Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: Omilia la sfânta Liturghie de la Bellahouston Park din Glasgow (Scoția)

Prezentăm în continuare omilia rostită de papa Benedict al XVI-lea joi, 16 septembrie 2010, în timpul celebrării Liturghiei la Bellahouston Park din Glasgow, în ziua în care se celebra comemorarea liturgică a sfântului Ninian din Galloway, episcop itinerant și evanghelizator al celților, patron al Scoției.

* * *

Iubiți frați și surori în Cristos,

"Împărăția lui Dumnezeu este aproape de voi" (Lc 10,9). Cu acest cuvinte ale Evangheliei pe care tocmai am ascultat-o, vă salut pe voi toți cu mare iubire în Domnul. Cu adevărat, Împărăția lui Dumnezeu este deja în mijlocul nostru! În această celebrare euharistică, în care Biserica din Scoția se adună în jurul altarului, în unire cu Urmașul lui Petru, reafirmăm credința noastră în cuvântul lui Cristos și speranța noastră - o speranță care nu dezamăgește niciodată - în promisiunile sale! Îl salut cordial pe cardinalul O'Brien și pe episcopii scoțieni; îi mulțumesc îndeosebi arhiepiscopului Conti pentru frumoasele cuvinte de bun-venit, pe care mi le-a adresat în numele vostru; și exprim profunda mea recunoștință pentru munca pe care guvernele britanic și scoțian și municipalitatea din Glasgow au desfășurat-o pentru a face posibilă această circumstanță.

Evanghelia de astăzi ne amintește că Isus Cristos continuă să-i trimită pe discipolii săi în lume pentru a vesti venirea Împărăției sale și a duce în lume pacea sa, trecând din casă în casă, din familie în familie, din oraș în oraș. Am venit în mijlocul vostru, fiii spirituali ai sfântului Andrei, ca mesager al acestei păci și pentru a vă întări în credința lui Petru (cf. Lc 22,32). Mă adresez vouă cu o anumită emoție, nu departe de locul în care iubitul meu predecesor, papa Ioan Paul al II-lea, în urmă cu circa treizeci de ani a celebrat cu voi Liturghia, primit de cea mai mare mulțime care s-a adunat vreodată în istoria scoțiană.

Multe lucruri s-au întâmplat de la acea vizită istorică, în Scoția și în Biserica din această țară. Observ cu mare satisfacție că îndemnul pe care vi l-a adresat papa Ioan Paul de a merge mână în mână cu frații voștri creștini a dus la o mai mare încredere și prietenie cu membrii Bisericii din Scoția, ai Bisericii Episcopale Scoțiene și ai celorlalte comunități creștine. Permiteți-mi să vă încurajez de a continua să vă rugați și să lucrați cu ei în construirea unui viitor mai luminos pentru Scoția, întemeiat pe moștenirea noastră creștină comună. În prima lectură proclamată astăzi am ascultat invitația adresată de sfântul Paul romanilor de a recunoaște, ca mădulare ale trupului lui Cristos, că aparținem unii altora (cf. Rom 12,5), și de a trăi cu respect și iubire reciprocă. În acest spirit îi salut pe reprezentanții celorlalte confesiuni creștine, care ne onorează cu prezența lor. Anul acesta se aniversează 450 de ani ai lui "Reformation Parliament", dar și centenarul Conferinței Misionare Mondiale din Edinburgh, care este în general considerată ca nașterea mișcării ecumenice moderne. Îi aducem mulțumire Domnului pentru promisiunea pe care o reprezintă înțelegerea și cooperarea ecumenică, în vederea unei mărturii în acord cu adevărul mântuitor al cuvântului lui Dumnezeu în societatea de astăzi aflată în schimbare rapidă.

Între diferitele daruri pe care sfântul Paul le prezintă pentru edificarea Bisericii este acela al învățăturii (cf. Rom 12,7). Predicarea Evangheliei a fost mereu însoțită de o preocupare față de cuvânt: cuvântul inspirat al lui Dumnezeu și cultura în care acel cuvânt își înfige rădăcinile și se dezvoltă. Aici în Scoția, mă gândesc la cele trei universități medievale înființate de pontifi, inclusiv cea a sfântului Andrei, care urmează să celebreze al șaselea centenar al înființării sale. În ultimii trei ani, cu ajutorul autorităților civile, școlile catolice scoțiene au acceptat provocarea de a asigura o educație integrală unui număr mai mare de studenți și acest lucru a fost de ajutor pentru tineri nu numai pentru drumul unei dezvoltări umane și spirituale, ci și pentru inserarea în profesii și în viața publică. Acesta este un semn de mare speranță pentru Biserică și doresc să-i încurajez pe profesioniștii, pe politicienii și pe educatorii catolici scoțieni să nu piardă niciodată din vedere chemarea lor de a folosi propriile talente și propria experiență în slujba credinței, confruntându-se cu cultura scoțiană contemporană la toate nivelele.

Evanghelizarea culturii este cu atât mai importantă în epoca noastră, în care o "dictatură a relativismului" amenință să întunece adevărul imutabil despre natura omului, despre destinul său și despre binele său ultim. Există astăzi unii care încearcă să excludă crezul religios din sfera publică, să-l privatizeze sau chiar să-l prezinte ca o amenințare la adresa egalității și libertății. Dimpotrivă, religia este cu adevărat o garanție de autentică libertate și respect, care ne face să privim fiecare persoană ca pe un frate sau o soră. Pentru acest motiv, fac apel îndeosebi la voi, credincioși laici, pentru ca, în conformitate cu vocația voastră și cu misiunea baptismală, nu numai să puteți fi exemplu public de credință, ci să știți să deveniți și avocați în sfera publică ai promovării înțelepciunii și a viziunii despre lume care derivă din credință. Societatea de astăzi are nevoie de voci clare, care să propună dreptul nostru de a trăi nu într-o junglă de libertăți auto-distructive și arbitrare, ci într-o societate care lucrează pentru adevărata bunăstare a cetățenilor săi, oferindu-le călăuzire și protecție în fața slăbiciunilor și fragilității lor. Nu vă fie frică să vă dedicați acestei slujiri în favoarea fraților și surorilor voștri și a viitorului iubitei voastre națiuni.

Sfântul Ninian, a cărui sărbătoare o celebrăm astăzi, nu a avut teamă să fie o voce solitară. Pe urmele discipolilor pe care Domnul i-a trimis înaintea lui, Ninian a fost unui din cei dintâi misionari catolici care a dus conaționalilor săi vestea cea bună a lui Isus Cristos. Misiunea lui la Galloway a devenit un centru pentru prima evanghelizare a acestei țări. Acea operă a fost după aceea dusă înainte de sfântul Mungo, patronul orașului Glasgow, și de alți sfinți, între care trebuie amintiți sfântul Columban și sfânta Margaret. Inspirați de ei, mulți bărbați și femei au lucrat timp de multe secole, pentru a face să ajungă credința până la voi. Căutați să fiți vrednici de această mare tradiție! Să fie inspirația voastră constantă exortația sfântului Paul din prima lectură: "Nu fiți leneși în a face binele, fiți în schimb fervenți în spirit; slujiți-l pe Domnul. Fiți bucuroși în speranță, statornici în încercare, perseverenți în rugăciune" (cf. Rom 12,11-12).

Doresc acum să adresez un cuvânt special episcopilor din Scoția. Dragi confrați, permiteți-mă să vă încurajez în responsabilitatea voastră pastorală față de catolicii din Scoția. Așa cum știți, una din primele îndatoriri pastorale este față de preoții voștri (cf. Presbyterorum ordinis, 7) și față de sfințirea lor. Așa cum ei sunt alter Christus pentru comunitatea catolică, tot așa voi sunteți pentru ei. Trăiți în plinătate caritatea care provine din Cristos în slujirea voastră fraternă față de preoți, colaborând cu toți și îndeosebi cu aceia care au contacte scăzute cu confrații lor. Rugați-vă împreună cu ei pentru vocații, pentru ca Stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său (cf. Lc 10,2). Așa cum Euharistia face Biserica, preoția este centrală pentru viața Bisericii. Angajați-vă personal în formarea preoților voștri ca o fraternitate care-i inspiră pe alții să se dedice total pe ei înșiși în slujirea lui Dumnezeu Atotputernicul. Aveți grijă și de diaconii voștri, al căror minister de slujire este unit în mod deosebit cu acela al ordinului episcopilor. Fiți pentru ei niște părinți și călăuze pe drumul sfințeniei, încurajându-i să crească în cunoaștere și înțelepciune în îndeplinirea misiunii de vestitori la care au fost chemați.

Iubiți preoți din Scoția, sunteți chemați la sfințenie și să slujiți poporul lui Dumnezeu modelând viețile voastre după misterul crucii Domnului. Predicați Evanghelia cu o inimă curată și o conștiință dreaptă. Dedicați-vă pe voi înșivă numai lui Dumnezeu și veți deveni pentru tineri exemple luminoase ale unei vieți sfinte, simple și fericite: ei, la rândul lor, vor dori cu siguranță să se unească cu voi în slujirea asiduă a poporului lui Dumnezeu. Fie ca exemplul de dedicare, de generozitate și de curaj al sfântul John Ogilvie să vă inspire pe voi toți. În mod asemănător, permiteți-mi să vă încurajez și pe voi, monahi, călugărițe și călugări din Scoția, să fiți ca o lumină așezată pe vârful muntelui, trăind o autentică viață creștină de rugăciune și acțiune care să mărturisească în mod luminos forța Evangheliei.

În sfârșit, doresc să vă adresez un cuvânt vouă, dragii mei tineri catolici din Scoția. Vă îndemn să trăiți o viață vrednică de Domnul nostru (cf. Ef 4,1) și de voi înșivă. Există multe tentații pe care trebuie să le înfruntați în fiecare zi - droguri, bani, sex, pornografie, alcool - care conform lumii vă vor da fericire, în timp ce în realitate e vorba de lucruri distructive, care creează dezbinare. Există un singur lucru care rămâne: iubirea personală a lui Isus Cristos față de fiecare dintre voi. Căutați-l, cunoașteți-l și iubiți-l și el vă va face liberi de sclavia existenței seducătoare dar superficiale frecvent propusă de societatea de astăzi. Lăsați deoparte ceea ce nu este vrednic de valoare și fiți conștienți de demnitatea voastră de fii ai lui Dumnezeu. În evanghelia de astăzi, Isus ne cere să ne rugăm pentru vocații: mă rog pentru ca mulți dintre voi să-l cunoască și să-l iubească pe Isus Cristos și, prin intermediul acestei întâlniri, să ajungă să se dedice total lui Dumnezeu, în mod deosebit cei care dintre voi sunt chemați la preoție și la viața călugărească. Aceasta este provocarea pe care v-o adresează astăzi Domnul: Biserica acum vă aparține vouă!

Dragi prieteni, exprim încă o dată bucuria mea de a celebra această Liturghie cu voi. Îmi face plăcere să vă asigur de rugăciunile mele în vechea limbă a țării voastre: Sìth agus beannachd Dhe dhuib uile; Dia bhi timcheall oirbh; agus gum beannaicheadh Dia Alba. Pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu să fie cu voi toți; Domnul să vă ocrotească; și Dumnezeu să binecuvânteze poporul din Scoția!

Papa Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat