Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Va fi beatificată Chiara Badano, o adolescentă fostă membră a Mișcării Focolarelor

O adolescentă moartă în 1990 va fi beatificată sâmbătă, 25 septembrie 2010

de Carmen Elena Villa

Roma, septembrie 2010 (ZENIT.org).- O partidă de tenis când avea 17 ani a fost evenimentul care a schimbat radical viața Chiarei Badano (1971-1990). A început să simtă dureri foarte puternice. Era începutul bolii care după câteva luni a condus-o la moarte. "Dacă vrei tu, Isuse, vreau și eu!", erau cuvintele pe care le repeta în timpul agoniei sale.

Chiara aparținea Mișcării Focolarelor, fondată de Chiara Lubich în 1943. Va fi beatificată sâmbătă, 25 septembrie 2010, la ora 17.00 (ora României) în Sanctuarul Divinei Iubiri din Roma în cadrul unei ceremonii prezidate de Monseniorul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, ca reprezentant al papei Benedict al XVI-lea.

În aceeași zi, la ora 21.30, mii de membri ai Focolarelor se vor reuni în Aula "Paul al VI-lea" din Vatican pentru a sărbători ridicarea la cinstea altarelor a celei dintâi dintre membrii lor. Duminică, la ora 11.30, cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, va oficia o Liturghie de mulțumire în bazilica romană "Sfântul Paul din afara zidurilor".

Chiara: bucuria casei

După 11 ani de căsătorie, Ruggero și Maria Tereza Badano și-au văzut visul realizat o dată cu sosirea primei și unicei fiice: Chiara, născută la 29 octombrie 1971 la Sassello, în Liguria.

"Nu era numai fiica noastră. Era în primul rând fiica lui Dumnezeu și ca atare trebuia să o educăm, respectându-i libertatea", a mărturisit mama ei într-un video care se poate viziona pe pagina oficială a beatificării, www.chiaralucebadano.it.

În 1981 a cunoscut Mișcarea Focolarelor grație unei prietene, Chicca. Aceasta a invitat-o să facă parte din mișcarea GEN (Generația Nouă). "Îl punea pe Isus pe primul loc în viața ei. Îl numea «mirele meu»", a spus pentru ZENIT Maria Grazia Magrini, vicepostulatoarea cauzei Chiarei Badano.

Chiarei îi plăcea să cânte, să danseze, să joace tenis și să patineze. Iubea munții și marea și "căuta să meargă la Liturghie în fiecare zi", a spus Maria Grazia.

Într-o zi, în timp ce juca tenis, a simțit o durere foarte puternică. "S-a întors acasă foarte palidă și a urcat scările", a spus mama. "Cum de te-ai întors așa repede, Chiara?", a întrebat-o ea. "În timpul partidei am acuzat o durere atât de puternică la spate, încât mi-a căzut racheta din mână", a răspuns tânăra.

Durerile se înrăutățeau. O tomografie computerizată a dat răspunsul cel mai de temut: osteosarcom. Mama încă își mai amintește când a sosit acasă după prima ședință de chimioterapie. Nu voia să vorbească. "O priveam și vedeam din expresia feței sale toată lupta pe care o ducea în sine pentru a-i spune DA lui Isus". După 25 de minute i-a spus mamei: "Acum poți să vorbești".

Chiara a fost supusă unei operații care nu a avut reușită și de atunci a pierdut uzul picioarelor. Conform vicepostulatoarei această tânără sportivă, în ciuda momentului dureros a exclamat: "Dacă ar trebui să aleg între a umbla și a merge în paradis, nu aș avea dubii, aș alege paradisul".

În acea perioadă a strâns o puternică prietenie cu Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, care a decis să o cheme Chiara "Luce" (trad. Lumină) Badano.

S-au scurs mai multe luni de agonie care au ajutat-o pe Chiara să se pregătească pentru întâlnirea sa cu Isus. "Clipele cele mai frumoase au fost acelea din ultima sa vară", a mărturisit prietena sa Chicca. "Era de acum imobilizată la pat", își amintește ea.

"Nu plângea, nu se lamenta și privea pe noptieră o imagine a lui Isus", a comentat mama.

Chicca a povestit că tânăra a vrut să-și pregătească înmormântarea: cântecele de la Liturghie, hainele și pieptănătura: "Totul era pentru ea o sărbătoare. Mi-a spus că dorea să fie înmormântată într-o rochie albă ca o mireasă care merge la Isus".

A avut o singură rugăminte la mama ei: "Când mă vei îmbrăca, va trebui să repeți de trei ori: «Acum Chiara îl vede pe Isus»".

Chiara a cerut ca cele două cornee ale ochilor ei să fie donate la doi tineri. A murit la 7 octombrie 1990. Ultimele cuvinte pe care le-a spus mamei au fost: "Fii fericită, pentru că eu sunt fericită".

Traducere de pr. Cristinel Fodor


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat