Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catolicii și ortodocșii încredințează rugăciunilor credincioșilor unitatea creștinilor

Comunicat la încheierea întâlnirii Comisiei Mixte la Viena

De Roberta Sciamplicotti

Catolicii încredințează rugăciunilor credincioșilor obiectivul important al unității creștinilor.

Asta se citește în comunicatul final al Celei de-a 12-a Întâlniri a Comisiei Mixte pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul său, desfășurată la Viena (Austria) între 20-27 septembrie 2010.

Erau prezenți 23 de membri catolici și erau reprezentate toate Bisericile ortodoxe, cu excepția Patriarhiei din Bulgaria.

Comisia a lucrat sub conducerea a doi copreședinți, arhiepiscopul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și mitropolitul Ioannis din Pergam, asistați de doi cosecretari, părintele Andrea Palmieri, și ei din dicasteriul pentru Unitatea Creștinilor, și mitropolitul Ghenadios de Sassima, din Patriarhia Ecumenică.

În seara zilei de 22 septembrie, primarul de Viena, Michael Häupl, i-a invitat pe participanți la o recepție în sediul Primăriei. Copreședinții au anunțat că papa Benedict al XVI-lea a îndemnat la rugăciune intensă pentru întâlnire în timpul audienței generale și au citit un mesaj al patriarhului ecumenic Bartolomeu I.

Copreședinții au trimis în numele Comisiei Mixte și un mesaj fostului președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Walter Kasper, exprimând recunoștință și apreciere pentru slujirea sa și contribuția sa.

Joi, 23 septembrie, membrii Comisiei au întâlnit Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria. Sâmbătă, 25 septembrie, membrii catolici au celebrat Euharistia în catedrala "Sfântul Ștefan" din Viena. Ceremonia a fost prezidată de cardinalul Christoph Schönborn în prezența membrilor ortodocși.

"Avem și avem nevoie de un primat în sensul canonic, dar mai ales există primatul carității", a afirmat cardinalul în omilia sa.

"Toate dispozițiile canonice în Biserică slujesc acest primat al iubirii (agape)", a adăugat el.

Duminică 26 septembrie, membrii ortodocși au celebrat în catedrala "Preasfânta Treime" din Viena liturgia divină, prezidată de mitropolitul Ioannis de Pergam în prezența membrilor catolici.

Adresându-se celor prezenți, mitropolitul Mihai al Austriei a adus saluturile patriarhului ecumenic Bartolomeu și a subliniat "strânsa colaborare între ortodocșii și catolicii din Austria și la Viena în mod deosebit", dorind "ca rugăciunea Domnului «toți să fie una» (In 17,21) să fie o realitate în căutarea unității Bisericii sale".

În prima zi a întâlnirii, ca de obicei, membrii catolici și ortodocși s-au întâlnit separat pentru a coordona munca lor. Sesiunea ortodoxă a discutat, printre altele, despre schița produsă de a 11-a sesiune plenară la Paphos (Cipru) anul trecut, rezervând mult timp tratării problemei metodologiei dialogului.

Și delegația catolică a luat în considerație schița, căutând moduri specifice pentru a îmbunătăți textul, și a reflectat asupra chestiunilor metodologice.

Așa cum s-a decis în a 10-a sesiune plenară la Ravenna în anul 2007, Comisia studiază tema "Rolul episcopului de Roma în comuniunea Bisericii în primul mileniu", pe baza unei schițe pregătită de Comitetul Unit de Coordonare, care s-a întâlnit în Grecia în anul 2008.

În timpul întâlnirii sale la Viena, a explicat comunicatul dat la sfârșitul evenimentului, Comisia a dus înainte tratarea detaliată a textului de la Paphos și actualmente "îl discută ca document de lucru". A decis și că trebuie să fie "ulterior revăzut".

"În afară de asta s-a decis să se formeze o subcomisie pentru a începe o analizare a aspectelor teologice și ecleziologice ale primatului în relația sa cu sinodalitatea. Subcomisia va supune munca sa Comitetului Unit de Coordonare al Comisiei, care se va întâlni anul viitor".

În cursul întâlnirii de la Viena, participanții au primit vestea tristă a morții Monseniorului Eleuterio Fortino, cosecretar al Comisiei Mixte încă de la demararea ei, și s-au rugat pentru el.

Întâlnirea comisiei "a fost caracterizată de un spirit de prietenie și de colaborare încrezătoare", conclude textul.

"Toți membrii au apreciat profund primirea generoasă a Bisericii gazdă și încredințează puternic rugăciunilor credincioșilor opera dialogului".

(După Zenit, 29 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat