Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Hirotoniri de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

În sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi (4 octombrie 2010), a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman hirotonirea diaconală a zece tineri: cinci pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, patru pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și un candidat pentru Congregația "Don Orione".

Încă de dimineață, curtea Institutului Teologic Franciscan de la Roman s-a umplut de oameni, veniți din toate zonele țării, pentru a se uni în rugăciune și aducere de mulțumire lui Dumnezeu, împreună cu cei zece candidați la ministerul diaconatului.

Celebrarea a început prin procesiunea din amfiteatrul institutului către capelă. Cei peste 150 de preoți, împreună cu Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, au fost însoțiți în procesiune de cântecele fraților studenți teologi, cărora li s-a alăturat la animarea ceremoniei, un grup de copii din Parohia Buruienești. După ce preoții s-au așezat la locul special amenajat, a început sfânta Liturghie.

Pr. Mihai Gal, guardianul comunității de la Roman, l-a salutat pe episcopul Petru Gherghel, pe fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, pe fr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, precum și pe ceilalți superiori, preoți, părinți profesori, persoane consacrate și credincioși veniți la sărbătoare.

După ritul de început și proclamarea cuvântului divin, părintele rector Ioan Horvat a făcut apelul candidaților la ordinul diaconatului.

A urmat cuvântul de învățătură al PS Petru Gherghel, care a evocat figura sfântului Francisc de Assisi, amintind câteva din cele mai importante evenimente din viața sfântului. Sfântul Francisc, a spus printre altele episcopul, rămâne un exemplu viu pentru toți creștinii, deoarece a știut să trăiască atât de bine spiritul Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos, încât a devenit el însuși "un alt Cristos" și o Evanghelie vie. Isus l-a ales ca slujitor, iar Francisc, prin totala sa dăruire lui Dumnezeu și prin reîntoarcerea la trăirea autentică a Evangheliei, a adus un suflu nou în Biserică pe care a reînsuflețit-o, într-o perioadă de grele încercări.

A urmat ritualul hirotonirii prin invocarea mijlocirii tuturor sfinților, impunerea mâinilor, rugăciunea de consacrare, primirea dalmaticei, primirea Sfintei Scripturi, promisiunea ascultării și respectului față de episcopul diecezan și de superiorii legitimi și dăruirea păcii.

Sfânta Liturghie a continuat cu liturgia euharistică.

După împărtășanie unul dintre diaconi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au colaborat de-a lungul anilor la formarea și susținerea lor. Ministrul provincial, fr. Emilian Cătălin, a mulțumit Excelenței Sale, Mons. Petru Gherghel, pentru participarea la această sărbătoare și pentru consacrarea noilor diaconi, precum și tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestei celebrări.

În cuvântul de încheiere, PS Petru Gherghel a ținut să adreseze tuturor un îndemn, atât credincioșilor, cât și preoților și diaconilor nou-sfințiți, să se susțină și să se ajute reciproc, așa cum ne-au dat mărturie și înaintașii noștri, pentru că, a mai spus Excelența Sa reluând o vorbă a părintelui răposat Mihai Rotaru, acolo unde preoții sunt buni și credincioșii sunt buni, iar unde credincioșii sunt buni și preoții sunt buni.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă și cu o fotografie de grup.

La ieșirea diaconilor din capela institutului, credincioșii, prezenți într-un număr foarte mare, și-au exprimat felicitările printr-un ropot de aplauze, și astfel în bucuria comuniunii adusă de Cristos prin jertfa euharistică, fiecare s-a întors acasă, mai senin și întărit de exemplul și de mijlocirea sfântului Părinte Francisc, precum și de dăruirea totală lui Dumnezeu, ca slujitori, a celor 10 tineri.

Noii diaconi:

  • Ianoș-Mihai Benchea, OFMCap., n. 10.11.1983, din Parohia romano-catolică Gioseni "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul"

  • Paul-Daniel Coman, OFMCap., n. 12.01.1983, din Parohia romano-catolică Slănic-Moldova "Adormirea Maicii Domnului"

  • Ioan Dâscă, OFMConv., n. 04.12.1983, din Parohia romano-catolică Gherăești "Trupul și Sângele Domnului")

  • Marian-Mihai Hușanu, OFMCap., n. 12.09.1983, din Parohia romano-catolică Timișoara "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

  • Ionuț-Liviu Ichim, OFMConv., n. 21.01.1984, din Parohia romano-catolică Sagna "Înălțarea Domnului"

  • Ioan Lupu, OFMConv., n. 11.11.1984, din Parohia romano-catolică Rotunda "Sf. Francisc de Assisi"

  • Dragoș-Paul Mîrț, OFMConv., n. 19.07.1983, din Parohia romano-catolică Săbăoani "Sfântul Mihail Arhanghelul"

  • Eugen Murariu, OFMCap., n. 18.12.1982, din Parohia romano-catolică Frumoasa "Sf. Maria Magdalena"

  • Florin Orza, OFMConv., n. 09.10.1972, din Parohia greco-catolică Strâmtura "Adormirea Maicii Domnului" (județul Maramureș)

  • Marius Vereșoaie din Parohia romano-catolică Gherăești "Trupul și Sângele Domnului", pentru Congregația "Don Orione".

Fr. Virgil Blaj

* * *

Nou început de drum

În ziua în care întreaga biserică îl sărbătorește pe sfântul Francisc din Assisi, la Institutul Teologic al Fraților Conventuali din cetatea mușatină de pe malurile râului Moldova a avut loc hirotonirea diaconală a zece studenți teologi, printre care se aflau și patru confrați din rândurile Fraților Minori Capucini din România: fr. Eugen Murariu, fr. Paul Daniel Coman, fr. Marian Mihai Hușanu și fr. Mihai Benchea, prin impunerea mâinilor și rugăciunea consacratorie a episcopului nostru de Iași, PS Petru Gherghel.

Citând dintr-o poezie intitulată Predică franciscană a publicistului, poetului și confratelui conventual pr. Ioan Gârleanu de fericită amintire, Preasfințitul le-a amintit noilor slujitori ai veștii celei bune că cea mai eficace predicare a Cuvântului divin este trăirea celor predicate, este viața însăși trăită conform regulei profesate atunci când au ales să-l urmeze pe Isus pe calea ascultării, a umilinței și a iubirii.

Acestor îndemnuri, felicitări și încurajări, ca și a acelora primite din partea confraților, a rudelor și a prietenilor veniți să le fie alături în această zi deosebită, vreau și eu să le adresez noilor vestitori ai Evangheliei câteva versuri, care, chiar dacă nu sunt perfecte, sunt pornite din inimă:

Diaconie
Aș vrea să fiu mereu o candelă aprinsă
Și-n inimă să-mi ardă un foc dumnezeiesc.
Să răspândesc în jur și pace și credință
Și să răsfrâng în lume iubirea Stăpânului Ceresc!
Prin grija caldă și prea iubitoare
A Celui ce pe toate le-a zidit,
S-aprinde mine dorința arzătoare
De a-l sluji pe Acela care pe cruce s-a jertfit!
Aș vrea să fiu mereu o candelă aprinsă
Și la lumina ei să caut cărarea spre înalt,
Să fiu un foc, o flacără nestinsă,
Și din acea căldură în jurul meu să împart!

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat