Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnire zonală a Comisiei pentru Pastorația Vocațională

"Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17)

Când Dumnezeu cheamă, el cheamă pentru binele fiecărui fiu al său, cheamă pentru binele comunității, al Bisericii, cheamă pentru mântuirea lumii întregi. Dumnezeu ne cheamă pe toți, pentru că ne vrea pe toți. În interiorul vieții Bisericii, al comunității, fiecare dintre noi descoperă și caută să trăiască propria personală, unică, originală chemare a Tatălui pentru binele tuturor.

Ce înseamnă astăzi a gândi și a face o pastorație vocațională într-o comunitate parohială?

Pornim de la o convingere de credință care ne vine de la cuvântul lui Dumnezeu: Tatăl prin Cristos a chemat, cheamă și va chema bărbați și femei să trăiască viața lor urmând Evanghelia. Ceea ce astăzi rezultă în mod deosebit de dificil creștinilor este de a simți, de a înțelege și de a discerne această chemare între multe voci, stiluri de viață, propuneri opuse și o cultură care nu sunt după indicațiile și cerințele Evangheliei.

Cateheza pe care parohia o propune copiilor, adolescenților, tinerilor, dar și adulților își fixează acest obiectiv "a învăța să asculte și să urmeze Evanghelia, mergând chiar și împotriva curentului și a celebra bucuria întâlnirii lui Cristos". Fiecare cateheză, în sine, este sau ar trebui sa fie vocațională!

Comisia pentru Pastorația Vocațională, atentă la toate tipurile de vocație, ajută în particular tinerii să descopere și să înceapă un drum care duce la a răspunde "DA" vocației, visului care îl are Dumnezeu cu fiecare.

Dacă ne gândim bine, nu este în criză chemarea lui Dumnezeu, ci este în criză capacitatea noastră de a prețui, de a înțelege importanța acestei chemări. Este în criză privirea noastră de credință referitor la viață și la Biserică. De multe ori fetele și băieții nu au instrumentele necesare pentru a înțelege că Domnul îi cheamă la ceva "diferit".

Comisia de Pastorație Vocațională din zona Roman (instituită de doi ani), formată din laici dăruiți vieții Bisericii, familii, preoți și persoane consacrate, dorește:

  • să promoveze o cultură vocațională în tineri și familii;

  • să însoțească pe toate persoanele în descoperirea și întărirea propriei vocații;

  • să ajute comunitățile să se roage pentru această intenție.

Duminică, 19 septembrie, am reînceput întâlnirile noastre cu spirit de entuziasm și de disponibilitate în ambientul de seninătate, de rugăciune și pace al mănăstirii Surorilor Clarise din Roman.

Ne-am bucurat și de prezența pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, care a susținut și a încurajat inițiativele pentru acest nou an pastoral, ne-a împărțit binecuvântarea sa și ne-a transmis salutări din partea episcopului Petru Gherghel. De asemenea, am fost onorate de prezența sorei Ana Minuț, reprezentantei Comisiei de Pastorație Vocațională Națională.

Unele dintre inițiativele care s-au decis la unison pentru acest an sunt:

  • Grupul Samuel pentru tineri între 17-25 de ani, care au scopul de a ajuta tinerii în căutarea vocației, pentru a descoperi visul lui Dumnezeu pentru viața lor. Prima întâlnire va avea loc la mănăstirea Surorilor Clarise din Roman, la 24 octombrie. Acest drum de însoțire va dura șapte luni, în fiecare lună o întâlnire.

  • Zile de reculegere pentru tinerii Grupului Samuel, care au făcut deja acest drum, având scopul de a întări și a însoți hotărârile luate. Între 3 și 5 decembrie va avea loc prima întâlnire a acestui grup la mănăstirea Surorilor Clarise din Roman.

  • Animarea orei de adorație vocațională în fiecare prima joi din lună în Parohia "Sf. Tereza" din Roman.

  • Organizarea unei veghi de rugăciune în Parohia Oțeleni cu ocazia profesiunii perpetue a fratelui Iosif Mogoșescu, din Congregația "Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe" (Opera "Don Calabria")".

  • Vom organiza a doua ediție a Expo-Carisma, cu ocazia Zilei Tineretului, care va avea deschiderea la 30 aprilie 2011, după-amiază, până la 1 mai 2011, seara. Scopul este de a împărtăși bogăția carismelor și valorile familiilor cu adevărat creștine.

  • Săptămâna Vocațională

  • Continuarea întâlnirilor de formare a echipei de pastorație vocațională din zona Roman, odată la două luni.

  • Oferim disponibilitatea noastră pentru alte inițiative care vor lua naștere pe parcursul acestui an.

Toate aceste inițiative le încredințăm Domnului și-i cerem să "trimită lucrători în via sa" și să ne facă mai sensibili în a ne ruga pentru ca fiecare să răspundă vocației sale.

Comisia de Pastorație Vocațională - Zona Roman


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat