Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferințele Episcopilor din Europa discută despre demografie și familie

Secretarul general al CCEE indică politicile pentru renașterea Europei

De Antonio Gaspari

Cum să se contrasteze iarna demografică ce lovește și înspăimântă Europa și mai ales ce măsuri și ce cultură sunt necesare pentru a reînnoi speranța creștină pe bătrânul continent, sunt temele centrale asupra cărora se va concentra Adunarea plenară a președinților Conferințelor Episcopilor din Europa, care va avea loc la Zagreb între 30 septembrie - 3 octombrie 2010.

Tema aleasă de Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) pentru Adunarea plenară este întocmai "Demografia și familia în Europa".

Pentru a înțelege mai bine cât și cum a intenționat CCEE să schimbe politicile și cultura care pare să tragă Europa într-o agonie lentă și decadentă, agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Duarte da Cunha, secretar general al Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa.

Care sunt motivele care au determinat CCEE să desfășoare o investigație asupra rolului familiei în Europa?

Părintele Duarte: În fiecare an se reunește Adunarea plenară a CCEE, cu președinții Conferințelor Episcopilor din Europa (33) și patru episcopi europeni care nu aparțin unei Conferințe a Episcopilor (Luxemburg, Monaco, Moldova, Cipru), dar sunt membrii ai CCEE. Împreună cu raportul normal al activităților, președinția de la CCEE primește de la diferiții membrii propuneri de teme pentru adunarea plenară următoare. Diferitele propuneri sunt analizate amănunțit cu scopul de a găsi o temă care să poată răspunde preocupărilor reale prezentate de președinții Conferințelor Episcopilor.

Anul acesta tema aleasă este evoluția demografică, care, mai ales în Europa ridică îngrijorări foarte grave în diferitele domenii sociale, sanitare, politice și economice. Europa suferă de câteva decenii de o prăbușire demografică ce provoacă probleme serioase întregii organizări sociale și civile a națiunilor. Biserica nu are pretenția de a propune soluții magice pentru a rezolva o problemă așa de complexă, dar are misiunea de a face să strălucească lumina lui Dumnezeu și a trezi speranța creștină printre oameni pentru ca aceștia să reușească să înfrunte în mod serios problemele cu încredere și entuziasm.

La diferite nivele și în diferite ocazii, de la universități la operele sociale, de la viața pastorală la intervențiile publice, Biserica Catolică prin episcopii săi încearcă să-i trezească pe oameni alungând fantomele, învingând temerile, încercând să reverse încredere și speranță în creșterea familiilor și a nașterilor. Decizia de a focaliza această temă în cadrul Adunării plenare a CCEE nu a fost numai aceea de a vorbi despre demografice ca o problemă pur și simplu de cifre și de statistici. Chiar dacă cifrele sunt importante pentru a revela dimensiunea problemei, evoluția demografică este o problemă care implică direct viața persoanelor, care implică decizia de a da naștere la copii, care determină angajarea de a da naștere familiei și de a o susține, care determină deci evoluția socială a civilizației.

Este deci o temă care ne permite să evaluăm cum s-a schimbat societatea în ultimele decenii și cum trebuie intervenit pentru a schimba stilurile de viață. Provocarea este mare deoarece cultura și mentalitatea dominante par să fie condiționate de consumism și de o practică utilitaristă nefavorabilă familiei și vieții care trebuie să se nască. În același timp, temerile pentru viitorul economiei nu favorizează crearea de familii cu mulți copii. Biserica este foarte conștientă că familia este celula fundamentală a societății și pentru acest motiv vrea să trateze problema demografică legată de familie. În acest context este evident și Biserica susține asta din totdeauna că promovarea natalității trebuie să fie însoțită de susținerea dată familiei. Creșterea demografică, apărarea familiei și apărarea vieții sunt legate în mod intrinsec. Iată pentru ce tema aleasă de CCEE este cea a demografiei și familiei.

De subliniat că orizontul întâlnirilor CCEE nu este numai acela al experților specializați în temă, chiar dacă acest lucru este necesar și folosește ca bază pentru reflecții, ci al păstorilor care încearcă să înțeleagă cu pot să colaboreze între ei și cu societatea cu scopul de a face să rezulte o cultură generoasă și deschisă la viață. Obiectivul CCEE este acela de a promova practica de acțiuni bune și caritative, a proclama Evanghelia vieții și a familiei, a susține asociațiile familiare și acțiunile de iubire reciprocă într-un orizont de apărare și îmbogățire a binelui comun. În acest domeniu secretariatul CCEE, cu ajutorul experților în materie, a pregătit o investigație cu privire la evoluția demografică și la familiei în diferitele Conferințe ale Episcopilor din Europa. Tema este de actualitate urgentă și în centrul unei preocupări împărtășite, dat fiind faptul că toate Conferințele Episcopilor din Europa au răspuns.

Care sunt temele pe care le-a atins investigația? Și care au fost rezultatele?

Părintele Duarte: Un prim aspect al investigației a fost acela de a cunoaște starea evoluției demografice în diferitele țări. Dacă în urmă cu mult timp unora le era frică de o lume suprapopulată, astăzi începe să se constate că în schimb pericolul este acela al scăderii creșterii demografice cu toate consecințele legate de ea. Chiar dacă în Europa se constată încă o anumită creștere demografică, acest lucru se datorează sosirii de noi persoane care provin de pe alte continente. Procentele de natalitate în schimb s-au prăbușit. O problemă ridicată de aproape toate țările este realitatea dramatică a avortului. Faptul că în atâtea țări există legi care permit libera "întrerupere a sarcinii" face în așa fel ca avortul să fie practicat cu mare superficialitate. E vorba de un semn care face să se înțeleagă decadența sensibilității față de valoarea vieții și este desigur una din cauzele prăbușirii demografice. Acest lucru duce la a doua problemă, aceea a piramidei vârstei, cu puțini tineri și tot mai mulți bătrâni, un fenomen care tulbură raportul dintre generații. În cadrul investigației s-a încercat să se înțeleagă raportul dintre familie și natalitate, asta și pentru a verifica sănătatea familiei și cum ajută statele familia în așa fel încât aceasta să poată avea mai mulți copii. Foarte important în acest context este a înțelege cum s-a schimbat cultura mai ales față de maternitate. Investigația încearcă să analizeze în ce mod fiecare țară privește la familie și la maternitate. Ultima problemă care nu este marginală tratată de raport este de a înțelege în ce mod fiecare Biserică domestică intervine pentru a ajuta creșterea și fericirea familiilor și a copiilor și a copilelor.

Din mai multe părți ale Bisericii Ortodoxe vin apeluri pentru a face să se renască rădăcinile creștine ale Europei. În cadrul celui de-al doilea Forum Catolic-Ortodox se va discuta și despre apărarea crucifixului?

Părintele Duarte: O funcție foarte importantă din misiunea CCEE este aceea a raporturilor ecumenice. Pentru acest motiv sunt frecvente întâlnirile cu KEK (Conferința Bisericilor Europene). În afară de asta, de câțiva ani se dezvoltă într-un mod stabil întâlnirea dintre Bisericile Ortodoxe din Europa și Biserica Catolică pentru a reflecta împreună și a mărturisi apropierea în domenii sociale și pastorale. Știm că reflecția teologică/dogmatică este misiune a dicasteriului precis al Sfântului Scaun și că și la acel nivel se fac mulți pași înainte. În domeniul nostru, am constituit atunci un Forum Catolic-Ortodox și vom avea a doua întâlnire între 18-22 octombrie 2010. În cursul primei întâlniri am discutat despre tematica familiei și acolo am elaborat un mesaj comun unde se face referință la importanța căsătoriei și a vieții și se arată că împreună, catolicii și ortodocșii, sunt în apărarea adevărului familiei și a vieții de la zămislire la moartea naturală. Cultura morții, cum o numea Ioan Paul al II-lea, care nu se îngrijește de viață, nici de familie, este o preocupare comună a catolicilor și ortodocșilor și aceeași credință ne face să promovăm adevăratele valori și să ne punem speranța în același Domn.

Pentru a doua întâlnire am voit să înțelegem raportul Biserică-Stat dintr-un punct de vedere teologic. Chiar dacă ortodocșii și catolicii au tradiții diferite, provocările secularizării și a unei culturi uneori anti-creștine ne fac să dorim să găsim un mod de a ne îmbogăți reciproc. Tema libertății și legitimității crucifixului în locurile publice, sau mai generic problema simbolurilor religioase, așa cum s-a născut și cum se discută în Europa este în mod clar un semn că în Europa există persoane și grupuri care nu vor să recunoască valoarea culturii creștine. Sunt convins că majoritatea oamenilor sunt conștienți de valoarea religioasă și culturală a simbolurilor religioase și sunt sigur și că ortodocșii și catolicii, precum și alte Biserici Catolice, înțeleg urgența de a mărturisi împreună și a apăra cultura creștină. Nu numai ca acela care apără un lucru din trecut, ci tocmai pentru că suntem convinși de importanța pentru prezent și pentru viitor a unei referințe la rădăcinile creștine dacă vrem să construim o Europă democratică, liberă și sigură, unde libertatea religioasă să fie trăită într-un mod pozitiv, acceptând pluralitatea și neobligând la ascunderea dimensiunii religioase în viața privată. Renașterea credinței în Europa, precum și în lume, nu se va întâmpla oricum prin aceste întâlniri, chiar dacă acestea sunt importante, ci va veni din convertirea persoanelor. De fapt, toată munca ce se face pentru dialogul ecumenic are ca scop acela de a urma mandatul Domnului și sunt convins că scandalul dezbinării este o piatră de poticnire, deci, viceversa, pașii care măresc comuniunea între creștini sunt un har al lui Dumnezeu și sunt și un semn al adevărului și al frumuseții care va atrage mai multe persoane să se apropie de Cristos.

Care ar putea să fie efectele recentei călătorii a pontifului Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, în dialogul ecumenic și în noua evanghelizare a Europei?

Părintele Duarte: Anul acesta papa a făcut patru călătorii în Europa: Malta, Portugalia, Cipru și Anglia. Toate patru au fost un succes. Chiar dacă diferite între ele, atât datorită diversității țărilor, cât și a tematicilor abordate, toate, cu oamenii care mergeau în masă ca să-l vadă pe papa, au arătat că în inima poporului există o foarte mare dorință de Dumnezeu. Pontiful Benedict al XVI-lea reușește să trezească din nou această dorință și ajută la căutarea răspunsului la neliniștile umane prezentând catolicismul cu toată vigoarea sfințeniei, adică: Isus Cristos. Și asta, putem spune, este inima noii evanghelizări. Și de aici, din aceste exigențe fundamentale ale inimii omului se începe drumul ecumenic. Ne-am unit cu toții în necesitatea și în căutarea lui Dumnezeu, și Cristos este răspunsul complet la această necesitate. Ecumenismul așa cum papa îl mărturisește în diferitele întâlniri pe care le are în timpul călătoriilor sau la Roma cu păstorii din diferitele Biserici pornește de la această comuniune fundamentală. Și de aici se încearcă să se crească și să se meargă fără a ascunde dificultățile și fără a reduce dorința de unitate care nu este numai o intenție, ci un ideal pe care Duhul Sfânt ne stimulează să-l căutăm și ne ajută să facem pași siguri și semnificativi. Va fi un moment în care această unitate va deveni realitate pe deplin trăită.

În tema de susținere a vieții și a familiei naturale nu s-ar putea gândi la o manifestație europeană promovată de CCEE, care să se desfășoare în același timp în fiecare națiune?

Părintele Duarte: Cred că acum propunerea pe care trebuie s-o luăm în mod serios este aceea pe care ne-a făcut-o Sfântul Părinte pentru a pregăti Întâlnirea Mondială a Familiilor. Aceasta va fi o mare manifestație. Nu este îndoială că, adesea, prin forța circumstanțelor actuale și a culturii anti-viață pe care unele grupuri încearcă s-o răspândească, se uită că familia este înainte de toate experiența de bază din viața fiecărei persoane. Biserica dezvoltă o pastorație familiară care nu numai că trebuie să răspundă la dificultățile culturale și politice luptând pentru adevăr și pentru bine, ci încearcă și să amintească binele familiei promovând întâlniri și sărbători, propunând grupuri de reflecție și de interschimb cultural și spiritual, pregătindu-i pe logodnici pentru căsătorie, etc. În acest domeniu, de mulți ani, există și Întâlnirile Mondiale ale Familiilor cu Sfântul Părinte. În aceste întâlniri se unesc reflecția, celebrarea festivă și mărturia. Ce se pretinde să se facă prin aceste întâlniri? Că rațiunea și credința sunt împreună în promovarea familiei ca un bine pentru umanitate. Pentru acest motiv va fi foarte important ca toți în Europa să se mobilizeze pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va desfășura la Milano între 30 mai - 3 iunie 2012. Faptul că anul acesta familia este în centrul reflecției Adunării plenare a CCEE este deja o pregătire în direcția acestei mari întâlniri de la Milano.

(După Zenit, 29 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat