Romane, președinte al Comisiei pentru Avocați, membru al Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale și președinte al Curții de Casație a Cetății Vaticanului.

În prezent este membru al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, al Congregației pentru Episcopi, al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor; este membru al Tribunalului Suprem Segnatura Apostolica și al Consiliului Pontifical pentru Interpretarea Textelor Legislative; este președinte al Operei Pontificale pentru Vocațiile sacerdotale, al Comisiei Interdicasteriale Permanente pentru Formarea candidaților la Ordinele Sacre și al Comisiei Interdicasteriale Permanente pentru o mai echitabilă împărțire a preoților în lume.

Cardinalul Grocholewski a fost profesor la Facultatea de Drept Canonic a Universității Pontificale Gregoriana (1975-1999), la Universitatea Pontificală din Lateran (1980-1984) și la "Studio Rotale" (1986-1998).

A publicat numeroase lucrări în diferite limbi. Este membru al Asociației Canoniștilor și academician de onoare al Academiei Pontificale "Sf. Toma de Aquino". A primit doctoratul "honoris causa" din partea mai multor universități.

*

Fragmente din conferințele și interviurile cardinalului Zenon Grocholewski

Care este obiectivul principal al educației?
"Teza mea este că adevărul și educația sunt inseparabile. Pe de o parte nu poate exista educație fără adevăr: el este un obiectiv după care trebuie să se orienteze întreaga educație și un criteriu căruia îi rămâne subordonat. Doar așa poate să devină educația eficientă și roditoare pentru societate. Doar așa poate evita o alunecare în relativism moral sau în utilitarism, care recunoaște obiectivele educației numai în ceea ce pare util, ține cont numai de raționamentele economice sau de postulatele unui sistem totalitar, care abuzează de educație, folosind-o ca pe o cale de îndoctrinare a propriei ideologiei. Tuturora ne sunt cunoscute suficiente exemple triste. Pe de altă parte, este firesc ca omul să aibă nevoie de o educație și de o formare potrivită în căutarea căii adevărului pentru a o putea recunoaște mai bine" (Cluj-Napoca, 10 septembrie 2007).

Cine se află în centrul educației?
"Persoana umană. Pentru mine este foarte importantă această formare a persoanei umane, nu doar de oferi noțiuni, cunoștințe, ci mai ales de a forma persoana, adică de a oferi o formare integrală. Cred că este un principiu mereu valabil și cred că trebuie să promovăm această tendință care se manifestă acum mult mai puternic decât înainte" (Cluj-Napoca, 10 septembrie 2007).

Care este rostul Facultăților de Teologie?
"Principala datorie a unei Facultăți de Teologie, inclusiv a acelora care se găsesc într-o universitate de stat, este, trebuie să subliniez, formarea solidă a viitorilor teologi, mai ales a acelora care se simt chemați să devină preoți sau diaconi. În altă ordine de idei, datoria principală a unei Facultăți de Teologie constă în formarea unei persoane calificate (clerici sau laici) în serviciile specifice propriei comunități religioase. În legătură cu aceasta dezvoltarea gândirii teologice prezintă o importanță deosebită. Este vorba deci despre o activitate în interiorul comunității creștine, destinată aprofundării conștiinței pe care Biserica sau comunitatea creștină o are despre sine, pentru realizarea cât mai deplină a Evangheliei și a dinamismului său apostolic care trebuie animat mereu" (București, 13 iunie 2006).

Care este metoda de lucru a teologului?
În ceea ce privește metoda de lucru a teologului, nu putem omite faptul că aprofundarea misterelor divine depinde nu numai de studiile și cercetările științifice, dar de asemenea în mod decisiv de strânsa legătura interioară cu Dumnezeu, de rugăciune și înainte de toate de contemplare. Doar experiența tăcerii și a rugăciunii oferă un cadru optim în care cunoașterea mai adevărată, mai fidelă și mai coerentă a misterelor divine se poate maturiza și dezvolta. Astăzi, poate mai mult ca oricând este nevoie de teologi și de profesori de teologie care să fie sfinți, care să ajungă la cunoașterea adevărurilor divine nu doar prin studiu, ci și prin contemplare, printr-o relație profundă cu Dumnezeu" (București, 13 iunie 2006).

Pr. Wilhelm Dancă


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat