Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Toma și Euharistia astăzi

Interviu luat președintelui Societății Internaționale Toma de Aquino

de Antonio Gaspari și Maurizio Tripi

Euharistia este tema despre care va discuta Societatea Internațională Toma de Aquino la întâlnirea anuală programată la Roma pe 5 noiembrie 2010, la Universitatea Pontificală Sfântul Toma "Angelicum".

Alegerea temei a pornit de la discursul ținut de Benedict al XVI-lea în timpul audienței generale din 2 iunie, în care papa l-a definit pe sfântul Toma de Aquino ca "un suflet în mod rafinat euharistic", amintind de compunerea textelor liturgice pentru sărbătoarea Corpus Domini, delegată lui de papa Urban al IV-lea.

Pornind de la reflecția teologică a lui Toma de Aquino, participanții la întâlnire vor reflecta asupra unor aspecte ale temei despre Euharistie: scripturistice, teologice, liturgice, artistice.

Printre cei care vor interveni: cardinalul Antonio Cańizares Llovera, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor; părintele Vincenzo Benetollo, O.P., președinte al SITA; părintele Stefano Philip, O.P. (Universitatea din Olomuc, Republica Cehă); profesorul Rodolfo Papa (Universitatea Pontificală Urbaniana, Roma); părintele profesor Manlio Sodi (Universitatea Pontificală Saleziana, Roma); pr. prof. Robert Wielock (Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce", Roma); părintele Cesare Giraudo S.I. (Universitatea Pontificală Gregoriana, Roma); și părintele Arturo Ruiz Freites (Centrul de Înalte Studii "Sfântul Bruno Episcop de Segni", Roma).

Întâlnirea se va încheia pe 6 noiembrie cu o vizită la Domul din Orvieto și Bolsena, în amintirea miracolului euharistic.

Pentru a cunoaște mai bine motivele și conținuturile interesantei întâlniri, agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Vincenzo Benetollo.

• Cum și de ce ați ales Euharistia ca temă de reflecție pentru întâlnirea anuală a SITA?

Benetollo: Înainte de toate pentru că Euharistia este inima vieții creștine, deci este mereu actuală. Cu acest sacrament Isus prelungește printre noi, în mod sacramental, pătimirea, moartea și învierea sa pentru ca și noi, în el, să trăim zi de zi pătimirea, moartea și învierea noastră. Un alt motiv este că sfântul Toma, la care face referință Societatea Internațională Toma de Aquino (SITA), este încă maestrul nedepășit al teologiei euharistice. Gândiți-vă, numai ca să dau un exemplu, că învățătura sa despre transubstanțiere este așa de precisă încât Conciliul Tridentin și-a însușit-o.

• Secularizarea și slăbirea practicii religioase care a atins Biserica catolică în perioada de după Conciliu a influențat în mod negativ cunoașterea și frecvența la Euharistie. Era așa și în timpurile sfântului Toma? Și în ce mod sfântul Toma de Aquino explică și-i invită pe credincioși la Euharistie?

Benetollo: Nu este îndoială că orice slăbire a credinței se traduce imediat într-o apreciere mai mică a acțiunii Bisericii și a sacramentelor sale, mai ales a celui mai important sacrament, adică Euharistia. Evul Mediu, în general, avea o credință care muta munții din loc, adică el construia catedralele. Opera sfântului Toma a fost eficace mai ales în asta. El, care a dat cele mai adecvate explicații teologice ale sacramentului, nu a produs numai concepte abstracte, ci a transmis în scrieri și sentimentul său și pasiunea sa de suflet îndrăgostit de sacrament. Pentru a avea o confirmare e suficient să ne rugăm cu imnurile sale euharistice, care nu întâmplător au devenit patrimoniul unic, și aproape exclusiv, al spiritualității euharistice.

• Care este actualitatea și eficacitatea învățăturilor sfântului Toma astăzi?

Benetollo: În Euharistie este cuprins misterul și forța creștinismului. Misterul Pătimirii Fiului lui Dumnezeu și iubirea Domnului față de omenire.

• În ce mod întâlnirea va încerca să ilustreze fundamentele Euharistiei?

Benetollo: Întâlnirea va prezenta nucleul învățăturii sfântului Toma despre misterul euharistic. Va prezenta și câteva îmbogățiri istorice, liturgice și exegetice. Dar probabil că întâlnirea vrea să sublinieze și că Euharistia se înțelege și se pătrunde în măsura în care se iubește, pentru că Euharistia este viață, este iubire care se dăruiește, este Dumnezeu care vrea să întâlnească creatura sa inimă la inimă.

• Printre aprofundările scripturistice, teologice, liturgice, există și calea frumuseții artistice recomandată de Sfântul Părinte și care pare foarte eficientă. Care este părerea dumneavoastră în această privință?

Benetollo: Euharistia este darul cel mai mare, cel mai frumos și cel mai sublim pe care Dumnezeu l-a lăsat omenirii. Or, pentru a exprima sublimul, noi oamenii nu avem altceva decât arta în diferitele sale forme, cum ar fi poezia, muzica, pictura, etc. Arta are marea calitate de a înălța nu numai mintea, ci și inima și sentimentul, așa încât efectul său se aseamănă cu acela al răpirii din realitatea în care trăim.

• Cu privire la vizita programată de voi la Domul din Orvieto unde a avut loc unul din cele mai cunoscute miracole euharistice, dumneavoastră știți că și astăzi unii studioși germani pun la îndoială acel eveniment ieșit din comun. Ce părere aveți de asta?

Benetollo: Cred că trebuie să redevenim mai simpli, conform îndemnului evanghelic, pentru că nici un miracol nu este evident pentru cei care au inima închisă sau îndepărtată. Dar așa era și în timpurile lui Isus.

(După Zenit, 21 octombrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat