Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului de la Madrid va reînnoi Biserica

Interviu cu pr. Eric Jacquinet organizator de la Roma a ZMT 2011
de Anita S. Bourdin

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) de la Madrid nu va fi un eveniment contingent, ci va reînnoi toată Biserica, afirmă responsabilul Secției Tineri din Consiliul Pontifical pentru Laici.
În virtutea acestei funcții, preotul francez Eric Jacquinet urmărește de la Vatican pregătirea acestei ZMT, care se va desfășura anul viitor în luna august.

În acest interviu acordat agenției Zenit, el reflectează asupra Mesajului pe care papa tocmai l-a adresat tinerilor cu ocazia acestui eveniment, a cărui temă este "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7).

* * *

Papa a scris o enciclică despre caritate și una despre speranță. Pentru ce acum a decis să trateze cu tinerii tema credinței?

Papa acordă multă atenției situației tinerilor în contextul actual. Știe că tinerețea este o perioadă caracterizată de mari aspirații. În acest sens, în Mesaj oferă o mărturie personală de mare impact, amintind propria tinerețe, aspirația sa la o viață mare și frumoasă în momentele dictaturii național-socialiste. Constată că mulți tineri sunt dezamăgiți și fără puncte de referință pentru a edifica propria viață.

Sfântul Părinte este convins că este rezultatul unei culturi occidentale caracterizată de trei rele: eclipsa de sens al lui Dumnezeu, relativismul și nihilismul. Ca răspuns, papa oferă tinerilor o viziune pozitivă a existenței, bazată pe credința în Dumnezeu.

Cum articulează papa această propunere?

Pentru a vorbi despre credință, Pontiful folosește două imagini prezente în temă: cea a pomului înrădăcinat și cea a casei zidită pe stâncă. Așa cum pomul are nevoie de rădăcini pentru a trăi și a rezista la intemperii, în același mod papa îi invită pe tineri să găsească în Cristos izvorul propriei vieți. Și așa cum casa este solidă numai dacă are temelii stabile, viața noastră se edifică în mod durabil numai pe Cuvântul lui Dumnezeu, primit cu Biserica. Credința în Cuvântul lui Cristos este deci antidotul la veninurile eclipsei de Dumnezeu, relativismului și nihilismului, cu consecințele lor negative pentru viața tinerilor.

Papa îi îndeamnă să intre în comuniune profundă cu Cristos, în care vor găsi viața.

Care este, după părerea dumneavoastră, punctul cheie din acest Mesaj al papei adresat tinerilor din lume?

Tema Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid este luată din Scrisoarea sfântului Paul către Coloseni, pentru că aceștia erau contaminați de filozofii religioase care-i deviau pe creștini de la Evanghelie. Papa constată că ne aflăm în aceeași situație. Un curent laicist vrea să-l excludă pe Dumnezeu din viața publică și câteva curente religioase anunță o fericire fără Cristos. Așa cum făcea sfântul Paul, papa amintește că drumul fericirii trece prin mântuirea Crucii lui Cristos și că celelalte propuneri nu sunt altceva decât iluzii. Deci Benedict al XVI-lea îi duce pe tineri la întâlnirea lui Cristos pe Cruce, cu cuvinte foarte puternice: "adesea Crucea ne provoacă frică, pentru că pare să fie negarea vieții. În realitate, este contrariul! Ea este 'da'-ul lui Dumnezeu spus omului, expresia maximă a iubirii sale și izvorul din care curge viața veșnică. [...] Așadar, nu pot decât să vă invit să primiți Crucea lui Isus, semn al iubirii lui Dumnezeu, ca izvor de viață nouă". Apoi va arăta cum apostolul Toma, care ne reprezintă foarte bine, a trecut de la îndoială la credința în Cristos mort și înviat.

Cum pot face tinerii ca să pună în practică în timpul acestui an învățătura papei?

În timpul acestui an, tinerii sunt invitați să se adune în grupuri mici, în parohiile, capelaniile, mișcările lor, în grupurile lor de rugăciune, pentru a medita această scrisoare. De ce să nu citească un paragraf pe lună, cerând fiecărui tânăr să reflecteze în prealabil asupra câtorva întrebări pentru a lăsa apoi spațiu unui moment de schimb?

În anul 2010, Ziua Mondială a Tineretului a celebrat cei 25 de ani ai săi. Benedict al XVI-lea a definit-o o "inițiativă profetică ce a adus roade îmbelșugate". Care sunt aceste roade?

Roadele sunt foarte numeroase. Înainte de toate, pentru unii tineri, ZMT este un loc de experiență spirituală, de descoperire a prezenței lui Cristos viu. Pe de altă parte, este o experiență eclezială foarte puternică. Găsim tineri catolici, puternic înrădăcinați în Cristos, care provin din toată lumea. Și preoții și episcopii (care vor oferi cateheza) se apropie de tineri. Acest lucru întărește în mod considerabil legătura tinerilor cu Cristos și cu Biserica, și arată lumii întregi o imagine frumoasă și reînnoită a Bisericii însăși. De fapt, Zilele Mondiale ale Tineretului există pentru că sunt tineri care se angajează ca voluntari ai întregii organizări, atât în țara de origine cât și în cea gazdă. Acești tineri continuă apoi să fie angajați în slujire în cadrul eclezial.

Zilele Mondiale ale Tineretului au trezit și multe vocații consacrate și sacerdotale. În sfârșit se poate spune că pentru țara care găzduiește ZMT este o mare binecuvântare. Dat fiind faptul că cere angajarea tuturor realităților ecleziale, Ziua este oportunitatea pentru o reînnoire profundă a Bisericii, a parohiilor, a grupurilor de tineri.

Uneori se spune că Zilele Mondiale ale Tineretului sunt un eveniment contingent, fără proiecție viitoare sau continuitate. Care este opinia dumneavoastră?

În Evanghelie, întâlnirile discipolilor cu Cel Înviat sunt evenimente contingente, de scurtă durată, dar care fără îndoială au schimbat viața discipolilor și au dat roade pentru istoria lumii. Se poate întâmpla același lucru cu unele evenimente ecleziale, cum ar fi Ziua Mondială a Tineretului. În afară de asta, orice ZMT nu este un simplu eveniment de cinci zile. Este un proces care se desfășoară într-un an sau doi de pregătire și care apoi dă roade, dacă se știe să fie culese. În general, se poate spune că în acești 25 de ani Zilele Mondiale ale Tineretului au contribuit cu adevărat la formarea de noi generații de catolici, angajate astăzi în Biserică și în societate. Și acest lucru are un impact evident în unele locuri.

Cum se va desfășura ZMT de la Madrid?

Deschiderea va avea loc marți, 16 august 2011 cu o Liturghie prezidată de arhiepiscopul orașului, cardinalul Antonio Maria Ruoco Varela. Papa va sosi joi, 18 august 2011. În dimineața de miercuri, de joi și de vineri se vor desfășura catehezele în circa 300 de locuri, pe grupuri lingvistice. Vineri va fi Via Crucis, care va fi fără îndoială foarte emoționantă, ca în orice ocazie. Festivalul tineretului va propune în fiecare seară activități culturale (expoziții, spectacole, dezbateri, întâlniri). Sâmbătă seara se va desfășura marea priveghere de rugăciune, iar în dimineața zilei de duminică 21 august 2011 va fi Liturghia de încheiere. Nu ne vom plictisi!

Papa știe că la Madrid vor fi foarte mulți tineri. Cum se pot înscrie?

Este foarte simplu. Pagina web oficială (http://www.madrid11.com) permite înscrierea în grup de la 1 iulie 2011. Ideea este de a încuraja toți tinerii să se unească la un grup, unde se află, pentru a călători împreună. Poate fi un grup din parohie sau din dieceză. Există și mișcări, comunități și asociații care propun să călătorească împreună cu ei. Aceste grupuri propun o primă etapă într-o dieceză spaniolă, în zilele care precede Ziua Tineretului, pentru a participa la o primă întâlnire, primiți în parohii și în familii, până la 15 august 2011. Apoi toate grupurile se vor îndrepta spre Madrid.

(După Zenit, 8 septembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat