Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrarea ecumenică împreună cu primatul comuniunii anglicane în Westminster Abbey

Ceea ce împărtășim în Cristos este mai mare decât ceea ce ne desparte

Dragi prieteni în Cristos,

Îi mulțumesc Domnului pentru această oportunitate de a mă uni cu voi, reprezentanți ai confesiunilor creștine prezente în Marea Britanie, în această magnifică abație dedicată sfântului Petru, a cărei arhitectură și a cărei istorie vorbesc în manieră așa de elocventă despre comuna noastră moștenire de credință. În acest loc nu putem să nu ne amintim de modul în care credința creștină a plăsmuit în mod așa de profund unitatea și cultura Europei și inima și spiritul poporului englez. În afară de asta, aici ne amintim în mod necesar de faptul că ceea ce noi împărtășim în Cristos este mai mare decât ceea ce continuă să ne despartă.

Sunt recunoscător Excelenței sale arhiepiscopul de Canterbury pentru salutul său gentil, precum și decanului și capitulului acestei venerabile abații pentru cuvintele lor cordiale de bun-venit. Îi mulțumesc Domnului că mi-a permis, ca urmaș al sfântului Petru în Scaunul de la Roma, să fac acest pelerinaj la mormântul sfântului Eduard Mărturisitorul. Eduard, rege al Angliei, rămâne un model de mărturie creștină și un exemplu al acele măreții adevărate la care Domnul în Scripturi îi cheamă pe discipolii săi, așa cum tocmai am ascultat: măreția unei umilințe și a unei ascultări întemeiate pe însuși exemplul lui Cristos (cf. Fil 2,6-8), măreția unei fidelități care nu ezită să îmbrățișeze misterul crucii din cauza iubirii față de Învățătorul divin și a speranței sigure în promisiunile sale (cf. Mc 10,43-44).

Așa cum știm, anul acesta este centenarul mișcării ecumenice moderne, care a început cu apelul Conferinței din Edinburgh în favoarea unității creștinilor, ca și condiție prealabilă pentru o mărturie credibilă și convingătoare a evangheliei în timpul nostru. Comemorând acest aniversar trebuie să aducem mulțumiri pentru progresele importante făcute spre acest nobil obiectiv prin eforturile creștinilor angajați din orice confesiune. Totuși, în același timp rămânem conștienți că mai rămână încă mult de făcut. Într-o lume marcată de o crescândă interdependență și solidaritate, suntem provocați să proclamăm cu reînnoită convingere realitatea reconcilierii și eliberării noastre în Cristos și să propunem adevărul Evangheliei ca și cheie a unei dezvoltări umane autentice și integrale. Într-o societate care a devenit tot mai indiferentă și chiar ostilă mesajului creștin, noi toți suntem și mai mult chemați să dăm o mărturie bucuroasă și convingătoare despre speranța care este în noi (cf. 1Pt 3,15), și să-l prezentăm pe Domnul Înviat ca răspuns la cele mai profunde întrebări și aspirații spirituale ale bărbaților și femeilor din timpul nostru.

În timp ce eram în procesiune în prezbiter, la începutul acestei celebrări, corul a cântat că Cristos este "fundamentul nostru sigur". El este Fiul veșnic al lui Dumnezeu, de aceeași substanță cu Tatăl, întrupat, așa cum afirmă Crezul, "pentru noi și pentru a noastră mântuire". Numai el are cuvintele vieții veșnice. În el, așa cum învață apostolul, "toate lucrurile subzistă"... "pentru că i-a plăcut lui Dumnezeu ca toată plinătatea să locuiască în el" (Col 1,17.19).

Angajarea noastră pentru unitatea creștinilor nu are alt fundament decât credința noastră în Cristos, în acest Cristos, înviat din moarte și așezat la dreapta Tatălui, care se va întoarce în glorie pentru a-i judeca pe cei vii și pe cei morți. Realitatea persoanei lui Cristos, opera lui mântuitoare și mai ales faptul istoric al învierii sale este conținutul kerygmei apostolice și al acelor formule de credință care, pornind de la Noul Testament însuși, au garantat integritatea transmiterii ei. Unitatea Bisericii, într-un cuvânt, nu poate fi niciodată altceva decât o unitate în credința apostolică, în credința încredințată în ritul Botezului fiecărui nou membru al Trupului lui Cristos. Această credință ne unește cu Domnul, ne face părtași de Duhul său Sfânt și de aceea, și acum, părtași de viața Preasfintei Treimi, modelul koinoniei Bisericii aici pe pământ.

Dragi prieteni, toți suntem conștienți de provocările și de binecuvântările, de dezamăgirile și de semnele de speranță care au marcat drumul nostru ecumenic. În seara aceasta le încredințăm Domnului, încrezători în providența sa și în puterea harului său. Știm că fraternitatea construită, dialogul început și speranța care ne conduce, ne vor da forța și vor indica direcția, în timp ce perseverăm în drumul nostru comun. În același timp, cu realism evanghelic, trebuie să recunoaștem și provocările care se află în fața noastră, nu numai pe calea unității creștinilor, ci și în angajarea noastră de a-l proclama pe Cristos zilelor noastre. Fidelitatea față de cuvântul lui Dumnezeu, tocmai pentru că este un cuvânt adevărat, ne cere o ascultare care să ne conducă împreună spre o înțelegere mai profundă a voinței Domnului, o ascultare care trebuie să fie liberă de conformismul intelectual sau de adaptarea ușoară la spiritul timpului. Acesta este cuvântul de încurajare pe care doresc să vi-l las în seara aceasta și fac asta în fidelitate față de slujirea mea de Episcop de Roma și Urmaș al Sfântului Petru, având funcția unei griji speciale față de unitatea turmei lui Cristos.

Adunați în această veche biserică monastică, putem aminti exemplul unui mare englez și om al Bisericii pe care-l cinstim împreună: sfântul Beda Venerabilul.

În zorii noii ere în viața societății și a Bisericii, Beda a înțeles fie importanța fidelității față de cuvântul lui Dumnezeu ca transmis de tradiția apostolică, fie necesitatea unei deschideri creative la noile dezvoltări și la exigențele unei înrădăcinări adecvate a Evangheliei în limbajul și în cultura timpului său.

Această națiune, și Europa la edificarea căreia au contribuit Beda și contemporanii săi, încă o dată se află în pragul unei noi epoci. Fie ca exemplul sfântului Beda să-i inspire pe creștinii din aceste ținuturi să redescopere moștenirea lor comună, să consolideze ceea ce au în comun și să continue în angajarea lor pentru a crește în fraternitate. Fie ca Domnul Înviat să întărească eforturile noastre pentru a repara dezbinările din trecut și să înfruntăm provocările din prezent cu speranță spre viitorul pe care el, în providența sa, îl rezervă pentru noi și pentru lumea noastră. Amin.

(După L'Osservatore romano, 19 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat