Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Peste o săptămână vizita lui Benedict al XVI-lea în Regatul Unit

Acolo unde credința se confruntă cu secularizarea
de Cormac Murphy-O'Connor, cardinal, arhiepiscop emerit de Westminster

Îmi amintesc bine de prima vizită a unui Pontif în Regatul Unit. Ioan Paul al II-lea a sosit la 28 mai 1982. Am avut privilegiul de a-l primi la aeroportul Gatwick, care se află în zona Arundel și Brighton, unde eram pe atunci episcop.

Era o perioadă tragică pentru Marea Britanie din cauza conflictului cu Argentina pentru insulele Falkland-Malvinas. Pentru acel motiv vizita papei a fost pastorală, dar nu de stat. A fost o săptămână extraordinară și fericită cu celebrări în Anglia, în Țara Galilor și în Scoția.

Fiecare eveniment s-a centrat pe unul din cele șapte sacramente și acesta a fost un mod minunat pentru a arăta britanicilor, prin televiziune, ceva din tradițiile și din liturgia Bisericii catolice. A fost și o descoperire pentru multe persoane să vadă cum catolicii din orice pătură socială erau complet integrați în viața acelei țări.

Unul din numeroasele evenimente semnificative a fost vizita papei la catedrala din Canterbury, unde i-a întâlnit pe toți episcopii anglicani și pe responsabilii celorlalte Biserici din Anglia și din Țara Galilor. A fost un moment foarte emoționant care a oferit mare încurajare și speranță mișcării ecumenice, îndeosebi unității și prieteniei crescânde cu anglicanii. Marea prietenie continuă, însă, din păcate, nu toate așteptările de atunci s-au realizat. Totuși, căutarea unității și drumul spre ea, care este voința lui Cristos, continuă și nu vor înceta niciodată să fie dorința și voința constantă a Bisericii catolice.

Vizita pe care Benedict al XVI-lea se pregătește s-o întreprindă între 16-19 septembrie 2010 este în schimb o vizită de stat, pentru că fostul prim ministru Gordon Brown l-a invitat oficial să viziteze țara noastră și această invitație a fost reiterată de mulți dintre noi, inclusiv episcopii din Anglia, din Scoția și din Țara Galilor.

Marea Britanie astăzi s-a schimbat mult de cum era în urmă cu 28 de ani. Societatea noastră a devenit foarte laică și pentru creștinii de diferite denumiri a devenit tot mai dificil să aibă un loc central și autoritar în cultura țării noastre. Cu toate acestea, Biserica catolică are un glas foarte influent în mărturisirea învățăturii și a valorilor creștine în Anglia și în Țara Galilor. Același lucru este valabil pentru Biserica din Scoția.

Benedict al XVI-lea va primi un bun-venit călduros în țara noastră. Catolicii așteaptă cu trepidație să-l vadă, unii prin televiziune și foarte mulți participând la diferitele întâlniri și celebrări pe care le va prezida în această vizită de patru zile în Marea Britanie. Doresc să ilustrez câteva aspecte ale vizitei pe care le consider deosebit de importante.

Primul este întâlnirea de joi 16 septembrie 2010 cu regina Elisabeta la Holyrood Castle la Edimburg. Este interesant că regina și papa sunt aproape de aceeași vârstă, regina având cu un an mai mult decât el. Amândoi au o bogată experiență de viață și știu că și regina așteaptă cu trepidație să-l întâlnească pe Pontif la sosirea sa în Scoția. Căldura și primirea rezervate papei de regina Elisabeta, suverană atât de iubită și respectată de poporul său, îmbracă o mare semnificație, și în lumina istoriei monarhiei engleze din secolele trecute. Vor da amprentă celor patru zile pe care Pontiful le va petrece în țară.

Al doilea aspect pe care doresc să-l subliniez este importanța discursului de vineri 17 septembrie 2010 în Westminster Hall. Este vorba de marea sală a Parlamentului în care Ioan Fisher și Toma Morus au fost judecați și condamnați în timpul domniei lui Henric al VIII-lea; aici, Benedict al XVI-lea se va adresa parlamentarilor, diplomaților și altor responsabili ai societății britanice. În multe privințe, acesta va fi discursul adresat populației engleze în care va exprima, sunt sigur de asta, ideea catolică a unui dialog rodnic într-o țară care este pe larg secularizată.

În aceeași zi papa va vizita și abația din Westminster în care va recita Vesperele, cu episcopii din Comuniunea anglicană și cu alți responsabili ecleziale. Abația are peste o mie de ani. Călugării benedictini s-au stabilit în acel loc, pentru prima dată, la jumătatea secolului al X-lea. Abația este biserica încoronării din anul 1066 și este locul în care se odihnesc șaptesprezece suverani. Este foarte oportun ca să se recite o rugăciune într-un loc care amintește atât de mult de istoria antică a creștinismului în acest ținut și de istoria sa în decursul secolelor.

Sâmbătă dimineața, papa va celebra o Liturghie cu episcopii din Anglia și din Țara Galilor în catedrala din Westminster, în prezența reprezentanților preoților, călugărilor și laicilor din Anglia și din Țara Galilor. Comuniunea existență între episcopi și succesorul lui Petru a fost mereu o trăsătură distinctivă a episcopilor catolici din țara noastră. Această celebrare va reflecta lealitatea infinită și fidelitatea episcopilor, a preoților și a poporului din această țară față de Sfântul Scaun. Cu acea ocazie, Benedict al XVI-lea va putea să confirme credința catolicilor, amintind de marele dar pe care l-au primit de la Duhul Sfânt și încurajându-i să continue mărturia lor de credință în contextul orașelor, comunelor și satelor.

În sfârșit, papa va merge la Birmingham, unde, în fața a circa o sută de mii de persoane, va celebra Liturghia și-l va beatifica pe cardinalul John Henry Newman. Viața lui Newman a fost o viață de pelerinaj și de credință. Și astăzi intonăm vestitul său imn Lead kindly light amidst the encircling gloom, "Condu-mă lumină lină în mijlocul întunericului care ne înconjoară". Este încă un fel de piatră de asemănare pentru pelerinajul multor persoane, dar îndeosebi al lui Newman însuși. Viața lui a fost un pelerinaj dureros. A început ca evanghelic, a devenit anglican și apoi s-a convertit la Biserica catolică. Devenind catolic, pelerinajul său a continuat până când, în mod minunat, papa Leon al XIII-lea l-a creat cardinal. Într-un alt imn cardinalul Newman a exprimat credința sa de nestins: "Cred cu tărie și într-adevăr. Dumnezeu este Unul și Întreit, și apoi recunosc, așa cum se cuvine, omenitatea asumată de Fiul". Este așa de mult de spus despre acest om extraordinar și sfânt. Știu că Pontiful îl admiră pe Newman și sunt sigur că ne va vorbi despre motivele pentru care trebuie considerat o figură atât de semnificativă, nu numai pentru catolici, ci și pentru anglicani și pentru atâția alții care sunt în căutarea adevărului. A murit la 11 august 1890 și pe sicriu este imprimat motoul său: Cor ad cor loquitur, "Inima vorbește inimii". Pe placa comemorativă au fost imprimate cuvintele pe care le-a ales: Ex umbris et imaginibus in veritatem, "De la umbră și de la simboluri la adevăr".

Nimeni n-ar putea vorbi mai bine decât acest papă despre acest creștin extraordinar care a alimentat viața creștină în această țară chiar și după moartea sa. Cardinalul Newman era foarte interesat de inimă, de minte și de legătura dintre ele. Era un om erudit și nu a evitat niciodată rigoarea intelectuală; dar, în același timp, era fascinat de modul în care o ființă umană ajunge să înțeleagă și să iubească, îndeosebi să-l înțeleagă și să-l iubească pe Dumnezeu.

Rugăciunile tuturor catolicilor și ale altor persoane vor fi și pentru Benedict al XVI-lea atunci când va veni să ne viziteze.

(După L'Osservatore Romano, 10 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat