Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea fericitului Alois Guanela

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe au sărbătorit sâmbătă, 23 octombrie 2010, pe fericitul Alois Guanela, fondatorul acestei congregații. Cu ocazia acestei zile, în casa "Sfântul Iosif" (căminul de bătrâni), din Iași, a avut loc celebrarea unei sfinte Liturghii în cinstea fericitului Alois Guanela. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de care au concelebrat: pr. Daniel-Nicu Butacu, vicar la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din Iași, și capelan al căminului de bătrâni, pr. Grigore Duma, paroh de Cârlibaba, pr. Iosif Dorcu, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași, pr. Egidiu Condac, director la Caritas Iași, și pr. Valeriano Giacomelli, superiorul congregației "Don Orione".

Sărbătoarea a fost ocazionată de aniversarul morții părintelui Alois Guanella, ce s-a petrecut la data de 24 octombrie 1915. Astfel, surorile au dorit să marcheze aceasta printr-un moment de rugăciune, la care să participe toți cei care binevoiesc. La sfânta Liturghie au participat surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", bătrânii din casa "Sfântul Iosif", un grup de tinere, care locuiesc în casa alăturată, fiind găzduite de către surorile aceleiași congregații, și care au animat sfânta Liturghie prin cântul lor, elevii și studenții din Congregația "Don Orione" și mulți alți credincioși.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a vorbit despre importanța carității în viața creștinului evocând figura fericitului Alois Guanella și a scos în evidență bunătatea lui, care l-a determinat să dea tuturor celor care au dorit: "Pâine și paradis". Preasfințitul a mai amintit faptul că papa Benedict al XVI-lea a aprobat canonizarea preotului italian Alois Guanella, unul dintre numeroșii sfinți ai carității, care la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au presărat teritoriul Italiei, și nu numai, trecând chiar peste ocean, cu numeroase opere de ajutorare creștină. Născut în anul 1842, Alois Guanella a fost hirotonit preot la 24 de ani și a continuat în timpul său unda de caritate care transformă formele de sărăcie materială și spirituală într-o pârghie de solidaritate și refacere socială. În anul 1881, a fondat congregațiile "Slujitorii Carității" și "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". A murit la 24 octombrie 1915, la Como, în nordul Italiei, iar în anul 1964, la data de 25 octombrie, a fost proclamat fericit de papa Paul al VI-lea. "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" au început, după anul 1994, să răspândească spiritul slujirii și în România, fiind prezente prin mai multe inițiative în Dieceza de Iași: Căminul de Bătrâni "Sfântul Iosif" - Iași (2002), Centrul de zi "Fericita Clara" - Șcheia (2002) și Sagna (2010).

După sfânta Liturghie a avut loc prezentarea vieții pr. Guanella, în mod mai detaliat, realizată de pr. Daniel-Nicu Butacu și surorile din casa "Sfântul Iosif". Sărbătoarea a continuat apoi printr-o agapă frățească și diferite programe artistice și culturale, pregătite de către tinerele găzduite de surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Toate aceste momente au dorit să întărească dorința tuturor ca sfânta Biserică să îl ridice cât mai curând la cinstea altarelor, ca o formă de recunoaștere a bunătății și disponibilității arătate de către fericitul Alois Guanella în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui.

Fericite Alois Guanella, roagă-te pentru noi!

Sergiu Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Iași: Sărbătoarea fericitului Alois Guanela


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat