Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: De ziua îngerilor

Ia te uită, plouă! ... Înseamnă că Tata s-a rugat special pentru mine - mi-am spus râzând, - laaas' că știu și eu asta, nu-i nevoie să-mi amintești (i-am răspuns eu surâsului Tatei care se făcuse gând în mintea mea): Tata se roagă în fiecare clipă pentru toți, iar rugăciunea lui e iubirea care ne ține, absolută și... asta e! Dar știi, odată ce tu ne iubești pe toți cu iubirea și cuvântul vieții, înseamnă că-l iubești pe fiecare ca și cum ar fi numai și numai el în tot cuprinsul cerului... așa că te-ai rugat numai și numai pentru mine, ca să vină ploaia... și uite c-a venit!

Poate nu știți, dar ploaia nu-i decât lumina care leagă cerul și pământul... iar pe firele ei, argintii și prelungi lunecăm și noi, fiecare la rostul lui - iar când voi spuneți că ploaia bate în geam sau susură prin frunze sau cântă streșinile - tot noi suntem - ce, n-ați mai văzut copiii ce gălăgie fac pe tobogan?! Iar ploaia e toboganul nostru în zi de sărbătoare. Adică azi! Fiindcă azi e ziua noastră!

Dar uite c-am și ajuns - la frate-meu mai mare, adică. În vizită, cum spuneți voi. M-am ascuns după geranium-ul din fereastră și am închis porțile gândului, ca să nu mă simtă (așa ne jucăm noi de-a v-ați ascunselea). Și ce credeți că făcea?! Îl învăluia ca-ntotdeauna, în aripile lui mari și calde și-l ținea de mână pe cel de care avea grijă, ca să nu se împiedice - dar de data asta era pus pe glumă! Tocmai se gândea: oare eu, cum aș arăta la vârsta lui - dac-aș fi om?! Și deodată, chiar în spatele altarului, în timp ce fratele aprindea lumânarea sfintei Liturghii, frate-meu ăsta se făcu și el adus de spate și se așeză din profil, ca să-l copieze cât mai bine pe fratele-om și mergea așa, odată cu el, încet-încetișor, cu grijă, foșnindu-și papuceii de lumină de-ai fi zis că mireasma udă a tisei intrase și ea prin fereastră... Iar omul părea să aibă umbră de lumină! Era așa de frumos, că nu-mi venea să cred ce vedeam - și doar eu sunt obișnuit cu lumina, de! Sigur că-n clipa asta m-a văzut - și mi-a făcut semn să mă apropii, apoi îmi șopti:

- Dacă el însuși n-ar fi fost mai mult lumină decât om, nu m-aș fi putut juca așa cu el, de-a oglinda!

Iar când fratele-om se întoarse să privească ploaia care luneca blânda și înmiresmată, ne-a văzut într-o scânteiere pe amândoi, îmbrățișați în lumina ploii - și-și spuse:

- Ei, da, coboară îngerii pentru Liturghie... Măi floricelule - zise el către geranium-ul unde ne ascunseserăm amândoi - în inima fiecăruia sunt toți îngerii cerului, dar numai tu, floricelule, îi vezi mereu... că doar de asta știi ce se petrece cu fiecare dintre noi, măi floricelule... Și cum nu vedea tocmai bine, își spuse: cred că nu-ți mai pun apă astăzi, că doar strălucește ploaia pe frunzele tale... sau nu?!... cum să intre ploaia înăuntru? Oi fi uitat fereastra întredeschisă... Și plecă așa, cu pasul șovăielnic, mai departe, șoptind: sau or fi fost îngerii, oare?!... fiindcă o dată în an, chiar și oamenii îi pot vedea pe îngerii lor păzitori, nu numai nevinovăția cerului dintr-o floare ca tine... și asta se întâmplă de ziua lor.

Iar a doua zi, de dimineață, se uită lung la foaia de calendar și nu-l lăsă inima s-o întoarcă: uite-așa, ca să mai fie oleacă "Ziua Îngerilor Păzitori" - și să-i vedem și noi, nu numai tu, măi floricelule! - și surâse blând, amintirii - și toți frățiorii noștri râdeau de bucurie cu fratele-om, fiindcă uite, cineva înțelesese: timpul aparține oamenilor și curgerea lui și sărbătoarea și bucuria e în inima fiecăruia și după măsura inimii fiecăruia - asta îi învățăm noi pe oameni, când lunecăm în ploaie de lumină pe pământul lui Dumnezeu.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat