Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei la Liturghia de beatificare a cardinalului Newman (19 septembrie 2010)

Iubiți frați și surori în Cristos,

Ziua de astăzi care ne-a adus aici împreună la Birmingham este de mari auspicii. În primul rând, este ziua Domnului, duminica, ziua în care Domnul nostru Isus Cristos a înviat din morți și a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei umane, oferind viață și speranță noi celor care trăiau în întuneric și în umbra morții. Acesta este motivul pentru care creștinii din toată lumea se adună împreună în această zi pentru a da laudă lui Dumnezeu și a-i mulțumi pentru marile minunății săvârșite de el pentru noi. În afară de asta, această duminică specială marchează un moment semnificativ în viața națiunii britanice, pentru că este ziua aleasă dinainte pentru a comemora aniversarea a 70 de ani a lui "Battle of Britain". Pentru mine, care am trăit și am suferit îndelung zilele întunecate ale regimului nazist din Germania, este profund de emoționant să fiu aici cu voi în această împrejurare, și să-i amintesc pe aceia dintre concetățenii voștri care și-au sacrificat propria viață, rezistând în mod curajos în fața forțelor acelei ideologii rele. Gândul meu se îndreaptă îndeosebi spre apropiata Coventry, care a avut de suferit un bombardament așa de greu și o gravă pierdere de vieți umane în noiembrie 1940. După șaptezeci de ani, ne amintim cu rușine și oroare de cantitatea înspăimântătoare de moarte și distrugere pe care războiul o aduce cu sine atunci când izbucnește, și reînnoim propunerea de a acționa pentru pace și reconciliere în orice loc în care apare amenințarea conflictelor. Însă există un motiv ulterior, mai fericit pentru ce ziua aceasta este una fericită pentru Marea Britanie, pentru Midelands și pentru Birmingham. Este ziua în care cardinalul John Henry Newman este în mod formal ridicat la cinstea altarelor și declarat fericit.

Îi mulțumesc arhiepiscopului Bernard Longley pentru bun-venitul cordial pe care mi l-a adresat în această dimineață, la începutul Liturghiei. Aduc omagiu tuturor celor care au lucrat așa de intens mulți ani pentru a promova cauza cardinalului Newman, inclusiv părinții din Oratoriul din Birmingham și membrii Familiei spirituale Das Werk. Și îi salut pe toți cei care au venit aici din întreaga Mare Britanie, din Irlanda și din alte părți; vă mulțumesc pentru prezența voastră la această celebrare, în timpul căreia aducem glorie și laudă lui Dumnezeu pentru virtuțile eroice ale acestui sfânt om englez.

Anglia are o mare tradiție de sfinți martiri, a căror mărturie curajoasă a susținut și a inspirat comunitatea catolică locală de-a lungul secolelor. Și totuși este corect și potrivit ca să recunoaștem astăzi sfințenia unui mărturisitor, un fiu al acestei națiuni care, deși nu a fost chemat să-și verse propriul sânge pentru Domnul, totuși i-a dat mărturie elocventă în decursul unei vieți lungi dedicată slujirii sacerdotale, în special predicării, învățăturii și scrierilor. Este vrednic să-și ia locul într-o lungă serie de sfinți și învățători din aceste insule, sfântul Beda, sfânta Hilda, sfântul Aelred, fericitul Duns Scotus, numai pentru a numi câțiva. În fericitul John Henry acea gentilă tradiție de învățătură, de profundă înțelepciune umană și de iubire intensă față de Domnul a dat roade bogate ca semn al prezenței continue a Duhului Sfânt în adâncul inimii poporului lui Dumnezeu, făcând să apară îmbelșugate daruri de sfințenie.

Motoul cardinalului Newman, Cor ad cor loquitur, "inima vorbește inimii", ne permite să pătrundem în înțelegerea vieții creștine ca și chemare la sfințenie, experimentată ca dorință intensă a inimii umane de a intra în comuniune intimă cu Inima lui Dumnezeu. El ne amintește că fidelitatea față de rugăciune ne transformă treptat în imaginea divină. Așa cum a scris într-una din predicile sale rafinate: "obișnuința cu rugăciunea, care este practică de a ne adresa lui Dumnezeu și lumii invizibile în orice perioadă, în orice loc, în orice urgență, rugăciunea, spun, are ceea ce poate fi numit un efect natural în spiritualizarea și înălțarea sufletului. Un om nu mai este ceea ce era înainte; treptat... a interiorizat un nou sistem de idei și a devenit impregnat cu principii proaspete" (Parochial and plain sermons, IV, 230-231). Evanghelia de astăzi ne spune că nimeni nu poate sluji la doi stăpâni (cf. Lc 16,13), și învățătura fericitului John Henry despre rugăciune explică modul în care credinciosul creștin este pus în manieră definitivă în slujba unicului Învățător adevărat, singurul care are dreptul la evlavia noastră necondiționată (cf. Mt 23,10). Newman ne ajută să înțelegem ce înseamnă asta în viața noastră zilnică: ne spune că Învățătorul nostru divin a încredințat o misiune specială fiecăruia dintre noi, "o slujire bine definită", încredințată în mod unic fiecărui individ: "eu am misiunea mea - a scris el - sunt un inel într-un lanț, o legătură de conexiune între persoane. El nu m-a creat pentru nimic. Voi face binele, voi împlini lucrarea lui; voi fi un înger de pace, un predicator al adevărului chiar în locul meu... dacă fac asta voi asculta de poruncile sale și-l voi sluji în vocația mea" (Meditations and devotions, 301-302).

Slujirea specifică la care fericitul John Henry a fost chemat a comportat aplicarea intelectului său subtil și a peniței lui prolifice la multele din cele mai urgente "probleme ale zilei". Intuițiile sale cu privire la relația dintre credință și rațiune, cu privire la spațiul vital al religiei revelate în societatea civilizată și cu privire la necesitatea unei apropieri de educație pe larg întemeiată și de rază lungă, nu au fost numai de importanță profundă pentru Anglia victoriană, ci continuă și astăzi să inspire și să lumineze pe mulți în toată lumea. Doresc să aduc onoare viziunii sale despre educație, care a făcut așa de mult pentru a plăsmui "ethos"-ul care este forța care stă la baza școlilor și a institutelor universitare catolice de astăzi. Ferm contrar oricărei abordări reductive sau utilitariste, el a căutat să ajungă la un ambient educativ în care formarea intelectuală, disciplina morală și angajarea religioasă să înainteze împreună. Proiectul de a întemeia o universitate catolică în Irlanda i-a dat oportunitatea de a dezvolta propriile idei cu privire la acest argument și culegerea discursurilor publicate de el ca The Idea of a University conține un ideal din care pot să învețe cei care sunt angajai în formarea academică. Și într-adevăr, ce țintă mai bună ar putea să-și propună profesorii de religie dacă nu acel faimos apel al fericitului John Henry pentru un laicat inteligent și bine instruit: "Vreau un laicat ca nu este arogant, care nu este precipitat în discursuri, care nu este polemic, ci oameni care cunosc propria religie, care să intre în ea, ca să știe bine unde se află, care știu ce cred și ce nu cred, care cunosc propriul crez așa de bine încât să dea cont despre el, care cunosc așa de bine istoria încât s-o poată apăra" (The Present Position of Catholics in England, IX, 390). Astăzi când autorul acestor cuvinte este ridicat la cinstea altarelor, mă rog ca, prin mijlocirea sa și exemplul său, cei care sunt angajați în domeniul învățământului și al catehezei să fie inspirați la un efort mai mare din viziunea sa, pe care așa de clar o pune în fața noastră.

În timp ce testamentul intelectual al lui John Henry Newman a fost acela care în mod comprehensibil a primit cele mai mari atenții în vastele publicații despre viața sa și opera sa, prefer cu această ocazie, să închei cu o scurtă reflecție despre viața sa de preot și de păstor de suflete. Căldura și umanitatea care stau la baza aprecierii slujirii sale pastorale sunt exprimate în mod magnific de un alt vestit discurs al său: "Dacă îngerii ar fi fost preoții voștri, iubiți frați, n-ar fi putut să participe la suferințele voastre, nici să vă compătimească, nici să aibă compasiune față de voi, nici să simtă gingășie față de voi și să găsească motive pentru a vă justifica, așa cum putem noi; n-ar fi putut să fie modele și călăuze pentru voi, și să vă conducă de la omul vostru vechi la viața nouă, așa cum pot s-o facă aceia care vin chiar din ambientul vostru" ("Men, not Angels: the Priest of the Gospel", Discourses to mixed congregations, 3). El a trăit acea viziune profund umană a slujirii sacerdotale în grija evlavioasă față de lumea din Birmingham în timpul anilor petrecuți în Oratoriul întemeiat de el, vizitând bolnavii și săracii, alinându-i pe cei lipsiți, îngrijindu-se de cei care erau în închisoare. Nu uimește faptul că la moartea lui mii de persoane au stat la rând pe străzi în timp ce trupul lui era dus la înmormântare la jumătate de milă de aici. După o sută douăzeci de ani, mari mulțimi s-au adunat din nou aici pentru a se bucura de recunoașterea solemnă a Bisericii față de sfințenia excepțională a acestui preaiubit părinte de suflete. Care mod mai bun pentru a exprima bucuria acestui moment dacă nu aceea de a ne adresa Tatălui nostru ceresc în mulțumire cordială, rugându-ne cu cuvintele puse de fericitul John Henry Newman pe buzele corurilor de îngeri în cer:

Laudă Celui care este Preasfânt în înaltul cerurilor
Și laudă să fie în adâncimi;
Preafrumos în toate cuvintele sale,
dar cu mult mai mult în toate căile sale!
(The dream of Gerontius).

Benedictus PP. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat