Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Întâlnirea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan a avut loc luni, 25 octombrie 2010, la casa verbiților din Traian, începând cu ora 10.30. Noul an pastoral dedicat familiei a stat în centrul atenției.

La întâlnire au participat 69 de persoane: episcopi, preoți, persoane consacrate și laici din Dieceza de Iași. Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel, care, după rugăciune în care au fost amintiți și preoții răposați în ultima vreme, i-a invitat pe cei prezenți să asculte o lectură din Sfânta Scriptură (1Cor 12,4-31). Pr. Dumitru Farcaș, moderatorul întâlnirii, a dat citirii ordinii de zi. În cuvântul de deschidere, PS Petru i-a salutat pe toți și i-a dat cuvântul pr. Alois Moraru care a citit procesul verbal al ultimului Consiliu Pastoral, din primăvara anului trecut. S-a făcut o evaluare a anului pastoral 2009-2010, dedicat sfintei Preoții, care a cuprins numeroase inițiative.

Preasfințitul Aurel Percă, moderatorul Curiei Diecezane, a făcut câteva precizări din statutul Consiliului Pastoral Diecezan și a prezentat membrii Consiliului pentru noul mandat; cei mai mulți au fost confirmați, iar câțiva noi au fost numiți. Toți membri au făcut profesiunea de credință.

Episcopul diecezei a anunțat scrisoarea pastorală cu privire la familie pe care o va trimite tuturor.

"Noul an pastoral 2010-2011 dedicat familiei și căsătoriei cu propuneri și precizări", un material pregătit de pr. Iosif Enășoae, a fost prezentat de pr. Cristinel Fodor. Din cauza multor probleme cu care se confruntă familia, unele dintre ele apărute în ultimul timp, este necesar să ne îndreptăm spre familie: este nevoie să se mobilizeze toate realitățile din dieceză pentru întărirea celulei de bază a societății. Au fost propuse inițiative obligatorii pentru toate parohiile și unele opționale în funcție de necesitățile din fiecare parohie. Printre inițiative: cateheze, predici, întâlniri, articole, Ziua Familiei la nivel diecezan, materiale pentru pregătirea la Căsătorie, congres diecezan al familiei etc. În vederea bunei desfășurări a Anului Familiei s-a constituit Comisia Diecezană de Coordonare. Astfel, Preasfințitul a numit: președinte: pr. Cristinel Fodor, membri: pr. Iosif Enășoae, pr. Ștefan Lupu, pr. Corneliu Berea, pr. Toma Encuță, pr. Romuald Bulai, prof. Violeta Apostu, fam. Munteanu Dan și Genoveva (Iași), fam. Păduraru Paul și Gema (Gioseni), secretar: pr. Petru Sebastian Tamaș. S-a propus lărgirea Comisiei cu o soră, un medic și un membru al Centrului de Ajutor pentru Viață din Roman (CAV).

Pr. Romuald Bulai a vorbit despre pelerinajul cu icoana Maicii Domnului. A vorbit de mai multe inițiative, printre care: rugăciune de consacrare a familiilor, privegheri și ore mariane, rugăciuni speciale, Liturghii votive în fiecare sâmbătă, prezența icoanei în parohiile care celebrează misiuni sau în alte parohii etc. S-a propus ca misiunile să fie programate de la episcopie pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prezență a icoanei.

Pr. Fabian Doboș, vorbind despre "Promovarea imaginii episcopului martir Anton Durcovici", a rememorat ce anume s-a făcut până acum în dieceză: răspândirea unei broșură despre episcopului martir în parohii (10.000 de exemplare), prezentarea unui film documentar, articole în "Lumina creștinului" etc.

Pr. Claudiu Iștoc a vorbit despre "Inițiative ce privesc misiunile și misionarii voștri". Printre acestea: susținerea misiunilor (colinda copiilor, decanate care să asume un centru misionar, colectă în parohie), conștientizarea prezenței misionarilor noștri în Kenya, Coasta de Fildeș, Ecuador etc.

Câteva probleme administrative au fost prezentate de PS Aurel Percă.

A unsprezecea întrunire a Consiliului Pastoral al Diecezei de Iași a fost încheiată de Preasfințitul Petru Gherghel, care a prezentat câteva concluzii și i-a invitat pe toți în capelă la Ora medie.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

* * *

Noua componență a Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat