Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Administrarea Mirului

Cu multă bucurie și emoție, 137 de copii și tineri au primit sacramentul Mirului, la Răducăneni, în ziua de duminică, 26 septembrie, prin mâinile PS Petru Gherghel, episcop de Iași. A fost o zi deosebită, o adevărată zi de binecuvântare cerească.

Alături de candidații la Mir, de părinții și nașii lor, au participat foarte mulți credincioși, care, alături de Neculai Botezatu, primarul comunei Răducăneni, și de mai mulți preoți, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Petru la poalele drumului ce urcă spre biserică, de unde s-a format procesiunea spre casa parohială și apoi spre biserică.

După salutul părintelui paroh Iulian Kropp, Preasfințitul a prezentat ziua de duminică, ca "o nouă zi de Rusalii", un "Cenacol minunat" în această biserică frumos împodobită, în care toți îl așteaptă pe Duhul Sfânt.

După citirea lecturilor de către doi tineri și proclamarea evangheliei de către pr. decan Iosif Dorcu, pr. Mihai Budău, ceremonierul celebrării, a prezentat în sinteză învățătura Bisericii, pentru o înțelegere mai adânca a tainei Conformațiunii: "Darul Duhului Sfânt, pe care vreți să-l primiți și voi, va fi o pecete spirituală care vă va face mai asemănători cu Cristos, membre mai desăvârșite ale Bisericii".

Apoi, în cadrul omiliei, PS Petru a subliniat în mod profund importanța Duhului Sfânt în viața de credință, a fiecărui creștin în parte și a purtat un dialog cu cei care așteptau să fie miruiți.

Punctul culminant al acestui eveniment a fost momentul în care episcopul, împreună cu preoții concelebranți, întinzându-și mâinile asupra celor 137 de confirmanzi, a rostit rugăciunea de cerere a Duhului Sfânt, iar după această rugăciune episcopul a început administrarea sfântului Mir, fiind ajutat în administrarea sacramentului de părintele Iosif Dorcu, decan de Iași.

La oferirea darurilor, Preasfințitul a primit, alături de pâinea și vinul pentru Euharistie, o amforă cu struguri, din roadele locale, dar și un simbol asemenea tinerilor: o eșarfă roșie și imaginea unui porumbel pe o cruce.

Toată lumea a cântat și s-a rugat împreună cu episcopul și cu preoții care l-au înconjurat, pentru ca Duhul Sfânt să coboare cu belșugul darurilor sale asupra tuturor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh Iulian a mulțumit tuturor: episcopului Petru pentru că a administrat taina Confirmațiunii, părintelui vicar Petru Mogda, care, împreună cu surorile din Congregația misionară "Slujitoarele Duhului Sfânt" și cu mai mulți tineri, au contribuit la pregătirea tinerilor și la organizarea celebrării, corului, dar și tuturor celor implicați, iar confirmanzii, plini de Duhul Sfânt, prin glasul unui reprezentant, și-au arătat recunoștința pentru această zi minunată.

Preasfințitul episcop Petru, "confirmând" numirea noului paroh în Răducăneni, pr. Iulian-Eugen Kropp, l-a încurajat în misiunea de păstorire a parohiei, știindu-l un preot energic și deschis, alăturându-se astfel activității multor păstori vrednici care au păstorit în această parohie.

La final, s-au făcut câteva fotografii în grup, după care, cântând, toată lumea s-a întors acasă cu bucuria credinței aprinsă în suflet.

Pr. Petru-Mihăiță Mogda

*

Preasfințit părinte,
Frați iubiți,
Iată că astăzi în sfârșit,
Ziua cea mare a sosit!
 
Și-nvăluiți în sărbătoare,
Cu drag noi toți ne-am adunat,
Să-ntâmpinăm acum cu-ardoare,
Pe Sfântul Duh, Prealuminat.
 
De-al inimilor glas răsună,
Ecoul nostru arzător,
Căci vrem să îl purtăm în suflet,
Pe Duhul Sfânt, Cel Sfințitor.
 
Și-aceste șapte daruri sfinte,
Ce sunt lumină pe pământ,
În viață să ne însoțească,
Și ordine să pună-n gând.
 
Părinte bun și-atotputernic,
Atât de mare ești și sfânt,
Îți mulțumim căci de azi ne-așteaptă,
O viață plină de Duh Sfânt.
 
Preasfințit episcop, preoți buni și dragi creștini,
Noi, tinerii, vă mulțumim,
Că ați avut mereu de grijă,
Ca voia Tatălui s-o împlinim.
 
Cu toții într-un singur cor,
Acum, uniți în rugăciune,
Să înălțăm al nostru gând,
Spre Tatăl, Fiul, în Duhul Sfânt.

Maria Mirabela Blîndă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 septembrie: Răducăneni: Administrarea Mirului


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat