Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Români la vizita papei

Și noi am fost acolo!

Vizita Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea în Marea Britanie s-a încheiat, dar ecourile acestei vizite istorice persistă în inimile tuturor. A fost o vizită istorică, prin care s-au construit punți între inimi, a schimbat percepții și a apropiat suflete. Negativismul, împotrivirea și reticența manifestată în mass-media din UK s-au transformat în admirație și mirare. Astfel, cu toții am descoperit ceea ce pentru mulți dintre noi, catolicii, era o certitudine, iar, pentru ceilalți, o necunoscută și anume un papă ferm în convingerile sale, dar delicat, plin de afecțiune pentru toți, o persoană umilă, amabilă, sensibilă, care dorește să se apropie de alții cu o profundă umanitate. O mare inimă ce se adresa tuturor inimilor, ferm ancorată în credința și învățătura creștină.

Ce ne-a propus Sfântul Părinte? Mesajul credinței ca pe ceva pozitiv, reflecții pentru a putea înțelege situația în care se află în prezent societatea, din punct de vedere istoric, în fața marilor provocări de azi și din viitor și pentru a înțelege care sunt valorile după care ne putem orienta și care sunt riscurile de a pierde orientarea față de valorile esențiale ale învățăturii creștine confruntată cu un secularism pronunțat și agresiv. Ne-a invitat pe toți să ne implicăm mai activ în viața socială, culturală, religioasă, promovând mai pregnant, prin exemplul propriu, valorile evangheliei și astfel să dăm mărturie constant despre bogăția, valoarea și frumusețea învățăturii creștine, fără a exclude dialogul ecumenic și social pe teme de interes comun.

Și noi, românii de la Londra, am fost părtași la acest eveniment istoric. Am fost reprezentați de pr. Robert Mățău, la celebrarea ecumenică de la Westminster Abbey, în 17 septembrie 2010, precum și la Liturghia celebrată de Sfântul Părinte papa în dimineața zilei de 18 septembrie, la Westminster Cathedral (unde, printre cei două mii de participanți invitați din toată țara, a fost și o româncă din comunitatea noastră de la Londra), Apoi, în seara zilei de 18 septembrie, un grup de 24 de români (ce au primit biletele-invitație) plus o familie de credincioși din capelanatul român, cu invitații speciale, au participat la Vigilia cu Sfântul Părinte, ce a avut loc în Hyde Park și unde au fost în jur de 80.000 de oameni. Acolo, în marea de oameni, de steaguri și bannere a fluturat și steagul românesc, iar în cadrul procesiunii cu bannere, icoana banner a capelanatului a fost prezentată de trei dintre membrii comunității noastre.

La sfânta Liturghie de la Birmingham, ce a reprezentat momentul de final al vizitei, în cadrul căreia a fost beatificat cardinalul John Henry Newman, am avut un reprezentant din partea capelanatului românesc.

La plecarea papei din Marea Britanie, după o vizită ce s-a dovedit un real și neașteptat de mare succes, premierul Cameron a spus un lucru semnificativ: papa a provocat țara să gândească.

Da! Putem spune că ne-a provocat pe toți să reflectăm asupra viitorului și anume ce fel de viitor construim, pe ce se bazează și încotro ne îndreptăm! Iar ca să putem să facem alegerea corectă și bună, atunci să ne deschidem inimile și să ascultăm ceea ce Dumnezeu ne spune cu iubire!

O vizită istorică! Zile de ținut minte pentru toată viața și un mesaj din "inimă către inimi"!

Cu bucurie și recunoștință putem spune și noi, românii de la Londra: Și noi am fost acolo!

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat