Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Declarația de la Timișoara - un apel la conștiința creștină

Declarația de la Timișoara își are originea în dezbaterile participanților la conferința anuală a Alianței Familiilor din România ținută pe 20 martie 2010 în Timișoara. S-a discutat faptul că în alte țări creștinii iau poziții publice privind valorile creștine și le afirmă relevanța în viața socială și publică. Am observat tendințe în România, dar mai ales în Uniunea Europeană, unde valorile creștine și tradiționale, valorile familiei, și în general moralitatea și decența sunt marginalizate în numele și în favoarea unui secularism fundamentalist tot mai îngust la minte și agresiv. Nouă nu ne este rușine de valorile creștine. Nu ne este rușine să le trăim, să ne ghidăm viața după ele, să le profesăm în spațiul public și să le promovăm. Și nici nu suntem timizi în dezaprobarea acțiunilor și pozițiilor anticreștine și imorale ale celor care promovează valorile morții. În consecință ne-am gândit că e potrivit ca noi, participanții la conferință, să lansăm acest document extraordinar, un apel la conștiința creștină, în care să identificăm pilonii fundamentali ai societății pe care ne-o dorim și în care dorim să ne creștem copiii. Acești piloni au asigurat supraviețuirea societății și civilizației și dorim să continue să asigure fericirea și supraviețuirea generațiilor viitoare.

Nu suntem singurii, nici primii creștini care să fi inițiat o Declarație de acest gen. Au început creștinii americani în noiembrie 2009 când au lansat Declarația de la Manhattan (The Manhattan Declaration). A fost redactată de personalități intelectuale proeminente americane provenite din toate grupurile creștine majore: ortodoxe, catolice și protestante. Pâna în prezent Declarația Manhattan a fost semnată de peste 467.000 de persoane. În aprilie creștinii englezi au demarat Declarația de la Westminster (The Westminster Declaration) care până acum a fost semnată de aproape 70.000 de persoane. În iulie creștinii australieni au lansat Declarația de la Canberra (The Canberra Declaration) care până acum a fost semnată de peste 10.000 de persoane. Iar acum ne-a venit rândul și nouă, celor din România.

Declarația de la Timișoara enumeră aceleași idei și principii majore pe care și celelalte Declarații le enunță: (1) primordialitatea și relevanța valorile de inspirație creștină în societatea civilă; (2) sanctitatea căsătoriei și a familiei; (3) sanctitatea vieții din momentul concepției până la moartea naturală; (4) sanctitatea demnității umane; și (5) libertatea religioasă și de conștiință. Aceste principii nu se negociază. Nu le vom ascunde și nici nu vom îngădui nimănui să le marginalizeze sau să le trivializeze.

Declarația de asemenea afirmă că noi, creștinii din România, pe lângă loialitatea noastră față de Dumnezeu, suntem în același timp și cetățeni fideli ai societății civile și ne angajăm să ne exercităm drepturile fundamentale pentru a direcționa țara în care trăim și ne creștem familiile spre prețuirea nu distrugerea valorilor și libertăților noastre fundamentale. Înțelegem că trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului, dar Cezarul trebuie să înțeleagă că nu poate primi din partea noastră, și nici nu ne poate interzice, ceea ce trebuie să dăm lui Dumnezeu.

Unii poate se vor întreba, de ce să semnez? Motivele pentru care fiecare creștin român trebuie să semneze această Declarație sunt multe. Și toate evidente.

În primul rând pentru că cine nu își afirmă valorile le pierde. Glasul creștinilor trebuie să fie auzit în cetate, adică în locul în care locuiesc și își cresc familiile.

În al doilea rând prin adeziunea la această Declarație afirmi ca aparții unei comunități virtuale cu ale cărei valori și scopuri te identifici.

În al treilea rând e important să lăsăm în urma acest document ca și o moștenire spirituală colectivă pentru copiii noștri. Când ei vor ajunge la vârsta discernământului își vor da seama că Dumnezeu i-a binecuvântat cu părinți înțelepți care au avut curajul să se împotrivească răului atunci când răul a căutat să le întunece calea.

În al patrulea rând prin semnătura ta dai de înțeles că nu accepți ca libertățile și valorile noastre fundamentale să fie compromise și disprețuite.

În al cincilea rând prin semnătura ta reafirmi că ne considerăm o țară creștină.

În al șaselea rând prin semnătura ta reafirmi adevărul lui Dumnezeu, valoarea căsătoriei, respectul pentru viață și demnitatea umană ca răspuns la secularismul fundamentalist care numește răul bine și binele rău. Pentru aderenții acestui secularism căsătoria este un lucru demodat, iar concubinajul un lucru "cool". Avortul și distrugerea vieții, un drept al omului, iar respectul pentru viața și demnitatea umană, un lucru depășit. A venit vremea să spunem un NU răspicat acestora și un DA valorilor noastre creștine.

Rugăminte

Vă rugăm să semnați și să dați mai departe link-ul declarației la toți ai voștri să o semneze. Vă rugăm să o faceți cunoscută în parohii, la locul de muncă, între colegi - pretutindeni.

Link-ul declarației este acesta: http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php

Important: semnarea declarației se face în două etape. Bifați link-ul și semnați declarația. Apoi veți primi un mesaj care vă va cere să confirmați semnătura apăsând pe un link-ul de confirmare. Fără confirmarea semnăturii, numele și semnătura dumneavoastră nu vor apare în lista semnăturilor.

Asociația "Familia și Viața" din Roman


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat