Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion național dedicat Bibliei

În contextul aniversării a 150 de ani de la întemeierea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Centrul de Studii Biblico-Filologice "Monumenta linguae Dacoromanorum", cu sprijinul Academiei Române, filiala din Iași și al Asociației de Filologie și Hermeneutică Biblică din România, organizează, în zilele de 28 și 29 octombrie 2010, simpozionul național cu tema «Explorări în tradiția biblică românească și europeană».

Organizatorii își propun ca lucrările simpozionului să ofere un cadru de dezbatere multidisciplinară și interdisciplinară în jurul problematicii complexe a editării, traducerii, interpretării, circulației și receptării textelor sacre în limba română, în context european. Simpozionul se va desfășura pe patru secțiuni tematice: 1. Problematica filologică (Editarea textelor biblice. Critică de text și paleografie. Informatizare și digitalizare a textelor sacre. Textul biblic ca reper în studiul diacronic al limbii. Lexicologie și semantică biblică. Frazeologie biblică. Onomastică biblică. Interferențe și delimitări stilistice: stil biblic, stil liturgic, stil teologic-sapiențial); 2. Problematica traductologică (Tipologia traducerilor biblice. Literalism și interpretare liberă. Sursă unică vs. sursă multiplă. Relații între versiuni succesive. Implicații poetice, retorice sau pragmatice ale transpunerii textelor sacre); 3. Hermeneutică biblică (Obiectivitate textual-filologică vs. condiționare confesional-teologică (dogmatică, canonică, eclesiologică, hristologică, soteriologică, eshatologică etc.). Tradiția patristică - reper și criteriu de interpretare a textelor sacre); 4. Istoria receptării textelor sacre (Interferențe culturale și mentalități în receptarea textelor sacre. Paradigme literare, etice, juridice, politologice, filosofice, sociologice sau etnologice. Personaje, structuri, motive literar-artistice de origine biblică. Inserția, prelucrarea și stilizarea citatului biblic).

Lucrările simpozionului vor fi deschise joi, 28 octombrie, ora 9.00, în Aula Mare a filialei din Iași a Academiei Române, de Acad. Viorel Barbu, Președintele Filialei din Iași a Academiei Române, prof. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Română «A. Philippide» din Iași, prof. dr. Elsa Lüder, Universitatea din Freiburg, Germania, prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prof. dr. Ștefan Avădanei, decanul Facultății de Litere a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Tot în cadrul festiv al ședinței de deschidere a simpozionului va avea loc lansarea oficială a revistei Centrului de Studii Biblico-Filologice, "Biblicum Jassyense. Romanian Journal for Biblical Philology and Hermeneutics".

De asemenea, Gh. Chivu, filolog de marcă, profesor la Universitatea din București, m.c. al Academiei Române, precum și Eugen Munteanu, specialist în filologia biblică, directorul Centrul de Studii Biblico-Filologice "Monumenta linguae Dacoromanorum" vor susține comunicări în plen, conform programului atașat.

Moderatorii celor patru secțiuni de comunicări vor fi: prof. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Română "A. Philippide" din Iași, prof. dr. Zamfira Mihail, cercetător științific principal I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, prof. dr. Rodica Zafiu de la Universitatea din București, prof. dr. Alin Mihai Gherman de la Universitatea din Alba Iulia, prof. dr. Mihai Moraru de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Ioana Costa de la Universitatea din București și dr. Mihai Neamțu, director științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Desfășurat în cadrul festiv al aniversării celor 150 de ani de la înființarea Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași ("Dies Academici 1860-2010"), evenimentul se înscrie între activitățile specifice Centrului de Studii Biblico-Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum» (întemeiat în 2009), unitate de cercetare a universității ieșene, funcționând autonom, în cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară în Domeniul Stiințelor Umaniste. Obiectivul central al Centrului constă în continuarea și finalizarea editării critice a Bibliei de la București (1688) și a versiunilor biblice manuscrise (Ms. 45 și Ms. 4389), proiect inițiat în 1988 și desfășurat timp de două decenii sub conducerea profesorului Paul Miron (1926-2008) de la Universitatea din Freiburg, în colaborare cu profesorii Al. Andriescu și Vasile Arvinte de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Echipa actuală, condusă de prof. univ. dr. Eugen Munteanu, este alcătuită din membri permanenți și colaboratori externi (filologi, teologi, istorici, filosofi și informaticieni) de la universități și institute de cercetare din Iași, Freiburg, București, Oradea, Craiova, Paris și Leuven.

Programul lucrărilor simpozionului este disponibil în format PDF și poate fi descărcat dând clic aici.

Pentru detalii suplimentare:
CS. Dr. Ana-Maria Gînsac
E-mail: anamaria_gansac@yahoo.com
Tel. 0743.783949
Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», Iași

Centrul de Studii Biblico-Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum»
Str. Lascăr Catargi, nr. 54, Iași
Homepage: http://consilr.info.uaic.ro/~mld/monumenta/index.html
E-mail: simpozionmld@gmail.com


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat