Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: O punte între Occident și Orient

În casa construită în amintirea cardinalului Konig Haus, din Viena, aproximativ 30 de experți din Europa de Est și din Bisericile din vest au participat, în perioada 20-27 septembrie 2010, la Cea de-a 12-a Adunare Generală a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe.

Teologii au analizat tema "Rolul papei în comuniunea Bisericilor din primul mileniu", pe baza unui text de lucru pregătit de către Comitetul Mixt de Coordonare, care s-a întâlnit la Aghios Nikolaos în Creta, în urmă cu doi ani. Acest subiect de interes maxim ("primum inter pares") nu este doar istoric, care aparține doar trecutului, ci este de actualitate, întrucât Bisericile încearcă și azi să găsească o nouă cheie pentru a putea elimina obstacolul care împiedică calea unității Bisericii Ortodoxe și a celei Catolice.

Reuniunea de la Viena s-a dovedit a fi un semn al dorinței de a percepe noua realitate a celor două Biserici, așa cum a subliniat episcopul Kurt Koch, prefectul Congregației pentru Unitatea Creștinilor: "Încercăm să învățăm ceva nou, ca și creștini în Europa, pentru a putea încerca să respirăm cu cei doi plămâni". Întâlnirea a fost marcată de un spirit de fraternitate, încredere și colaborare, membrii comisiei recomandând cu continuarea dialogului ecumenic rugăciunilor credincioșilor din toate Bisericile.

Printre participanții la acest dialog a fost și cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. Fiind pentru prima dată la Viena, Eminența sa a voit să ia legătura și cu o comunitate parohială. Cunoscându-l de ceva vreme și însoțindu-l îndeaproape la această sesiune internaționala, cardinalul a avut amabilitatea să viziteze și comunitatea catolică a Parohiei Arsenal din Viena, al cărei paroh sunt. Vizita a fost programată pentru duminică, 26 septembrie, în biserica "Maria Biruinței", un edificiu plin de istorie și tradiție, plasat în sectorul 3 al Vienei. Bucuria noastră a fost și mai mare, întrucât, în aceeași duminică, noi am celebrat Ziua Recunoștinței sau Ziua Recoltei, Liturghia solemnă fiind prezidată de însuși cardinalul Leonardo Sandri.

Pentru comunitatea noastră a fost un moment deosebit, deoarece este pentru prima dată când un cardinal de la Roma a vizitat această biserică. Cardinalul Sandri a rămas profund impresionat de istoria plină de semnificație a acestei biserici, care vine tocmai din timpul monarhiei și care a avut un rol important în decursul istoriei. Cuvintele pline încurajare ale cardinalului ne-au îndemnat să ducem mai departe vestea cea bună a mântuirii și într-un mod particular celor care stau departe de Biserică. Este necesar ca fiecare creștin să se angajeze apoi în apostolatul pentru unitatea creștinilor.

După terminarea Liturghiei, ca un semn al comuniunii și al unității, a urmat o agapă frățească. Cu siguranță această vizită a unui cardinal, prefect al unei congregații romane, va rămâne mult timp în amintirea credincioșilor din Parohia Arsenal, mai ales pentru că au înțeles toți că Viena este o punte a ospitalității între est și vest.

Pr. dr. Iosif Antoci

*

Pr. dr. Iosif Antoci este originar din Săbăoani și în prezent este paroh la Pfarre Arsenal "Maria vom Siege" din Viena.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-27 septembrie: Viena: O punte între Occident și Orient


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat