Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul lui Benedict al XVI-lea la Cel de-al II-lea Congres Mondial de Pastorație a Pelerinajelor și Sanctuarelor

Acolo unde toate aspirațiile găsesc răspuns

Celebrarea Euharistiei trebuie să fie culmea oricărui pelerinaj, deoarece ținta pelerinului este "întâlnirea cu Dumnezeu prin intermediul lui Isus Cristos, în care toate aspirațiile noastre găsesc răspuns". Asta scrie papa în mesajul pentru Al II-lea Congres Mondial de Pastorație a Pelerinajelor și Sanctuarelor, care se desfășoară în perioada 27-30 septembrie 2010, la Santiago de Compostela.

Venerabililor frați, Mons. Antonio Maria Vegliò, președintele Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți, și Mons. Julián Barrio Barrio, arhiepiscop de Santiago de Compostela

Cu ocazia Celui de-al II-lea Congres Mondial de Pastorație a Pelerinajelor și Sanctuarelor, care se desfășoară la Santiago de Compostela între 27-30 septembrie 2010, doresc să vă adresez salutul meu cordial, care se poate extinde la toți venerații frați întru episcopat, la membrii delegației fraterne, la participanții la această reuniune importantă, precum și la autoritățile civile care au colaborat la pregătirea congresului. De asemenea exprim salutul meu respectuos Maiestății Sale regele Spaniei, care a dat strălucire acestei inițiative, acceptând președinția ei de onoare.

Conduși de tema "El a intrat pentru a rămâne cu ei" (Lc 24,29), luată din textul evanghelic despre discipolii din Emaus, vă dispuneți să reflectați asupra importanței pelerinajelor la sanctuare, ca manifestare a vieții creștine și spațiu de evanghelizare.

Cu vie plăcere doresc să fac să ajungă la participanții la congres apropierea mea spirituală, pentru ca să-i încurajeze și să-i susțină în exercitarea unei activități pastorale așa de fundamentală în viața eclezială. Eu însumi voi merge peste puțin timp ca pelerin la mormântul sfântului apostol Iacob, "prietenul Domnului", așa cum mi-am îndreptat pașii mei spre alte locuri din lume, unde merg numeroși credincioși cu devoțiune ferventă. În această privință, încă de la începutul pontificatului meu, am intenționat să trăiesc slujirea mea de succesor al lui Petru cu sentimentele pelerinului care străbate căile lumii cu speranță și simplitate, purtând pe buze și în inimă mesajul mântuitor al lui Cristos Înviat și întărind în credință pe proprii frați (cf. Lc 22,32). Ca semn explicit al acestei misiuni, pe stema mea figurează, între alte elemente, cochilia pelerinului.

În acest moment istoric, în care, cu forță și mai mare dacă este posibil, suntem chemați să evanghelizăm lumea noastră, trebuie scos în evidența cuvenită bogăția care provine din pelerinajul la sanctuare. Înainte de toate datorită capacității sale extraordinare de referință, care atrage un număr crescând de pelerini și turiști religioși, dintre care unii se află în situații umane și spirituale complexe, cam depărtați de trăirea credinței și cu o slabă apartenență eclezială. Cristos se adresează tuturor cu iubire și speranță. Dorința după fericire care se cuibărește în suflet găsește în el răspunsul său, și aproape de el durerea umană capătă un sens propriu. Cu harul său, ajung la deplina lor împlinire și cauzele cele mai nobile. După cum Simeon l-a întâlnit pe Isus în templu (cf. Lc 2,25-35), tot așa și pelerinul trebuie să aibă oportunitatea de a-l descoperi pe Domnul în sanctuar.

În acest scop trebuie făcut în așa fel încât vizitatorii să nu uite că sanctuarele sunt locuri sacre, deci să se comporte acolo cu devoțiune, respect și curățenie. În felul acesta Cuvântul lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, va putea să răsune cu claritate și evenimentul morții și învierii sale, fundament al credinței noastre, va fi proclamat în întregimea sa. În afară de asta, trebuie îngrijită cu mare scrupulozitate primirea pelerinului, dând importanța justă, între altele, demnității și frumuseții sanctuarului, imagine a "cortului lui Dumnezeu cu oamenii" (Ap 21,3); momentelor și spațiilor de rugăciune, atât personale cât și comunitare; atenției față de practicile de pietate. La fel nu se va insista niciodată îndeajuns asupra faptului că sanctuarele trebuie să fie faruri de caritate, dedicate neîncetat celor mai nefavorizați prin fapte concrete de solidaritate și milostivire și o disponibilitate constantă față de ascultare. În afară de asta ele trebuie să le faciliteze credincioșilor accesul la sacramentul Reconcilierii și să le permită lor să participe vrednicește la celebrarea euharistică, care trebuie să fie mereu centrul și culmea întregii lor acțiuni pastorale. Așa se va manifesta în mod clar că Euharistia este fără îndoială alimentul pelerinului, "sacramentul lui Dumnezeu care nu ne lasă singuri pe drum, ci ni se alătură și ne indică direcția" (Omilia în Solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, 22 mai 2008).

De fapt, în mod diferit de vagabond, ai cărui pași nu au o destinație precisă, pelerinul are mereu o țintă în fața sa, chiar dacă uneori nu este pe deplin conștient de asta. Și ținta nu este alta decât întâlnirea cu Dumnezeu prin intermediul lui Isus Cristos, în care toate aspirațiile noastre găsesc răspuns. Iată de ce celebrarea Euharistiei poate fi considerată foarte bine culmea pelerinajului.

Ca și "colaboratori ai lui Dumnezeu" (1Cor 3,9) vă îndemn pe voi toți ca să vă dedicați acestei frumoase misiuni de a încuraja în pelerini, cu grija pastorală, cunoașterea și imitarea voastră a lui Cristos, care continuă să meargă cu noi, luminând viața noastră cu Cuvântul său și împărțindu-ne pâinea vieții în Euharistie. În felul acesta pelerinajul la sanctuar va fi ocazie propice pentru a revigora în cei care-l vizitează dorința de a împărtăși cu alții experiența minunată de a se ști iubiți de Dumnezeu și de a fi trimiși în lume pentru a da mărturie despre această iubire.

Cu aceste sentimente încredințez roadele acestui congres mijlocirii Preasfintei Maria și sfântului apostol Iacob, în timp ce îndrept rugăciunea mea spre Isus, "cale, adevăr și viață" (In 14,6) căruia îi prezint pe toți cei care, peregrinând prin viață, caută fața lui:

Doamne Isuse, pelerin
de la Emaus,
din iubire te apropii de noi,
chiar dacă, uneori, descurajarea
și tristețea
ne împiedică să descoperim
prezența ta.
Tu ești flacăra care reînsuflețește
credința noastră.
Tu ești lumina care purifică
speranța noastră.
Tu ești forța care înflăcărează
caritatea noastră.
Învață-ne să te recunoaștem
în Cuvânt,
în casa și la masa
unde se împarte pâinea vieții,
În slujirea generoasă față de aproapele
care suferă.
Și când se face seară, Doamne,
ajută-ne să spunem:
"Rămâi cu noi". Amin.

Împart tuturor implorata binecuvântare apostolică, garanție de îmbelșugate haruri cerești.

Din Vatican, 8 septembrie 2010

(După L'Osservatore romano, 27-28 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat