Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iașiul în pelerinaj la Cacica

Conform unei tradiții stabilite de mai mulți ani, cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, credincioși de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și "Sf. Anton de Padova" din Iași se deplasează în pelerinaj la Cacica.

Așa se face că și în acest an, 2010, peste 200 de credincioși, deplasându-se cu patru autocare și multe autoturisme particulare, au participat la o zi minunată de pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. La pelerinajul organizat și condus de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei din Iași, au mai participat: pr. Cristian Diac, pr. Ionuț-Ieremia Imbrișcă, vicar la Parohia "Sfântul Anton de Padova", cinci surori de la Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", multe persoane din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", seminariști, mulți copii din ambele parohii.

În jurul orei 10.00, rectorul Sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. a întâmpinat numerosul grup de pelerini și i-a invitat pe toți la un pelerinaj al convertirii și al rugăciunii. Preoți ai conventului din Cacica au stat mereu la dispoziție pentru sacramentul spovezii. A urmat sfântul Rozariu condus de seminariști. La ora 11.15 a început sfânta Liturghie concelebrată. Cu broșuri special pregătite, grupul de pelerini a făcut ca sanctuarul de la Cacica să răsune de cântări în cinstea celei sărbătorite, Maica Domnului. După predica festivă, prezentată de pr. Romuald Bulai, OFMConv., la finalul Liturghiei pr. Iosif Dorcu a invitat pe cei prezenți să conștientizeze, la justa valoare, pelerinajul, faptul că acesta ne pune în fața unui loc și al unei icoane sacre.

După o pauză de prânz, a urmat Calea Sfintei Cruci, prezidată de pr. Cristian Diac. Pelerinajul s-a încheiat cu adorația Euharistică, la care pr. Iosif Dorcu a propus rugăciuni cu totul speciale: cântarea imnului Magnificat, atât de plăcut Mariei, rugăciunea propusă pentru sanctuarul din Cacica, alte rugăciuni speciale pentru pelerini. După binecuvântarea euharistică, bucuroși și mulțumiți, cu sufletele radiante, după întâlnirea cu Maica Domnului, pelerinajul a luat sfârșit, nu înainte ca rectorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. să mulțumească pelerinilor de la Iași.

Toți cei prezenți spuneau că abia așteaptă să se întoarcă la Cacica, pentru că aici au găsit multă pace sufletească, au găsit un autentic spirit de rugăciune.

Un domn din grup, la întoarcerea acasă afirma: "Am fost pentru prima dată la Cacica, dar nu credeam că voi găsi atâta pace sufletească, atâta bucurie pentru sufletul meu. Voi reveni, cu siguranță și anul viitor...". Iar o mamă, care a fost cu trei copii, afirma: "M-a impresionat mult icoana de la Cacica. Arată minunat. Mi-am adus toți copiii, pentru a-i obișnui cu rugăciunea către Măicuța Sfântă aici la sanctuar".

Dar am văzut și durerea părintelui rector al sanctuarului care spunea că sunt prea rare pelerinajele de acest gen care se organizează la acest sanctuar atât de minunat.

Un autor francez spunea că "Locurile de pelerinaj atrag turistul și pelerinul, tânărul și bătrânul, omul sănătos și bolnavul, familii și indivizi, evlaviosul și curiosul, cel care face milostenie și hoțul de buzunare, cel ce caută de suflet și negustorul. Natura însăși a pelerinajului face ca diferențele sociale obișnuite să dispară, căci pelerinii, în marea lor diversitate, trăiesc experiența unui loc comun, bazat pe experiența unificatoare a pelerinajului. Pelerinajul însuși reflectă, nu numai realitatea fundamentală a Bisericii, popor al lui Dumnezeu efectuând pelerinajul vieții, ci încă mai mult, realitatea umanității însăși, totalitatea oamenilor în drum spre tainicul de-dincolo de lume. Acest misterios de-dincolo al umanității se poate vedea și trai într-un pelerinaj autentic".

Dacă ținem cont de cele spuse mai sus, sperăm că tot mai mulți creștini vor căuta oaza de liniște și spiritualitate de la Cacica. Cu siguranță, Maria se bucură văzând pe fiii ei adunați în aceste locuri sfinte.

Emil Bejan
 


lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat