Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Mons. Anton Lucaci decorat cu Crucea "Pro Ecclesia et Pontifice"

Pentru slujirea sa, timp de aproape 20 de ani, față de Biserică și Sfântul Părinte, de la microfonul programului în limba română al Radio Vatican, Monseniorul Anton Lucaci a fost distins miercuri, 29 septembrie 2010, cu Crucea Pro Ecclesia et Pontifice. Evenimentul a avut loc la sfârșitul sfintei Liturghii celebrate în capela "Buna Vestire" din palatul "Pius" din Vatican, în sărbătoarea liturgică a arhanghelului Gabriel, patronul lucrătorilor din telecomunicații.

Celebrarea, la care au participat responsabilii și angajații Radio Vatican, a fost prezidată de arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, secretar general al Guvernatoratului Statului Cetății Vatican.

Au concelebrat cardinalul Roberto Tucci, preotul iezuit Federico Lombardi, director general al Radio Vatican, al Centrului de Televiziune Vatican și al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, preotul iezuit Andrzej Koprowski, director de programe, preoții responsabili pentru secțiunile în diferite limbi ale radioului. Împreună cu Mons. Lucaci, au mai primit distincția și sora Terezinha Kekis, din Departamentul de Relații Internaționale, și Carmen De Andrade, de la programul în limba braziliană.

Născut la Răchiteni, la 11 septembrie 1942, Monseniorul Anton Lucaci este preot din 1968. A fost mai întâi vicar parohial în Dieceza de Iași, apoi prefect de studii și disciplină, profesor de limba latină și suplinitor pentru alte materii la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. A urmat la Roma cursuri de drept canonic și civil și apoi cursurile tribunalului bisericesc "Sacra Romana Rota". Între 1981 și 1989 a predat la Institutul Teologic din Iași disciplinele: dreptul canonic, teologia dogmatică și, secundar, limbile latină și italiană.

În septembrie 1989 a plecat la Roma pentru continuarea lucrării de doctorat. În perioada 29 decembrie 1989 - 6 ianuarie 1990, l-a însoțit în vizita sa în România pe viitorul cardinal Francesco Colasuonno, pe atunci nunțiu apostolic cu însărcinări speciale pentru țara noastră, care de cinci ani aștepta viză de intrare în România. Din ianuarie 1991 lucrează în redacția programului în limba română al Radio Vatican. Monseniorul Lucaci a avut un rol deosebit în organizarea vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999. Cu acea ocazie, suveranul pontif, pentru a-și arăta recunoștința, l-a numit capelan al Sanctității sale.

Decorația Pro Ecclesia et Pontifice a fost instituită de papa Leon al XIII-lea la 17 iulie 1888, prin scrisoarea apostolică Quod singulari Dei concessu, cu scopul de a crea o distincție de onoare, cu ocazia jubileului său sacerdotal. La început, decorația se împărțea în trei clase: de aur, de argint și de bronz, dar, în 1908, papa Pius al X-lea a dispus ca aceasta să fie numai din aur. Distincția este o cruce pe care sunt reprezentați în relief sfinții apostoli Petru și Paul, iar panglica e în culorile Vaticanului: alb și galben. Forma grafică actuală datează din tipul pontificatului papei Paul al VI-lea. Distincția este oferită laicilor (bărbați și femei), precum și clericilor, pentru a răsplăti meritele slujirii acestora față de Biserică și față de persoana pontifului roman.

Anul acesta, au primit distincțiile papale sora Denise Kekis, de la Oficiul Relații Internaționale din cadrul Direcțiunii Generale, doamna Carmen Silvia De Andrade Ferreira, de la Programul Brazilian, și Mons. Anton Lucaci, responsabilul Programului Român Radio Vatican.

În motivație, pr. Andrej Koprowski, directorul programelor, a evidențiat succint parcursul sacerdotal și uman al părintelui Lucaci în cadrul comunității de muncă de la Radio Vatican, menționând, printre altele, spiritul de abnegație în realizarea emisiunilor și deschiderea față de "noutățile tehnologice, îngrijindu-se astfel și de pagina web în limba română. În principal, se îngrijește de raporturile cu Biserica din România pentru a adapta știrile Programului Român la necesitățile Bisericii și ale societății românești. În același timp, este un important punct de referință la Roma pentru episcopatul român".

După motivație, secretarul Guvernatoratului Cetății Vaticanului, arhiep. Carlo Maria Viganò, i-a înmânat Mons. Lucaci distincția onorifică "Pro Ecclesia et Pontifice" și diploma oficială emisă în numele papei Benedict al XVI-lea. Crucea "Pro Ecclesia et Pontifice" este una din cele mai înalte distincții ale Sfântului Scaun.

Mai jos, textul diplomei în limba latină:

BENEDICTUS XVI
Pontifex Maximus
Augustae Crucis Insigne
PRO ECCLESIA ET PONTIFICE
Egregia Opera Studioque Conspicuis Proecipue Constitutum
Rev.do ANTONIO LUCACI
Decernere Et Largiri Dignatus Est,
Eidem Pariter Facultatem
Faciens Sese Hoc Ornamento Decorandi
Ex oedibus Vaticanis, die XX Septembris, MMX
.

În traducerea provizorie oferită de Radio Vatican: "Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea a binevoit să acorde Monseniorului Anton Lucaci distincția onorifică a Sfintei Cruci «Pro Ecclesia et Pontifice» (Pentru Biserică și Pontif), pentru activitatea de excelență în slujire, acordându-i totodată facultatea să se folosească de acest însemn onorific. Dat la Vatican, 20 septembrie 2010".

Adaptare după www.arcb.ro și Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat