Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea rozariului în viața sacerdotală

Un singur trup în Cristos cu Maria

de Mauro Piacenza, arhiepiscop titular de Vittoriana, secretar al Congregației pentru Cler

La încoronarea acelui dar de har care a fost Anul Sfintei Preoții, în ziua de 11 iunie 2010, circa șaptesprezece mii de preoți provenind din cele cinci continente, s-au adunat la Roma, în jurul papei, pentru cea mai mare concelebrare euharistică din istorie. La sfârșit, așa cum un tată se asigură ca fiii, fiind aproape să plece într-o țară îndepărtată, să aibă instrumentele necesare pentru a înfrunta călătoria și a evita posibilele pericole, Sfântul Părinte i-a încredințat și consacrat pe toți preoții, prezenți și din lume, sfintei Fecioare Maria, venerată cu titlul de Salus populi Romani.

În spatele acestui mare "gest magisterial", împreună cu credința tare și curajoasă a lui Petru, strălucește conștiința pe care o are Biserica despre propria dimensiune mariană de care nu se poate face abstracție și mereu nouă, cât de mult este una cu sfânta Fecioară, "proto-celulă" a trupului eclezial, în care inițiativa harului divin și primirea umană liberă s-au conjugat în mod perfect, inaugurând începutul definitiv al mântuirii.

Cristos însuși a încredințat Mamei sale întregul popor al credincioșilor în persoana discipolului preaiubit, indicând astfel natura Bisericii care avea să se nască din el: un singur trup, o singură carne în el, cu Maria. Astfel, Biserica, în Sfânta Fecioară, contemplă cel mai perfect model de credință și semnul de speranță sigură în gloria viitoare.

Secole și secole de credință, sfințenie și învățături magisteriale indică, în devoțiunea mariană "calea-maestră" a drumului de perfecțiune creștină. Apoi, de peste un secol invitația la rugăciunea sfântului rozariu caracterizează luna octombrie, care urmează să înceapă. În această privință, este deosebit de util a lua în considerare motivele devoțiunii profunde și afectuoase pe care poporul creștin a nutrit-o mereu față de această rugăciune. Nu întâmplător, este bine de amintit asta, recitarea sfântului rozariu, în comunități sau în casele proprii, se bucură de înalta recunoaștere ecleziastică a indulgenței plenare.

Din punct de vedere istoric, dezvoltarea rapidă și surprinzătoare a acestei rugăciuni splendide, atribuită de tradiție sfântului Dominic de Guzman, a fost mereu dictată de-a lungul secolelor de o dublă motivație: pe de o parte, extraordinara rodnicie spirituală, experimentată de cei care se încredințau ei; pe de altă parte, faptul că s-a revelat ca mijloc foarte eficace pentru a obține ocrotirea divină, în evenimentele istorice, care, în timpul celui de-al doilea mileniu, au amenințat Occidentul creștin și însăși Biserica (cf. Leon al XIII-lea, Supremi apostolatus officio, 1 septembrie 1883).

Ultima mărturie luminoasă a rozariului ca și cale ad Iesum per Mariam ne-a fost oferită de slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică Rosarium Virginis Mariae. El, pe urma principalelor învățături de spiritualitate mariană, a indicat, chiar în motoul episcopal, consacrarea la Maria ca și calea cea mai sigură și eficace pentru conformarea discipolului cu Cristos Domnul: "Totus tuus".

Cum să nu recunoaștem, mai ales în viața și în fiecare zi a preotului, prețiozitatea rozariului, ca memorie a mântuirii, sau ca educare a inimii la actul de credință în intrarea definitivă a lui Dumnezeu în istorie? Cum să nu simțim urgența de a practica și de a răspândi și mai mult recitarea lui, în fața curselor din perioada contemporană?

Totuși, înainte de orice altă considerație, este necesar să recunoaștem că rugăciunea rozariului alimentează însăși identitatea noastră sacerdotală.

De fapt, dacă în faptul de a ne face părtași de Preoția sa - așa cum a învățat papa cu autoritate (cf. Veghea cu ocazia Întâlnirii Internaționale a Preoților la încheierea Anului Sfintei Preoții, 10 iunie 2010) - Cristos ne trage în el și astfel ne permite să folosim însuși "eul" său, în contemplarea misterelor vieții sale, prin ochii și inima neprihănită a Mariei, putem să-l cunoaștem mai mult, să învățăm sentimentele sale, să primim harul pe care ni-l dăruiește în celebrarea euharistică zilnică și să devenim tot mai disponibili la ceea ce el dispune pentru noi.

Sfânta Fecioară Maria, care acum cu trupul și cu sufletul contemplă Gloria Fiului său, va fi aceea care ne va comunica, precum prin osmoză, iubirea față de Fiul. Să nu încetăm niciodată să învățăm de la Mama Iubirii Frumoase, care a rostit, pentru toată Biserica, "da"-ul necondiționat la voința lui Dumnezeu, permițând astfel Întruparea Cuvântului, însăși ființa Bisericii și prezența sacramentală, acum, a lui Cristos în Euharistie.

Cu ea, cu inima sa, suntem uniți în mod mistic, nu numai ca mădulare ale Bisericii, dar în special, ca preoți: suntem alter Christus, alți fii ai săi!

Deci a fi preoți înseamnă, prin har, și a fi cu Maria o singură inimă. Înseamnă a putea tresălta de bucurie: Totus tuus sum Maria et omnia mea tua sunt!

(După L'Osservatore romano, 30 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat