Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: O nouă zi de Rusalii

Întreaga comunitate din Răchiteni s-a îmbrăcat în sărbătoare, duminică, 12 septembrie 2010, pentru a fi alături de cei 89 de copii și adolescenți candidați pentru primirea sfântului Mir. A fost o sărbătoare la care toată lumea s-a implicat cu plăcere pentru a-l primi pe PS Petru Gherghel. Păstorul Diecezei de Iași urma să oficieze sfânta Liturghie, în care candidații așteptau cu emoție să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

La ora 10.30, Preasfințitul a fost condus spre biserică de cinci călăreți, după tradiția satului, unde toată comunitatea l-a așteptat cu nerăbdare. A fost întâmpinat de părintele paroh Marian Fechetă, primarul comunei Răchiteni și încă zece preoți oaspeți. Au intrat în biserică pentru un moment de rugăciune, după care s-au retras pentru pregătirea sfintei Liturghii.

Copiii plini de emoție, după două luni și jumătate de pregătire intensă, alături de părintele paroh, au așteptat cu nerăbdare începerea Liturghiei care urma sa fie deosebită pentru ei. Toți au cântat cu însuflețire și s-au bucurat de Liturghia lor.

La omilie, Preasfințitul le-a vorbit copiilor despre importanța Duhului Sfânt în viața fiecăruia, despre importanța darurilor sale și despre bucuria ce trebuie sa le umple sufletul în această zi minunată.

De asemenea, copiii au răspuns corect la întrebările adresate de către Preasfințitul, arătând tuturor că s-au pregătit și că știu totul despre sacramentul ce urmau să-l primească.

A urmat reînnoirea făgăduințelor de la botez, iar apoi primirea sfântului Mir de la PS Petru Gherghel. Toți erau pregătiți, bucuroși și emoționați. Nașii au fost alături de finii lor cu aceeași emoție și bucurie în suflet.

La sfârșit copiii i-au mulțumit Preasfințitului și i-au dăruit o icoană cu Maica Domnului care să-l ocrotească întotdeauna. Bineînțeles că la parohie l-au așteptat o cunună de ceapă și una de usturoi, pentru că nu putea să plece fără așa ceva de la Răchiteni. Preasfințitul Petru Gherghel i-a felicitat pe copii pentru ziua lor frumoasă, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și le-a spus copiilor să păstreze în suflet darurile Duhului Sfânt pe care le-au primit în aceasta zi minunată.

Impresii ale copiilor care au primit Mirul la Răchiteni

Când am primit sacramentul Mirului am fost foarte emoționată încă de la începutul sfintei Liturghii. În momentul în care am aprins lumânările a fost foarte frumos, dar cel mai minunat a fost când episcopul a început să miruiască. Era o atmosferă fermecătoare. Nu pot să spun în cuvinte ce am simțit după ce episcopul m-a miruit, însă am început să tremur, dar pentru puțin timp. Niciodată nu am să uit cât de minunat a fost când l-am primit pe Duhului Sfânt. (Miruna Doboș)

Primirea sfântului Mir a însemnat mult pentru mine. Am fost foarte emoționată și am așteptat cu nerăbdare clipa aceasta. Pașii pe care i-am parcurs până la primirea în suflet a Duhului Sfânt au fost unii mai grei, alții mai ușori. Mi-am dorit și m-am străduit ca totul să fie perfect. Cel mai emoționant moment a fost atunci când episcopul s-a apropiat de mine și m-a uns cu uleiul pe frunte. Atunci mi-am dat seama ca voi fi mai puternică în lupta cu greutățile vieții. Nu o să pot uita niciodată aceste clipe. (Elisabeta Ghercă)

O zi frumoasă, o zi binecuvântată, o zi unică. Așa a fost ziua în care l-am primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului. (Ana-Maria Ghercă)

Ziua de 12 septembrie 2010 a fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea deoarece am primit al patrulea sacrament. Mă bucur că am primit cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. (Bogdan Ghercă)

Minuni și revelații uluitoare. Iubire și împăcare atât de mare, încât ți-ar putea exploda inima de fericire. Împlinirea viselor cât să ajungi în Paradis, în palma lui Dumnezeu. Iar atunci când l-ai simțit ți-ai spus în sinea ta: "Super!" (Mario Ghercă)

Cristina Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Răchiteni: Adminsitrarea Mirului


 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat